Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Munchau (FT): Ευρωπαϊκοί κανόνες για πολιτικούς λόγους - Tα διαρκή ΟΧΙ του Schaeuble στην Ελλάδα

Munchau (FT): Ευρωπαϊκοί κανόνες για πολιτικούς λόγους - Tα διαρκή ΟΧΙ του Schaeuble στην Ελλάδα
Το να κινηθείς ενάντια στους κανόνες αποτελεί μείζον ζήτημα για την Ευρώπη, παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν καν ποιοι είναι οι κανόνες
Στη σημασία που έχει λάβει το πλαίσιο των ευρωπαϊκών κανόνων - αλλά και στο τι κρύβεται πίσω από τη θέσπισή τους - εστιάζει σε νέο του άρθρο στους Financial Times ο Wolfgang Munchau.
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει, κάθε φορά που κάποιος βρίσκεται στον ίδιο χώρο με Ευρωπαίους αξιωματούχους και συζητά θέματα που άπτονται του ευρώ, υπάρχει πάντα μια πολύ συγκεκριμένη δήλωση...
"Είναι θετικό, είναι ωραίο και καλό, αλλά αντιτίθεται στους ευρωπαϊκούς κανόνες".
Το να κινηθείς ενάντια στους κανόνες αποτελεί μείζον ζήτημα για την Ευρώπη, παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν καν ποιοι είναι οι κανόνες.
Όμως όλοι γνωρίζουν ότι οι κανόνες πρέπει να ακολουθηθούν.
Στην πραγματικότητα, αρκετοί από αυτούς τους κανόνες είτε δεν υπάρχουν καθόλου, είτε αφορούν σε παρερμηνεία... κατά το δοκούν έτερων υφιστάμενων κανόνων.
Σε ό,τι αφορά την ελληνική περίπτωση - και δη το μείζον ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους - οι Ευρωπαίοι, με μεγάλο πρωταγωνιστή τη Γερμανία, επιμένουν πως η διαγραφή χρέους αντιβαίνει τους ευρωπαϊκού κανόνες.
Όμως, σε πρόσφατο άρθρο τριών αναλυτών του γνωστού think tank των Βρυξελλών Bruegel, τονίζονται πως η ελάφρυνση του χρέους είναι κάτι που δεν αντιτίθεται στην υφιστάμενη ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Η αλήθεια είναι μία και δεν επιδέχεται αμφισβήτηση.
Η Γερμανία - και κυρίως ο υπουργός Οικονομικών της χώρας W. Schaeuble - δεν θέλει για πολιτικούς λόγους καθαρά να συναινέσει στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Επομένως χρησιμοποιεί ως πρόσχημα την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Η πραγματικότητα είναι μια...
Οι Ευρωπαίοι συντάσσουν - και παρερμηνεύουν κανόνες - με στόχο την εξυπηρέτηση των δικών τους πολιτικών σκοπιμοτήτων.

Πρώτη ενημέρωση: 23:20, Κυριακή 27 Ιουλίου 2015

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης