Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

FT: Η αιμορραγία των ελληνικών τραπεζών συνεχίζεται - Πώς εξηγείται η αύξηση της αγοράς πολυτελών αυτοκινήτων

FT: Η αιμορραγία των ελληνικών τραπεζών συνεχίζεται - Πώς εξηγείται η αύξηση της αγοράς πολυτελών αυτοκινήτων
Τους τελευταίους μήνες, οι εκροές αποδίδονται σχεδόν αποκλειστικά στους μικρούς και μεσαίας κλίμακας καταθέτες
Ο φόβος των capital controls αναγκάζει τους Έλληνες να «βγάλουν» τις αποταμιεύσεις τους από τις ελληνικές τράπεζες, επισημαίνουν οι Financial Times, εστιάζοντας στη διογκούμενη έλλειψη εμπιστοσύνης των Ελλήνων προς το τραπεζικό σύστημα.
Όπως αναφέρει το βρετανικό δημοσίευμα, αρκετοί μικρο-καταθέτες φοβούμενοι την επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, σπεύδουν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους από τις ελληνικές τράπεζες.
«Δεν θέλω να κάθομαι και να βλέπω τα χρήματα που κέρδισα με κόπο να εξαφανίζονται, όπως έγινε στην Κύπρο το 2013» παραδέχεται ο 55χρονος Παναγιώτης Φωτιάδης, μιλώντας στους Financial Times.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αρκετοί Έλληνες αποσύρουν τα χρήματά τους και τα επενδύουν, συνήθως στην αγορά κάποιου ακριβού αυτοκινήτου.
Ενδεικτική είναι η αύξηση της τάξης του 27,9% των παραγγελιών νέων αυτοκινήτων για τον Απρίλιο, η οποία προστίθεται στην ενίσχυση της αγοράς κατά 47,2% τον Μάρτιο.
Βέβαια, η συνέχιση των εκροών από τις ελληνικές τράπεζες συνεπάγεται την επιδείνωση του τραπεζικού συστήματος.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Αθήνα θα μπορούσε να επιβάλλει περιορισμούς στην κίνηση των κεφαλαίων προκειμένου να ανακόψει την αιμορραγία των τραπεζών.
Όμως, συνεχίζει, μία τέτοια κίνηση θα έγειρε σημαντική αναταραχή στις επιχειρήσεις και την οικονομία.
«Η συνέχιση των εκροών αυξάνει τον κίνδυνο επιβολής capital controls» εκτιμά η Moody’s, σε πρόσφατη έκθεσή της.
Οι Financial Times υπενθυμίζουν πως η αποστράγγιση των τραπεζικών καταθέσεων ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν ο Αντ. Σαμαράς επέσπευσε την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα, ο Φ. Καραβίας, εκτελεστικός διευθυντής της Eurobank, επισήμανε πως από τον Δεκέμβριο έως σήμερα έχουν κάνει «φτερά» 30 δισ. ευρώ.
«Κάθε εβδομάδα σημειώνονται καθαρές εκροές κεφαλαίων. Αν και το β’ 3μηνο του έτους είναι σαφώς καλύτερο έναντι του α’ 3μηνου, η αιμορραγία συνεχίζεται» συμπληρώνει το τραπεζικό στέλεχος.
Σύμφωνα με ανώνυμη τραπεζική πηγή, η επιβράδυνση του ρυθμού εκροών αποδίδεται στο γεγονός ότι οι πλούσιοι Έλληνες απέσυραν νωρίς τα χρήματά τους από τις ελληνικές τράπεζες και τα μετέφεραν στο εξωτερικό.
Έτσι, τους τελευταίους μήνες, οι εκροές αποδίδονται σχεδόν αποκλειστικά στους μικρούς και μεσαίας κλίμακας καταθέτες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης