Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup: Βασικό σενάριο τo Grexit μέσα στα επόμενα τρία χρόνια – Η συμφωνία για τρίτο πρόγραμμα είναι ανέφικτη

Citigroup: Βασικό σενάριο τo Grexit μέσα στα επόμενα τρία χρόνια – Η συμφωνία για τρίτο πρόγραμμα είναι ανέφικτη
Η υλοποίηση περαιτέρω μέτρων λιτότητας θα οδηγήσει το συνολικό εγχείρημα για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας σε αποτυχία, σύμφωνα με την ανάλυση της Citigroup
Βασικό σενάριο παραμένει το Grexit, ήτοι η έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, αναφέρει σε έκθεση, υπό τον τίτλο “Greece Meeting Marathon Delivers Fragile Compromise”, η Citigroup.
Ειδικότερα, επισημαίνει πως οι πιστωτές έχουν απαιτήσει από την ελληνική κυβέρνηση μια λίστα με προαπαιτούμενα, λόγω του «ελλείμματος εμπιστοσύνης», προτού ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης από τον ESM.
Παράλληλα, επισημαίνει πως υπάρχουν διαφοροποιήσεις και ανάμεσα στους πιστωτές, αναφέροντας χαρακτηριστικά την ήπια στάση της Γαλλίας και την επιθετική της Γερμανίας.
Τα προαπαιτούμενα περιλαμβάνουν επτά μέτρα, μεταξύ άλλων τη διεύρυνση του ΦΠΑ και την αναμόρφωση του τραπεζικού συστήματος, και πρέπει να λάβουν το «πράσινο φως» από την ελληνική Βουλή έως τις 15 Ιουλίου.
Η Citigroup υποστηρίζει πως πολλά από τα κυβερνητικά στελέχη θα δυσκολευτούν να «χωνέψουν» τα μέτρα, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες να χρειαστούν οι ψήφοι της αντιπολίτευσης για να εγκριθούν.
Ως απόρροια, η Citigroup διατυπώνει την εκτίμηση ότι η τελική συμφωνία για το τρίτο πρόγραμμα ίσως να είναι ανέφικτη τελικά.
Επιπλέον, δεδομένων των σκληρών προϋποθέσεων, που περιλαμβάνει η πρόταση των πιστωτών, η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ παραμένει σημαντική σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, εκτίμηση που απηχεί το βασικό σενάριο της αμερικανικής τράπεζας.
Πολλά θα εξαρτηθούν από τις διεργασίες στην ελληνική Βουλή, κυρίως δε από την στήριξη που θα λάβει ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αναμένεται να ανασχηματιστεί.
Παράλληλα, αναφέρει πως η θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη ενδέχεται να μην είναι πολιτικά και οικονομικά βιώσιμη, ακόμα και αν υπάρξει βραχυπρόθεσμη συμφωνία, εκτός και αν αυτή περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις, που θα επιτρέψουν την οικονομία να ανακάμψει σημαντικά.
Εντούτοις, υποστηρίζει πως η υλοποίηση περαιτέρω μέτρων λιτότητας θα οδηγήσει το συνολικό εγχείρημα για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας σε αποτυχία.
Ως προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, εκτιμά ότι τα αυστηρά capital controls θα διατηρηθούν για ορισμένο διάστημα, το οποίο η Citigroup δεν προσδιορίζει, και το πρόβλημα της ρευστότητας στην οικονομία θα συνεχίσει να επιδεινώνει την δημοσιονομική κατάσταση και τις προοπτικές ανάκαμψης για τη χώρα.
Αποτέλεσμα της ανωτέρω κατάστασης θα είναι η χαμηλότερη απόδοση της ελληνικής οικονομίας και των δημοσίων οικονομικών, από τα όρια που έχουν θέσει οι πιστωτές, γεγονός που αν πραγματωθεί θα επιδεινώσει περαιτέρω τη θέση της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ.
Τέλος, η παράταση της τραπεζικής αργίας, σε συνδυασμό με την ούτως ή άλλως διαφαινόμενη επιδείνωση της οικονομίας ενδέχεται να ενισχύσει τις κοινωνικές αναταραχές στη χώρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης