Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Financial Times: Το τραπεζικό κραχ… το πραγματικό deadline για την ελληνική οικονομία

Financial Times: Το τραπεζικό κραχ… το πραγματικό deadline για την ελληνική οικονομία
"Οι προτάσεις της Αθήνας είναι ένας ισορροπημένος συνδυασμός χρήσιμων, δονκιχωτικών και αντιπαραγωγικών μέτρων"
Στη δραματική κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα, εστιάζουν οι Financial Times, καθώς οι επόμενες 15 ημέρες θα αποδειχθούν καθοριστικές για την πορεία της νέας ελληνική κυβέρνησης.
Όπως εξηγεί χαρακτηριστικά η βρετανική εφημερίδα, η νέα λίστα της Αθήνας είναι πληρέστερη και περισσότερο λογική…
Ωστόσο, όπως σπεύδει να διευκρινίσει, ακόμη απαιτείται προσπάθεια ώστε να υπάρξει συμφωνία, η οποία θα απελευθερώσει την Αθήνα από το βραχνά της χρεοκοπίας και της στάσης πληρωμών.
Σύμφωνα με τους Financial Tmes, οι προτάσεις της Αθήνας είναι ένας ισορροπημένος συνδυασμός χρήσιμων, δονκιχωτικών και αντιπαραγωγικών μέτρων.
Τα χρήσιμα έγκεινται στη διαβεβαίωση πως οι ιδιωτικοποιήσεις, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη, θα ολοκληρωθούν κανονικά.
Τα δονκιχωτικά αφορούν στην πρόθεση καταπολέμησης της φοροδιαφυγής των off-shore εταιρειών.
Τα αντιπαραγωγικά περιλαμβάνονται στην επιθυμία της κυβέρνησης να αποκαταστήσει τις εργασιακές σχέσεις.
Ορισμένα από τα μέτρα της Αθήνας θα έχουν βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα, δίνοντας ώθηση στην ελληνική οικονομία.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα συνιστά η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αλλά και η διεύρυνση της φορολογικής βάσης.
«Ωστόσο, αυτή η δέσμη μέτρων πρέπει να συνοδεύεται από περαιτέρω περικοπές δαπανών» συμπληρώνουν οι Financial Times.
Όμως, ορισμένα μέτρα έχουν και μακροπρόθεσμη προοπτική, όπως για παράδειγμα το εργασιακό δίκαιο και οι πρόωρες συντάξεις.
Εάν δεν υπάρξει μία συνολική αναθεώρηση του συνταξιοδοτικού και εργασιακού συστήματος, τότε η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να διαθέτει σημαντικά προβλήματα, διατείνει το δημοσίευμα.
Πάντως, υπενθυμίζει παράλληλα, το κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Ευρωζώνης υπονομεύεται και από την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός επί της ουσίας, επιχειρεί να απειλήσει την Ευρώπη πως θα αναζητήσει βοήθεια και εναλλακτικές επιλογές στη Ρωσία.
Την ίδια ώρα, οι προθεσμίας για την Ελλάδα γίνονται πιεστικές καθώς στις 9 Απριλίου η Ελλάδα πρέπει να καταβάλλει 450 εκ. ευρώ στο ΔΝΤ αλλά και να αναχρηματοδοτήσει τα έντοκα γραμμάτια.
«Ωστόσο, η πραγματική προθεσμία της Ελλάδας είναι η ημερομηνία όπου το τραπεζικό σύστημα θα ξεμείνει από χρήματα» υπερθεματίζουν οι Financial Times.
Κάθε μέρα που περνάει, αυτό το ενδεχόμενο γίνεται ολοένα και πιο πραγματικό, καταλήγει απογοητευτικά το βρετανικό δημοσίευμα.

(πρώτη ενημέρωση 7 Απριλίου 2015, 07:55)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης