Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

FT: Κίνδυνος για τη δημοκρατία στην Ευρώπη η διαφθορά - Δυσφημείται η ευρωπαϊκή πολιτική

FT: Κίνδυνος για τη δημοκρατία στην Ευρώπη η διαφθορά - Δυσφημείται η ευρωπαϊκή πολιτική
Τα διδάγματα από τέσσερα διαφορετικά επεισόδια που σημειώθηκαν αυτόν το μήνα
Με τον πιο γλαφυρό τρόπο περιγράφει τα κρούσματα διαφθοράς στην Ευρώπη νέα ανάλυση των Financial Times, τα οποία προκαλούν τους Ευρωπαίους πολίτες, οι οποίοι είναι αντιμέτωποι με τη σκληρή λιτότητα.
Ρουμάνοι εισαγγελείς κατηγορούν έναν πρώην υπουργό Οικονομικών ότι είχε στην κατοχή του τρεις ράβδους χρυσού, 90.000 δολάρια σε μετρητά και ένα γαλλικό έργο τέχνης σε χρηματοκιβώτιο σε σπίτι ενός φίλου.
Ένας Ισπανός δικαστής ισχυρίζεται ότι το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (PP) εμφανίζει περιπτώσεις παράνομης χρηματοδότησης δραστηριοτήτων την περίοδο 1990-2008, και ότι η υπόθεση πρέπει να πάει σε δίκη.
Στην Ιταλία, ο υπουργός Μεταφορών παραιτείται, ενώ δεκάδες κυβερνητικοί αξιωματούχοι και επιχειρηματίες τίθενται υπό διερεύνηση, καθώς είναι ύποπτοι για συμμετοχή σε στημένες δημόσιες συμβάσεις αξίας 25 δι. ευρώ.
Στο μεταξύ, το κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου αποβάλλει έναν από τους νομοθέτες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για προσπάθεια να μην πληρώσει έξοδα εστιατορίου.
Το μάθημα από αυτά τα τέσσερα επεισόδια, καθένα από τα οποία σημειώθηκαν αυτό το μήνα, είναι ότι οι εισαγγελείς, δικαστές και ακόμη και οι ίδιοι οι πολιτικοί ηγέτες είναι, σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, όλο και πιο σοβαρά εμπλεκόμενοι σε υποθέσεις διαφθοράς.
Ο Πάπας Φραγκίσκος, την περασμένη εβδομάδα, σε μια επίσκεψη του σε γειτονιά της Νάπολης, προέτρεψε τους κατοίκους της να "καθαρίσουν την πόλη και την κοινωνία, έτσι ώστε να μην υπάρχει πλέον διαφθορά".
Η πολιτική και νομική αντιμετώπιση της διαφθοράς πρέπει να ενισχυθεί στην Ευρώπη, ωστόσο μπορεί να καταστήσει αναπόφευκτη και τη σύγκρουση με τη Ρωσία, διαπιστώνει η ανάλυση.
Τα σκάνδαλα διαφθοράς, που δυσφημούν την ευρωπαϊκή πολιτική, είναι ένα δώρο για τους προπαγανδιστές της Μόσχας, οι οποίοι χλευάζουν τα εκφυλισμένα πολιτικά συστήματα της Ευρώπης και τις ηθικές αξίες.
Την ίδια ώρα, οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τη λιτότητα, καθώς οι κυβερνήσεις σε ολόκληρη την περιοχή προσπαθούν να εξαλείψουν τα μη βιώσιμα δημοσιονομικά ελλείμματα
Οι προσπάθειες της Ευρώπης ενάντια στη διαφθορά, αν και ακόμα αποσπασματικές, ισοδυναμούν με αναγνώριση του γεγονότος ότι - σε μια εποχή που το ξεφούσκωμα των ακινήτων, οι χρεοκοπημένες τράπεζες και κυβερνήσεις - η επιβεβλημένη λιτότητα οδηγεί την κοινωνία να χάσει την υπομονή της με την κακή συμπεριφορά εκ μέρους των αρχόντων της.
Εάν οι κυρίαρχοι πολιτικοί αποτύχουν να αντιμετωπίσουν τη διαφθορά, οι κίνδυνοι να οδηγηθούν οι ψηφοφόροι στα στρατόπεδα των δεξιών και των αριστερών λαϊκιστικών κομμάτων είναι μεγάλοι.
Σε χώρες, όπου τα πολιτικά συστήματα ορίζονται από πελατειακές σχέσεις, υπάρχει μικρότερη ανοχή του κοινού για τη διαφθορά.
Αυτό μπορεί να αντανακλά εν μέρει το γεγονός ότι, σε δύσκολους οικονομικούς καιρούς, τα πολιτικά κόμματα έχουν μικρότερη διάθεση να δώσουν στους ψηφοφόρους θέσεις εργασίας και προνόμια.
Η αηδία και η διαφθορά αποτελεί βασικό παράγοντα για την αύξηση της επιρροής του Podemos στην Ισπανία, απειλώντας με αποσταθεροποίηση της χώρας στις εθνικές εκλογές των τελών του έτους.
Η διαφθορά είναι το μεγάλο θέμα που προωθείται και από το Κίνημα Πέντε Αστέρων του Beppe Grillo, ο οποίος έλαβε ποσοστό 25% στις ιταλικές εκλογές του 2013.
Το κίνημα είναι περισσότερο ένα κλασικό κόμμα διαμαρτυρίας παρά ένα φιλόδοξο κόμα εξουσίας.
Αυτό όμως έχει ξεθωριάσει κάπως από τότε που ο Matteo Renzi έγινε πρωθυπουργός πριν από ένα χρόνο, αναμφισβήτητα, επειδή η ρητορική κατά της διαφθοράς ακούγεται λιγότερο κενή σε σχέση με εκείνη των προηγούμενων γενεών πολιτικών.
Η μεγαλύτερη μεταμόρφωση συνέβη στη Ρουμανία, όπου ο Darius Valcov παραιτήθηκε αυτό το μήνα από υπουργός Οικονομικών, καθώς ερευνάται για διαφθορά.
Η οικονομική κρίση, οι αντιευρωπαϊκές τάσεις και ο ανταγωνισμός με τη Ρωσία καθιστούν τη διαφθορά τον μεγάλο κίνδυνο για το κράτος δικαίου και την ίδια τη δημοκρατία στην Ευρώπη, σύμφωνα με την ανάλυση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης