Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Economist: Έφθασε η ώρα της αποπληρωμής για την Ελλάδα – Φόβοι ότι δεν θα τα καταφέρει ως το καλοκαίρι

Economist: Έφθασε η ώρα της αποπληρωμής για την Ελλάδα – Φόβοι ότι δεν θα τα καταφέρει ως το καλοκαίρι
Οι αγορές φαίνεται να ανησυχούν ότι η χώρα δεν θα τα καταφέρει μέχρι το καλοκαίρι, σημειώνεται
Δεν έχουν εξελιχθεί πολύ καλά τα πράγματα για την Ελλάδα από τότε που ανέλαβε την εξουσία τον Ιανουάριο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα, σημειώνεται σε δημοσίευμα του Economist.
Η υπόσχεση του κ. Τσίπρα να πιέσει τους ευρωπαίους πιστωτές της Ελλάδας για καλύτερους όρους όσον αφορά το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας ταρακούνησαν τις αγορές, ενώ τόσο οι τραπεζικές καταθέσεις όσο και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, που είχαν σταθεροποιηθεί με την προηγούμενη κυβέρνηση, έχουν κινηθεί προς μια δυσοίωνη κατεύθυνση τους τελευταίους μήνες.
Οι συζητήσεις με τους πιστωτές συνεχίζονται, όμως κάθε ημέρα αποπληρωμής που πλησιάζει φαίνεται ως ένα επικίνδυνο εμπόδιο.
Η ελληνική κυβέρνηση προειδοποιεί ότι αν δεν υπάρξει μια νέα συμφωνία σχετικά με το πρόγραμμα διάσωσης μέχρι τα τέλη Απριλίου, δεν θα καταφέρει να ανταποκριθεί στις πληρωμές ύψους 2,5 δισ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τον Μάιο και τον Ιούνιο.
Η αδύναμη ελληνική οικονομία ταλαντεύεται εν μέσω της πολιτικής αβεβαιότητας.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν αναγκαστεί να στηριχθούν στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα φορολογικά έσοδα υποχώρησαν ήδη πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου και η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας έχει επιδεινωθεί αξιοσημείωτα.
Τα πρόσφατα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η ελληνική οικονομία ενδεχομένως να διολισθαίνει προς την ύφεση και εν τω μεταξύ, πλησιάζουν οι πρώτες μεγάλες αποπληρωμές χρέους.
Με βάση τους όρους του τρέχοντος προγράμματος, η Ελλάδα έχει λαμβάνει ποσό 7,2 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στην τελευταία δόση, χρήματα που χρειάζεται προκειμένου να μπορέσει να αποπληρώσει τα δάνεια που έχει λάβει και να ανταποκριθεί στις εγχώριες υποχρεώσεις της.
Ωστόσο, οι ευρωπαίοι ηγέτες εμφανίζονται απρόθυμοι να απελευθερώσουν τα κεφάλαια αυτά μέχρις ότου καταστεί σαφές ότι η Ελλάδα προτίθεται να προχωρήσει στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί.
Το ακριβώς μέγεθος της έλλειψης δημοσιονομικών εσόδων της Ελλάδας παραμένει ασαφές, τονίζεται στο άρθρο του Economist.
Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας διαμορφώνεται στο 180% του ΑΕΠ, όμως χάρη στους γενναιόδωρους όρους για το χρέος της, συμπεριλαμβανομένης της μακράς λήξης και των χαμηλών επιτοκίων, το κόστος εξυπηρέτησης ως προς το ΑΕΠ να είναι πολύ χαμηλότερο έναντι πολλών άλλων χωρών της Ευρωζώνης.
Ωστόσο, ενώ η Ελλάδα έχει περικόψει σημαντικά ορισμένες από τις δημόσιες δαπάνες, δεν έχει κάνει πολλά για αντιμετωπίσει το εξαιρετικά γενναιόδωρο συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας.
Η κυβέρνηση, μόνον για τον Απρίλιο, οφείλει σε συντάξεις και δημόσιους υπαλλήλους ποσό 2,4 δισ. ευρώ και ενδεχομένως να αναγκαστεί να επιλέξει μεταξύ της αποπληρωμής των υποχρεώσεών της προς τους πιστωτές της και των εσωτερικών υποχρεώσεών της προς τους έλληνες πολίτες.
Το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής χρέους της Ελλάδας μπορεί να επεκταθεί πέραν του 2050, όμως οι αγορές φαίνεται να ανησυχούν ότι η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει μέχρι το καλοκαίρι.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης