Τελευταία Νέα
Διεθνή

Liberation: Κι, όμως, ο Τσίπρας άγγιξε και τους πλούσιους – Κόντρα στις απαιτήσεις των πιστωτών

Liberation: Κι, όμως, ο Τσίπρας άγγιξε και τους πλούσιους – Κόντρα στις απαιτήσεις των πιστωτών
Αύξησε την έκτακτη εισφορά για τα μεγάλα εισοδήματα, περνώντας νόμο στις 16 Ιουλίου
Τον Αλέξη Τσίπρα υπερασπίζεται η Liberation που αποδομεί τον Xavier Bertrand, ο οποίος το βράδυ της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές έλεγε σε γαλλικό κανάλι ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός ποτέ δεν έβαλε τους πλούσιους να πληρώσουν, όπως υποσχόταν.
«Ο κ. Τσίπρας είναι ένας μεγάλος υποκριτής, ποτέ δεν άγγιξε τη μεγάλη περιουσία, όπως είχε δεσμευτεί» ήταν το σχόλιο του Bertrand, που είναι επικεφαλής του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων στην επαρχία Calais – Picardy.
Η γαλλική εφημερίδα, όμως, αμφισβητεί τα λεγόμενά του και υποστηρίζει ότι ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ αύξησε τους φόρους για τα μεγάλα εισοδήματα.
Φέρνοντας ως παράδειγμα τον φόρο αλληλεγγύης, δηλαδή, την έκτακτη εισφορά που μπήκε για πρώτη φορά το 2011.
Το φθινόπωρο του 2014 ο Αντώνης Σαμαράς ήθελε να τον μειώσει ακόμα και για τα πιο υψηλά εισοδήματα.
Για παράδειγμα θα έβαζε το συντελεστή για όσους κέρδιζαν 100.000 ευρώ τον χρόνο στο 2,8% από 4% που ήταν τα προηγούμενα χρόνια.
Από την άλλη, ο Αλέξης Τσίπρας δεν πρόσθεσε δύο φορολογικά κλιμάκια για όσους κερδίζουν από 100.000 ως 500.000 ευρώ τον χρόνο κι εκείνους που υπερβαίνουν και τα 500 χιλ. ευρώ.
Αυτό αποτέλεσε αντικείμενο αντιπαράθεσης με τους δανειστές, που υποστήριζαν ότι ένα τέτοιο μέτρο θα μεγάλωνε τον κίνδυνο να εκτροχιαστούν οι φοροεισπρακτικοί στόχοι.
Αλλά με τον νόμο 4334 ο Τσίπρας προσπέρασε τις απαιτήσεις των δανειστών και τουλάχιστον για το 2015 ο φόρος αλληλεγγύης αυξήθηκε για τα μεγάλα εισοδήματα.
Για όσους κερδίζουν μέχρι 30.000 ευρώ δεν άλλαξε τίποτα, όμως ο συντελεστής για εισοδήματα από 50.000 ως 100.000 ευρώ πήγε από το 2,1% σε 4%.
Αντίστοιχα, για τα εισοδήματα από 100.000 ως 500.000 ο συντελεστής αυξήθηκε από 2,8% στα 6%, ενώ όσοι κερδίζουν πάνω από 500 χιλ. ευρώ θα φορολογούνται με συντελεστή 8%.
Η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης μπορεί, βέβαια, να συζητηθεί εκ νέου τον Οκτώβριο, όταν θα αρχίσουν και πάλι οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές.
Άλλωστε, η συμφωνία προβλέπει την ενσωμάτωση της έκτακτης εισφοράς στον φόρο εισοδήματος, έτσι ώστε να απλοποιηθεί το φορολογικό σύστημα.
Τέλος, ο ίδιος νόμος προβλέπει κι έναν φόρο πολυτελείας, που έχει συντελεστή 13% για σκάφη πάνω από πέντε μέτρα και 10-13% για αυτοκίνητα άνω των 2.500 κυβικών, για πισίνες, αεροπλάνα κι ελικόπτερα.
Και όλα αυτά τα έχουν άνθρωποι με πολύ υψηλά εισοδήματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης