Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Krugman (NYT): Η Ελλάδα δεν τα πήγε άσχημα – Κέρδισε ευελιξία στο πλεόνασμα

Krugman (NYT): Η Ελλάδα δεν τα πήγε άσχημα – Κέρδισε ευελιξία στο πλεόνασμα
Η Ελλάδα βγήκε από το Eurogroup της Παρασκευής σε πολύ «καλύτερη φόρμα»
Τώρα που ο κονιορτός έχει καταλαγιάσει λίγο, ας δούμε ψύχραιμα τη συμφωνία – εάν πρόκειται όντως για μια συμφωνία που θα επιβιώσει την αυριανή αξιολόγηση, επισημαίνει ο Paul Krugrman σε σημερινό του άρθρο στους New York Times.
Σύμφωνα με τον νομπελίστα οικονομολόγο, καθίσταται ολοένα πιο ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα βγήκε από το Eurogroup της Παρασκευής σε πολύ «καλύτερη φόρμα», τουλάχιστον για την ώρα.
Η βασική πράξη αφορά, πάντοτε το πρωτογενές πλεόνασμα: το καίριο ερώτημα των τελευταίων ημερών ήταν εάν θα αναγκαστούν οι Έλληνες να συναινέσουν σε υπερβολικά υψηλά πλεονάσματα υπό την απειλή της επικείμενης κρίσης.
Η απάντηση είναι ότι δεν χρειάστηκε να δεσμευτούν για κάτι τέτοιο, αναφέρει ο αρθρογράφος.
Αντί να στεκόμαστε στις λέξεις και τις διατυπώσεις, είναι προτιμότερο να σκεφτούμε τι σημαίνει στην ουσία αυτή η συμφωνία για την Ελλάδα, τονίζει.
Αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα έχει καταφέρει να αποφύγει τη διακοπή των πιστώσεων, και ακόμη περισσότερο, να κρατήσει τις τράπεζές της στη ζωή μέσω της ΕΚΤ.
Και αυτά τα πέτυχε κερδίζοντας ταυτόχρονα και στάθμιση του στόχου για το πρωτογενές έλλειμμα, υπογραμμίζει ο Krugman.
Το επόμενο βήμα θα γίνει σε τέσσερις μήνες από σήμερα, όταν η Ελλάδα θα κληθεί να υποστηρίξει εμπεριστατωμένα τη θέση για πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια.
Δεν ξέρουμε πώς θα πάει αυτό, αλλά τίποτε από αυτά που συνέβησαν την Παρασκευή δεν αποδυναμώνουν τη θέση της Ελλάδας στο ζήτημα αυτό.
Είναι πολύ πιθανό ότι η Γερμανία επέμεινε πολύ στη σαφή διατύπωση για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 4,5% και ότι οι Έλληνες αρνήθηκαν, πετυχαίνοντας μια πιο ευέλικτη διατύπωση.
Πριν από ένα-δυο χρόνια, που οι ηγέτες της Ευρώπης πίστευαν ακράδαντα στη λιτότητα, η Ελλάδα θα είχε δυσκολευτεί πολύ να κερδίσει αυτόν τον όρο.
Κατόρθωσε, ωστόσο, να κερδίσει χαλάρωση του όρου περί πρωτογενούς πλεονάσματος για το τρέχον έτος και, κατά συνέπεια, χώρο να αναπνεύσει εν όψει της μεγαλύτερης μάχης που την περιμένει.
Θα μπορούσε να είναι και χειρότερα, καταλήγει ο διακεκριμένος οικονομολόγος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης