Τελευταία Νέα
Πολιτική

Οι επόμενες κινήσεις Τσίπρα για να κλείσει το εσωκομματικό ρήγμα - Η επίδειξη δυνάμεων από τους διαφωνούντες και το κακό σενάριο

Οι επόμενες κινήσεις Τσίπρα για να κλείσει το εσωκομματικό ρήγμα - Η επίδειξη δυνάμεων από τους διαφωνούντες και το κακό σενάριο
Ο πρωθυπουργός έχει λάβει τις αποφάσεις του και ετοιμάζεται για το «κακό σενάριο» της εσωκομματικής ρήξης προχωρώντας στη διεξαγωγή Εκτάκτου Συνεδρίου στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου
(upd)Με τους στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού να δηλώνουν δημόσια πως το «ρήγμα» στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είναι «επιβεβαιωμένο», ο Αλέξης Τσίπρας προχωρά σε μία ύστατη προσπάθεια να χαμηλώσουν οι τόνοι της εσωκομματικής αντιπαράθεσης και κυρίως να πεισθούν τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας και των διαφωνούντων να αποδεχθούν και να στηρίξουν την συμφωνία που έφερε η κυβέρνηση.
Αμέσως μετά τη συνάντηση του με την Ζωή Κωνσταντοπούλου ο πρωθυπουργός θα καλέσει στο Μέγαρο Μαξίμου τον επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας Παναγιώτη με στόχο να τον πείσει να μην φθάσουν στα άκρα.
Αυτός ήταν και ο λόγος που μεταφέρθηκε η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας που συνεδρίασε για μόλις μια ώρα την Πέμπτη, για τη Δευτέρα ή την Τρίτη, με την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής - που ζητά επίμονα η αριστερή πτέρυγα - να μεταφέρεται και αυτή για το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.
Σε κάθε περίπτωση στο Μέγαρο Μαξίμου είναι διάχυτη η εκτίμηση ότι τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας και οι διαφωνούντες δεν θα «καταπιούν» τη συμφωνία και σίγουρα δεν θα παρέχουν στήριξη στην κυβέρνηση ψηφίζοντας προαπαιτούμενα και εφαρμοστικούς νόμους.
Επιπλέον οι διαφωνούντες ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τη ρητορική για «εναλλακτική λύση εκτός ευρώ και μετάβαση σε εθνικό νόμισμα» κάτι που κάνει ακόμα πιο δύσκολη τη συμβίωση τους στο κόμμα και την Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Ακόμα και η ανοιχτή εκδήλωση της ISKRA, του επίσημου διαδικτυακού τόπου της Αριστερής Πλατφόρμας που απηχεί της απόψεις της, τη Δευτέρα στο γήπεδο του Πανελληνίου μόνο τυχαία δεν είναι.
Τα στελέχη της Πλατφόρμας σκοπεύουν να κάνουν επίδειξη δυνάμεων καθώς υπάρχει εκτεταμένη κινητοποίηση για τη συμμετοχή μελών φίλων και οπαδών από όλη την Ελλάδα.
Με αυτά τα δεδομένα, ο πρωθυπουργός έχει λάβει τις αποφάσεις του και ετοιμάζεται για το «κακό σενάριο» της εσωκομματικής ρήξης προχωρώντας στη διεξαγωγή Εκτάκτου Συνεδρίου στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.
Αυτό μάλιστα θα είναι και το διακύβευμα το οποίο θα κληθεί να αποφασίσει η Κεντρική Επιτροπή της οποίας πλέον την πλειοψηφία ελέγχει έστω και οριακά η Αριστερή Πλατφόρμα.
Το «κλειδί» που ξεκλειδώνει μια πανηγυρική «νίκη» του Αλέξη Τσίπρα και τον αναβαπτίζει σε αδιαμφισβήτητο ηγέτη του κυβερνώντος κόμματος είναι ο αριθμός των μελών του Συνεδρίου.
Όσο πιο μεγάλος ο αριθμός των μελών που θα συμμετάσχουν, τόσο πιο εύκολα θα επιτευχθεί ο στόχος του πρωθυπουργού να λάβει μια ισχυρή πλειοψηφία που θα «πιστοποιήσει» το διακύβευμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποκλειστικά ευρωπαϊκό προσανατολισμό με σαφή και μοναδική αναφορά το ευρώ, βάζοντας στο «κομματικό χρονοντούλαπο» του ΣΥΡΙΖΑ τη ρητορική της δραχμής και απομονώνοντας τους οπαδούς της.
Ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του ζητούν Έκτακτο συνέδριο καθώς με βάση το καταστατικό μπορεί να διευρύνει τον αριθμό των συνέδρων και να δρομολογήσει πιο εύκολα την απόλυτη στήριξη των θέσεων του για την συμφωνία.
Η Πλατφόρμα ζητά Διαρκές και αυτό γιατί οι σύνεδροι θα είναι τα 3.600 μέλη του κόμματος που συμμετείχαν και στο Συνέδριο του Ιουλίου του 2013.
Σε αυτό το σώμα η Αριστερή Πλατφόρμα έχει ισχυρές δυνάμεις και άρα και περισσότερες πιθανότητες να περάσει τις απόψεις της.
Την απόφαση για το αν το Συνέδριο θα έχει το χαρακτήρα του Έκτακτου ή του Διαρκούς θα κληθεί να λάβει η Κεντρική Επιτροπή και για αυτό ήδη τα κομματικά στελέχη που πρόσκεινται στην προεδρική πλειοψηφία προσεγγίζουν μέλη του κομματικού Οργάνου ώστε να επανακτήσουν τον «έλεγχο» που έχει περάσει στην Αριστερή Πλατφόρμα.
Ένας ακόμα σκόπελος στα σχέδια του Αλέξη Τσίπρα για την μεταστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό είναι και η νεολαία του κόμματος που αποτελεί μια σημαντική δύναμη, ικανή να αλλάξει τους συσχετισμούς και τις ισορροπίες, με τη συμμετοχή των μελών της στο Έκτακτο συνέδριο.
Όπως και το κόμμα έτσι και η νεολαία χωρίζεται σε τρείς βασικές παρατάξεις.
Η «Αριστερή Κίνηση» που έχει αναφορά την προεδρική πλειοψηφία, η «Πλατφόρμα» που ανήκει στην ομώνυμη τάση του κόμματος και η «Ανασύνθεση» που εκφράζει τις απόψεις της «Κίνησης των 53».
Μέσα σε αυτό το «μωσαϊκό» οι δυνάμεις που προτείνουν την εναλλακτική λύση με έξοδο από τη ευρωζώνη είναι σημαντικά ισχυρότερες καθώς την άποψη αυτή υιοθετούν πλήρως και η νεολαία της Πλατφόρμας και η νεολαία της κίνησης των 53 η «Ανασύνθεση».
Όσο για την «Αριστερή κίνηση» της προεδρικής πλειοψηφίας που μειοψηφεί συνολικά συνάσσεται με την ευρωπαϊκή προοπτική και την παραμονή στην ευρωζώνη υποστηρίζοντας πως από τη στιγμή που δεν υπάρχει σχέδιο για εναλλακτική λύση, το κοινό νόμισμα είναι μονόδρομος.
Έχοντας ξεκαθαρίσει το εξωκομματικό τοπίο και επαναπροσδιορίσει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό του κόμματος ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει το δικαίωμα να ζητήσει από όλους όσοι θα είναι υποψήφιοι να σεβαστούν τις συλλογικές αποφάσεις βάζοντας τέλος στη ρητορική της «δραχμής και της ρήξης με τη Ευρώπη».
Αν μάλιστα προκηρυχτούν εκλογές στα τέλη Σεπτεμβρίου, αρχές Οκτωβρίου, ο Αλέξης Τσίπρας θα καταρτίσει λίστα υποψηφίων στην οποία ακόμα και αν μετέχουν υποψήφιοι της Αριστερής Πλατφόρμας θα είναι υποχρεωμένοι να ακολουθήσουν τα νέα δεδομένα.

Δημήτρης Αλειφερόπουλος
www.bankingnews.gr

Πρώτη ενημέρωση 25 Ιουλίου του 2015 07:11

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης