Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Σύσσωμος ο γερμανικός Τύπος τάσσεται υπέρ του Geuro - Die Welt: Πιθανότατα θα βοηθήσει την Ελλάδα

Σύσσωμος ο γερμανικός Τύπος τάσσεται υπέρ του Geuro - Die Welt: Πιθανότατα θα βοηθήσει την Ελλάδα
"Η Ελλάδα δεν μπορεί να ζήσει με το ευρώ, αλλά πιθανότατα δεν μπορεί να ζήσει και χωρίς αυτό"
Μετά τη Βild και η Die Welt διερωτάται εάν η Ελλάδα μπορεί να συνεχίσει εντός του ευρώ, ή εάν τελικά θα ήταν προτιμότερο το παράλληλο νόμισμα Geuro.
Σύσσωμος ο γερμανικός Τύπος επιμένει να αμφισβητεί τη δυνατότητα παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, ξεδιπλώνοντας εφιαλτικά σενάρια περί παράλληλου νομίσματος.
"Η Ελλάδα δεν μπορεί να ζήσει με το ευρώ, αλλά πιθανότατα δεν μπορεί να ζήσει και χωρίς αυτό", σημειώνει η γερμανική Die Welt στην ιστοσελίδα της, αναφέροντας πως ένα πρώην στέλεχος της Deutsche Bank παρουσίασε μια λύση στο παραπάνω δίλημμα και μάλιστα απευθείας στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.
Για ακόμη μια φορά, η Ελλάδα αγωνίζεται για να βρει λύση και να αποφευχθεί η απειλή της χρεοκοπίας, έστω και το τελευταίο λεπτό, τονίζει η Die Welt.
Σύμφωνα με τη γερμανική ιστοσελίδα, ο 61χρονος οικονομολόγος Thomas Mayer, πρώην επικεφαλής της Deutsche Bank, πήγε στις 28 Απριλίου στο Μέγαρο Μαξίμου για να παρουσιάσει στην ελληνική κυβέρνηση την ιδέα του για ένα παράλληλο νόμισμα και συναντήθηκε όχι μόνο με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, αλλά και με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
"Ήμουν πρώτα στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών.
Εκεί, μιλήσαμε για όλες τις πιθανότητες, το παράλληλο νόμισμα δεν ήταν το μόνο.
Και μετά πήγαμε για μια βόλτα στην Πλατεία Συντάγματος στο γραφείο του πρωθυπουργού μαζί» εξηγεί ο Mayer.
Ο πρώην τραπεζίτης εξήγησε το σχέδιο για το παράλληλο νόμισμα, το οποίο ονόμασε "ευρώ των Ελλήνων”, εν συντομία "Geuro", θεωρώντας πως η Ελλάδα είναι οικονομικά καταδικασμένη στο ισχυρό ευρώ και χωρίς υποτίμηση, η οικονομία δεν θα μπορούσε να σταθεί στα πόδια της.
Το «Geuro» αφορά ομόλογα του ελληνικού κράτους, με τα οποία θα μπορέσουν να καταβληθούν οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων και άλλων κρατικών υπαλλήλων.
Έτσι, οι Έλληνες θα μπορούσαν να πάρουν, αντί για χρήματα σε σκληρό ευρώ, το είδος των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, με τα οποία θα μπορούν να κάνουν αγορές. Δεδομένου ότι πολλά από αυτά θα κυκλοφορήσουν, το "Geuro" θα μπορούσε γρήγορα να δημιουργηθεί ως παράλληλο νόμισμα, αναφέρει η Die Welt.
Το αποκορύφωμα: To «Geuro» θα χάσει σύντομα μαζικά σε αξία και το κόστος εργασίας θα μειωθεί σημαντικά.
Με αυτό το τέχνασμα, η Ελλάδα θα μπορούσε να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της, χωρίς να χρειάζεται να εγκαταλείψει τη νομισματική ένωση.
Μετά από μια οικονομική ανάκαμψη, η πλήρης επιστροφή στο ευρώ χωρίς προβλήματα θα ήταν δυνατή.
Η Ελλάδα θα μπορούσε με την εισαγωγή του "Geuro" να τυπώσει δικά της χρήματα και, ως εκ τούτου, δεν θα βασίζεται πλέον σε Ευρωπαίους δανειστές για να πληρώσει για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης