Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Standard and Poor's: Σε watch negative η αξιολόγηση CCC+ των συστημικών τραπεζών - Δεν είναι βασικό σενάριο τα capital controls

Standard and Poor's: Σε watch negative η αξιολόγηση CCC+ των συστημικών τραπεζών - Δεν είναι βασικό σενάριο τα capital controls
Η καταρχήν συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Eurogroup δεν μειώνει αποτελεσματικά την αβεβαιότητα για το εάν οι ευρωπαϊκές αρχές θα συνεχίσουν να χορηγούν ρευστότητα και κεφαλαιακή στήριξη προς τις ελληνικές τράπεζες
Σε καθεστώς παρακολούθησης με ορατό το ενδεχόμενο υποβάθμισης (CreditWatch Νegative) διατηρεί ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση CCC+ για τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες, Alpha Bank, Eurobank, Eθνική και Πειραιώς.
Υπενθυμίζεται ότι οι αξιολογήσεις των συστημικών τραπεζών βρίσκονται σε CreditWatch Νegative ήδη από τις 30 Ιανουαρίου 2015.
Ταυτόχρονα ο οίκος επιβεβαιώνει τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση C των συστημικών τραπεζών.
Όπως εξηγεί η S&P, στη σχετική έκθεση που δημοσιοποίησε, η απόφασή της να διατηρήσει σε Creditwatch Negative τις αξιολογήσεις των ελληνικών τραπεζών είναι αποτέλεσμα της καταρχήν συμφωνίας που επετεύχθη μεταξύ Ελλάδας και Eurogroup για την τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης (Master Financial Assistance Facility Agreement - MFFA), ήτοι μέχρι τα τέλη Ιουνίου του 2015.
Όπως επισημαίνει η S&P, η ελληνική κυβέρνηση και οι επίσημοι πιστωτές της έχουν μεγάλη διαφορά απόψεων στην πολιτική που η Αθήνα πρέπει να ακολουθήσει, προκειμένου να συνεχίσει και στο μέλλον να λαμβάνει χρηματοδότηση.
Η καταρχήν συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Eurogroup δεν μειώνει αποτελεσματικά την αβεβαιότητα για το εάν οι ευρωπαϊκές αρχές θα συνεχίσουν να χορηγούν ρευστότητα και κεφαλαιακή στήριξη προς τις ελληνικές τράπεζες.
Όπως επισημαίνει επίσης ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν ανίκανες να ανακτήσουν την πρόσβασή τους στις κύριες πράξεις αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ, συνεχίζοντας να καλύπτουν τις ανάγκες τους μέσω του ELA.
H διατήρηση της πρόσβασης των ελληνικών τραπεζών στον μηχανισμό ELA εξαρτάται από τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, το οποίο μπορεί ανά πάσα στιγμή να διακόψει το ELA εάν αντιληφθεί πως η χορήγηση ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες αντιτίθενται με τους όρους λειτουργίας του Ευρωσυστήματος.
Η συνεχιζόμενη πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα θα συνεχίσει να επιδρά αρνητικά στην κατάσταση των ελληνικών τραπεζών:
- αυξάνοντας την αστάθεια στην καταθετική τους βάση.
- κλιμακώνοντας τον κίνδυνο για συνέχιση των εκροών καταθέσεων.
Όπως επίσης προειδοποιεί ο οίκος, το εύθραυστο λειτουργικό περιβάλλον στην Ελλάδα και η συνεχιζόμενη πολιτική αβεβαιότητα μπορούν να απειλήσουν τη σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
"Υπάρχει πλέον αρνητική τάση, σε όρους επικινδυνότητας, για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα", διαμηνύουν, μεταξύ άλλων, οι αναλυτές της S&P.
Eάν οι ελληνικές τράπεζες χάσουν την πρόσβασή τους στον ELA, τότε θα υποβαθμιστούν.
Σύμφωνα με το πλέον δυσμενές σενάριο, δεν αποκλείεται να επιβληθούν περιοριστικά μέτρα στην κίνηση κεφαλαίων στις ελληνικές τράπεζες.
Εάν αυτό συμβεί, θα υποβαθμιστούν οι ελληνικές τράπεζες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης