Τελευταία Νέα
Οικονομία

Financial Times: Περίπου το 33% των διεθνών οίκων προβλέπουν έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη

Financial Times: Περίπου το 33% των διεθνών οίκων προβλέπουν έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη
Για τον Barry Norris, της Argonaut Capital, το Grexit θα είναι ελληνική τραγωδία που δεν θα επηρεάσει την υπόλοιπη Ευρώπη
Περίπου το 33% των διεθνών επενδυτικών οίκων,  προβλέπουν ότι η Ελλάδα θα οδηγηθεί εκτός της Ευρωζώνης καθώς οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές της για τα 7,2 δις ευρώ δεν οδηγούν σε αποτέλεσμα.
Αυτό αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι Financial Times οι οποίοι παραθέτουν δηλώσεις εκπροσώπων από μεγάλους επενδυτικούς Οίκους, επικαλούμενοι δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε σε 78 από αυτούς.
Σύμφωνα με το αποτέλεσμα, το 34% πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη πριν από το Μάιο του 2016.
Η δημοσκόπηση έγινε από την GAM, τον ελβετικό Οίκο διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και παραθέτει τις ανησυχίες μεγαλοεπενδυτών για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Ο Julius Baer, της Swiss private Βank θεωρεί ότι η πιθανότητα της Ελλάδας να βγεί από το ευρώ είναι 50%.
Ο Christian Gattiker, επικεφαλής στρατηγικής της τράπεζας υποστηρίζει ότι αυτό μπορεί να συμβεί εάν η χώρα πάει σε νέες εκλογές ή σε δημοψήφισμα.
Ο Saker Nusseibeh, γενικός διευθυντής της Hermes Investment Management θεωρεί πιθανή την έξοδο της Ελλάδας εάν δεν υπάρξει συμφωνία. «Ο έλληνας πρωθυπουργός είναι κάτω από μεγάλη πίεση από το ίδιο του το κόμμα οι οποίοι ζητούν να κρατήσει σκληρότερη στάση απέναντι στους δανειστές» υποστηρίζει.
Και καταλήγει λέγοντας ότι δεν αποκλείει την πιθανότητα ενός δημοψηφίσματος.
Οι επενδυτές εμφανίζονται ανήσυχοι για τον «κίνδυνο μετάδοσης» των συνεπειών της απομάκρυνσης της Ελλάδας από την ευρωζώνη, την οποία χαρακτηρίζουν την μεγαλύτερη απειλή για τα ευρωπαϊκά ομόλογα ιδιαίτερα στην Ισπανία, Πορτογαλία και Ιταλία.
Όπως υπογραμμίζει ο Nusseibeh, το «ευρώ θα έπρεπε να είναι για πάντα. Εάν μια χώρα φύγει από το ευρώ μπορεί να ακολουθήσουν κι άλλες. Με την άποψη αυτή συμφωνεί και ο Christian Gattiker ο οποίος υπογραμμίζει ότι «παρότι ο κίνδυνος είναι μεγάλος δεν βλέπει προς το παρόν να επηρεάζεται ακόμη το Ισπανικό και Πορτογαλικό χρέος».
Οι Schroders, το δεύτερο μεγαλύτερο fund house της Βρετανίας εκτιμά ότι υπάρχει πιθανότητα 40% η Ελλάδα να βγει από το ευρώ. Για το λόγο αυτό στελέχη του συζητούν κάθε βδομάδα τους κινδύνους που προκύπτουν από αυτό το ενδεχόμενο.
Σύμφωνα με τον Keith Wade, επικεφαλής οικονομολόγο του Schroders «ο μόνος τρόπος να αποφύγει η Ελλάδα την έξοδο από την ευρωζώνη είναι μια γενναιόδωρη συμφωνία η οποία θα διαγράψει μεγάλο μέρος του χρέους διαφορετικά θα είναι πολύ δύσκολο για την Ελλάδα να παραμείνει».
Από την πλευρά του, ο Ewen Cameron Watt, επικεφαλής στρατηγικών επενδύσεων στην BlackRock, εκτιμά ότι ο κίνδυνος μετάδοσης είναι χαμηλός οπότε και οι ζημιές στην παγκόσμια αγορά θα είναι περιορισμένες.
Σε αυτό συμφωνεί και ο Barry Norris, συνιδρυτής της Argonaut Capital, της βρετανικής εταιρείας διαχείρησης περιουσιάνων στοιχείων.
Αναγνωρίζει ωστόσο το γεγονός ότι το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας είναι αρκετά μεγάλο το οποία χαρακτηρίζει «ελληνική τραγωδία που δεν θα επηρεάσει την υπόλοιπη Ευρώπη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης