Τελευταία Νέα
Οικονομία

Εισπράξεις 350 εκ. φέρνει η αύξηση της έκτακτης εισφοράς - ΦΠΑ: Από 1/10 καταργείται έκπτωσης 30% στα νησιά

Εισπράξεις 350 εκ. φέρνει η αύξηση της έκτακτης εισφοράς - ΦΠΑ: Από 1/10 καταργείται έκπτωσης 30% στα νησιά
Τι θα ισχύσει για τεκμήρια και ανείσπρακτα ενοίκια
Βαρύς ο πέλεκυς της έκτακτης εισφοράς με τους συντελεστές του «χαρατσιού» να αυξάνουν έως και 8% «θερίζοντας» όλους τους φορολογούμενους με ετήσια εισοδήματα πάνω από 30.00 ευρώ.
Είναι αυτοί που καλούνται να πληρώσουν το «μάρμαρο» του νέου «συμβολαίου» με τους θεσμούς βγάζοντας από την τσέπη τους εισπράξεις 300 - 350 εκατ. ευρώ που θα διοχετευθούν για τις ανάγκες του φετινού (εφόσον έχει αναδρομική ισχύ) και του επόμενου προϋπολογισμού.
Η πρόταση της κυβέρνησης που έδωσε άλλη τροπή στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές που είχαν φτάσει σε αδιέξοδο προβλέπει σημαντικές επιβαρύνσεις στα μεσαία και στα ανώτερα εισοδηματικά κλιμάκια αφού καταργεί την έκπτωση του 30% που είχε τεθεί από φέτος σε ισχύ.
Επίσης, μπαίνει ενδιάμεσος φορολογικός συντελεστής στο εισοδηματικό κλιμάκιο από 20.001 ευρώ έως 50.000 ευρώ ενώ τριπλασιάζεται ο φόρος για τα «ρετιρέ» της φορολογικής κλίμακας (εισοδήματα πάνω από 100.000 ευρώ).
Από τις αλλαγές στην κλίμακα για την εισφορά αλληλεγγύης αναμένονται εισπράξεις 1,65 δισ. ευρώ που μαζί με τον ΕΝΦΙΑ που διατηρείται για το 2015 θα καλύψουν το φετινό δημοσιονομικό κενό των 3,5 δισ. ευρώ.
Αναλυτικότερα, η πρόταση της ελληνικής πλευράς για την έκτακτη εισφορά έχει ως εξής:
* Ο συντελεστής διατηρείται στο 0,7% για εισοδήματα από 12.001 έως 20.000 ευρώ,
* Ο συντελεστής διατηρείται στο 1,4%, για εισοδήματα από 20.001 έως 30.000 ευρώ,
* 2% (από 1,4%) για εισοδήματα από 30.001 έως 50.000 ευρώ,
* 4% (από 2,1%) για εισοδήματα από 50.001 έως 100.000 ευρώ
* 6% (από 2,8%) για εισοδήματα από 100.001 έως 500.000 ευρώ και
* 8% (από 2,8%) για εισοδήματα από 500.001 ευρώ και πάνω.

ΦΠΑ: Από την 1η Οκτωβρίου η κατάργηση της έκπτωσης 30% στα νησιά
Από την 1η Οκτωβρίου, θα ισχύσει- σύμφωνα με την ελληνική πρόταση- η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος στα νησιά του Αιγαίου, το οποίο προβλέπει μειωμένους κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ.
Στην πρόταση δεν διευκρινίζεται ωστόσο αν θα ισχύσουν από την ίδια ημερομηνία και οι υπόλοιπες αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ.
Η κυβέρνηση επιμένει σε 3 συντελεστές:
*Έναν υπερμειωμένο 6% (από 6,5% σήμερα), στον οποίο θα υπαχθούν τα φάρμακα ίσως και κάποια είδη διατροφής, που τώρα επιβαρύνονται με 13%. Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα, αν τα βιβλία, οι εφημερίδες και τα περιοδικά, θα παραμείνουν στον υπερμειωμένο συντελεστή ή θα πάνε σε υψηλότερο.
*Έναν μειωμένο στο 11% στον οποίο θα υπάγονται τα υπόλοιπα τρόφιμα, η εστίαση και οι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ, προϊόντα και υπηρεσίες που σήμερα επιβαρύνονται με 13%. Στον ίδιο συντελεστή θα ενταχθούν τα ξενοδοχεία από 6,5% σήμερα, και:
*Τον βασικό συντελεστή ο οποίος παραμένει στο 23%. Σ' αυτόν μεταφέρονται από το 13% που είναι σήμερα: κόμιστρα ταξί, αναψυκτικά, εμφιαλωμένο νερό, καφές, χυμοί, επισκευές, ιδιωτικές κλινικές, κινηματογράφοι, λουλούδια.
Με τον ίδιο ΦΠΑ 23% θα συνεχίσουν να επιβαρύνονται: ακίνητα, καύσιμα, αυτοκίνητα, λογαριασμοί τηλεφωνίας, ρούχα- παπούτσια, τσιγάρα, οινοπνευματώδη, ηλεκτρικά- ηλεκτρονικά είδη, έπιπλα- οικιακός εξοπλισμός, απορρυπαντικά- πλαστικά, λιπάσματα, είδη υγιεινής, γυμναστήρια, κομμωτήρια, συνεργεία κ.λ.π.

Τεκμήρια και συνταξιούχοι
Αντιμέτωποι με τα τεκμήρια διαβίωσης και τους φόρους που αυτά συνεπάγονται, κινδυνεύουν να βρεθούν φέτος περίπου 170.000 φορολογούμενοι που βρίσκονται στον «προθάλαμο» της συνταξιοδότησης.
Πρόκειται για φορολογούμενους που έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης αλλά δεν έχει βγει ακόμα η σύνταξή τους, ή στην καλύτερη περίπτωση έχουν πάρει μια μικρή προσωρινή σύνταξη.
Και επειδή η εφορία δεν «βλέπει» εισοδήματα το 2014, βγάζει φόρο με βάση το τεκμαρτό εισόδημα που προκύπτει από τα σπίτια, τα αυτοκίνητα κλπ.
Αν το υπουργείο Οικονομικών δεν μεριμνήσει για αυτές τις περιπτώσεις, οι εν λόγω φορολογούμενοι δεν πρόκειται να απαλλαγούν από τον τεκμαρτό φόρο, μέχρι να λάβουν οριστικά τη σύνταξη και προχωρήσουν στην υποβολή τροποποιητικής δήλωσης, για να καλύψουν τα τεκμήρια.
Σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία, η εφορία, εφόσον βρει έστω και μερικά λεπτά του ευρώ από τόκους καταθέσεων μέσα στο 2014 φορολογεί τον συνταξιούχο (που δεν έχει πάρει ακόμα την σύνταξη), με συνολικό συντελεστή φόρου 40,3% επί εξωπραγματικών τεκμαρτών εισοδημάτων, τα οποία προσδιορίζει με βάση τα ελάχιστα ποσά τεκμηρίων των 3.000 ευρώ για τους άγαμους και των 2.500 ευρώ για τους έγγαμους συζύγους καθώς επίσης και με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης για τις κατοικίες και τα ΙΧ αυτοκίνητα.

Ανείσπρακτα ενοίκια
Εν τω μεταξύ, δήλωση εκχώρησης συνοδευόμενη υποχρεωτικά από υπεύθυνη δήλωση, στην οποία θα βεβαιώνει τη μη είσπραξη των οφειλόμενων μισθωμάτων, το ακριβές ποσό αυτών, την ακρίβεια των κατατεθειμένων εγγράφων και τη μη κατοχή άλλων εγγράφων και αποδεικτικών στοιχείων πλην των κατατεθειμένων, θα πρέπει να υποβάλλουν φέτος στην εφορία, οι φορολογούμενοι- ιδιοκτήτες ακινήτων που επιθυμούν να εκχωρήσουν τα ανείσπρακτα ενοίκια στο Δημόσιο.
Τη διαδικασία με την οποία οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να εκχωρούν, χωρίς αντάλλαγμα, στο Δημόσιο μη εισπραχθέντα μισθώματα του έτους 2014 και να γλιτώνουν από τη φορολόγηση για τα ποσά αυτά, καθορίζει απόφαση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαϊδου.
Η δήλωση εκχώρησης υποβάλλεται στον αρμόδιο Προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ., μαζί με όλα τα έγγραφα που αποδεικνύουν τη μη είσπραξη των εκχωρούμενων μισθωμάτων.
Η δυνατότητα υποβολής όλων των εντύπων και εγγράφων παρέχεται μετά το πέρας του φορολογικού έτους στο οποίο αφορά (εν προκειμένω το 2014) και πριν την εμπρόθεσμη υποβολή της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής αυτών, η δήλωση εκχώρησης δεν γίνεται δεκτή.
Η εκχώρηση ολοκληρώνεται με μόνη τη μονομερή δήλωση του εκχωρητή, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη ρητή αποδοχή της εκχώρησης από το Δημόσιο και αναγγελία της εκχώρησης των μισθωμάτων στον οφειλέτη. Το Δημόσιο υποκαθίσταται στα δικαιώματα του εκχωρητή και δεν είναι δυνατή η ανάκληση της δήλωσης εκχώρησης.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Πρώτη ενημέρωση 23:12 3 Ιουνίου του 2015

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης