Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

FT: Μετά την φωτογράφηση του στο Paris Match ο Βαρουφάκης εντυπωσιάζει τους Ιταλούς επιχειρηματίες

FT: Μετά την φωτογράφηση του στο Paris Match ο Βαρουφάκης εντυπωσιάζει τους Ιταλούς επιχειρηματίες
Εντυπωσίασε τους ιταλούς επιχειρηματίες ο Γ. Βαρουφάκης
Με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη ασχολούνται για μια ακόμη φορά οι Financial Times.
Κι ενώ σχολιάζει περιπαικτικά τη φωτογράφηση του ως «μοντέλο» στο γαλλικό περιοδικό Paris Match αλλά και το πολυτελές Σαββατοκύριακο του στη λίμνη Κόμο της Ιταλίας παρέα με τη σύζυγο του, παραδέχεται ότι η ομιλία του εντυπωσίασε τους ιταλούς επιχειρηματίες.
Όπως υπογραμμίζει το δημοσίευμα, ο Βαρουφάκης έχει εξοργίσει μερικούς από τους ομολόγους του στην Ευρωζώνη με τη στάση αλλά και τις απόψεις του στις δηλώσεις του τόσο από την Αθήνα όσο και από τις Βρυξέλλες.
Παρόλα αυτά η ομιλία του στο οικονομικό φόρουμ στο Cernobbio το Σάββατο φαίνεται ότι κέρδισε τις εντυπώσεις απέναντι στο δύσκολο κοινό των ιταλών μεγαλοεπιχειρηματιών.
Εμφανιζόμενος ως ένας δημοκράτης που λέει την αλήθεια, ο Βαρουφάκης παρουσίασε μια πιο ιδεατή προσέγγιση για να αντιμετωπίσει την όλο και αυξανόμενη κρίση στην ευρωζώνη.
Οι ευρωπαίοι ηγέτες, όπως είπε θα «πρέπει να αποδράσουν από την φυλακή των λανθασμένων επιλογών» ώστε να υπάρξει πραγματική σταθερότητα και ανάπτυξη.
Ο Βαρουφάκης υπογράμμισε ακόμη ότι οι επιτυχημένες ελληνικές κυβερνήσεις κατηγορούνται για πολλά από τα προβλήματα της χώρας υποστήριξε πως «κατηγορούμε τους εαυτούς μας.
Γι αυτό και εξελέγη αυτή η κυβέρνηση.
Είμαστε η αριστερή πτέρυγα που τόσα χρόνια υποστήριζε πως η ελληνική ολιγαρχία υπονόμευε την ανάπτυξη.
Ωστόσο, η μεγαλύτερη τραγωδία θα ήταν να προσποιούμαστε πως η Ελλάδα υποφέρει από ρευστότητα, κι όχι από φερεγγυότητα. Καμία δημοκρατική χώρα δεν μπορεί πάντα να έχει πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της .
Ακόμα και οι επιτυχημένες ελληνικές αντιμετωπίζουν αυτό τον καιρό έλλειψη πίστωσης και χρειάζονται οικονομική ενίσχυση.

Τι υποστηρίζει η Nomura

Ως την καλύτερη ευκαιρία για την Ελλάδα χαρακτηρίζει τον Γιάνη Βαρουφάκη τον έλληνα υπουργο Οικονομικών ο Richard Koo, επικεφαλής οικονομολόγος της Nomura Research Institute ο οποίος εδώ και πολύ καιρό  επικριτικός στην προσέγγιση της ευρωζώνης για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Ωστόσο ο Richard Koo περιγράφει τον Γ. Βαρουφάκη ως "την καλύτερη ευκαιρία για την Ελλάδα γιατί έχει συνειδητοποιήσει τι ακριβώς συμβαίνει"
"Καταλαβαίνει ότι η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει.
Για μια χώρα που έχει χάσει το 30% του ΑΕΠ της βασίζεται σε μερικές από τις πιο λανθασμένες πολιτικές που προτάθηκαν ποτέ, η Ελλάδα έχει κάποιο δικαίωμα να πει ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η προσέγγιση πια.
Η ανάπτυξη πρέπει να έρθει πρώτα προτού ξεκινήσει να αποπληρώνει τους δανειστές της"
Ωστόσο ασκείται κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ότι έχασε μια μεγάλη ευκαιρία για να αλλάξει τους όρους της διαπραγμάτευσης, λόγω της προκλητικής προσέγγισης της ευρωζώνης οδηγώντας στην απομόνωση την Ελλάδα.
Ορισμένες χώρες που έχουν πληγεί σκληρά από την κρίση θα στήριζαν πολιτικές χαλάρωσης της λιτότητας, αλλά δεν θα στηρίξουν ειδικές πολιτικές για την Ελλάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης