Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Die Welt: Τα τέσσερα σενάρια για την Ελλάδα – Η τρόικα ετοιμάζεται για το χειρότερο

tags :
Die Welt: Τα τέσσερα σενάρια για την Ελλάδα – Η τρόικα ετοιμάζεται για το χειρότερο
Mε αυτή την ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να αποκλειστεί τίποτα και οι Ευρωπαίοι ενδεχομένως να βρεθούν προ εκπλήξεως 
Τέσσερα σενάρια για την Ελλάδα – ένα θετικό και τρία αρνητικά - παρουσιάζει η γερμανική εφημερίδα Die Welt, προειδοποιώντας ότι η τρόικα ετοιμάζεται για τη χειρότερη δυνατή εξέλιξη.
«Σήμερα η Ελλάδα πρέπει να παρουσιάσει μεταρρυθμίσεις και αύριο να καταβάλει 750 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ, αλλά οι συνομιλίες παραπαίουν και η τρόικα ετοιμάζεται τρία σενάρια για το χειρότερα», αναφέρει η γερμανική εφημερίδα.
Το πρώτο και θετικό σενάριο για την Ελλάδα, προβλέπει ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις, θα παρουσιάζει τις μεταρρυθμίσεις, θα πληρώσει το ΔΝΤ και θα αρχίσει την εφαρμογή των μέτρων.
Ωστόσο ακολουθούν τρία αρνητικά σενάρια:
Το πρώτο αρνητικό σενάριο προβλέπει ότι ναι μεν η Αθήνα θα παρουσιάσει ικανοποιητικές μεταρρυθμίσεις στο σημερινό Eurogroup ωστόσο θα χρειαστεί να προχωρήσει η ΕΚΤ στην αγορά κρατικών ομολόγων προκειμένου να τη στηρίξει, καθώς έχει ξεμείνει από ρευστό.
Το δεύτερο αρνητικό σενάριο προβλέπει ότι οι προτάσεις της Ελλάδας για μεταρρυθμίσεις δεν θα ικανοποιήσουν τους πιστωτές.
Η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να καταβάλλει τις οφειλόμενες δόσεις στο ΔΝΤ και την ΕΚΤ και θα οδηγηθεί σε χρεοκοπία.
Στην περίπτωση αυτή η Ελλάδα θα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Κύπρου και να επιβάλει περιορισμούς στην κίνηση των κεφαλαίων (capital controls).
Τρίτο και χειρότερο αρνητικό σενάριο, είναι η Ελλάδα να μην εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και να σταματήσει να πληρώνει τα δάνειά της., προκειμένου να πληρώνει τους δημόσιους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους με υποσχετικές (Ι owe you).
Αυτή θα είναι η αρχή για ένα παράλληλο νόμισμα και πιθανόν το πρώτο βήμα για την έξοδο της Ελλάδας από την ζώνη το ευρώ, σύμφωνα με την Die Welt.
Σύμφωνα με αξιωματούχους των θεσμών, εάν επαληθευτεί το τέταρτο σενάριο, η κατάσταση για τους Έλληνες τα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια, θα είναι πολύ δύσκολη και πρόκειται για μια εξέλιξη η οποία κρύβει κινδύνους όχι μόνο για την Αθήνα αλλά και για την Ευρωζώνη.
Ξαφνικά θα δημιουργηθεί ένα προηγούμενο εξόδου μιας χώρας από τη νομισματική ένωση.
Οι επενδυτές θα αναπτύξουν μια σπέκουλα σχετικά με το ποια χώρα είναι ο επόμενος αδύναμος κρίκος.
Επίσης, ενδεχόμενο Grexit θα αποτελέσει μια απόδειξη για ΗΠΑ και Κίνα ότι οι Ευρωπαίοι δεν είναι σε θέση να λύσουν τα προβλήματά τους.
Σύμφωνα με την Die Welt, δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο ποια επιλογή προτιμά ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, με αυτή την κυβέρνηση δεν μπορεί να αποκλειστεί τίποτα και οι Ευρωπαίοι ενδεχομένως να βρεθούν προ εκπλήξεως.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης