Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Financial Times: Μεγαλώνει το χάσμα ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές

Financial Times: Μεγαλώνει το χάσμα ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές
Κρίσιμο ερώτημα εάν οι διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης μπορούν να γεφυρωθούν
Για τεράστιο χάσμα μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών κάνουν λόγο ,ε σημερινό δημοσίευμα τους οι Financial Times σημειώνοντας ότι οι συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο αποκάλυψαν ότι οι διαφορές είναι μεγαλύτερες απ’ ότι αναμενόταν.
Ειδικότερα οι FT επισημαίνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση αμφισβητεί μεγαλύτερο μέρος του εφαρμοζόμενου προγράμματος, πέρα του 30% που είχε αμφισβητήσει δημοσίως ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης.
Αυτές οι διαφορές απομακρύνουν ακόμα περισσότερο το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας για το ελληνικό πρόγραμμα, που λήγει στο τέλος Φεβρουαρίου, μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
Μάλιστα υπενθυμίζεται ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, W. Schhauble επιμένει στην τήρηση του προγράμματος διάσωσης για να υπάρξει περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα.
Ωστόσο αυτή η αντίσταση των ευρωπαίων εταίρων κάμπτεται από την στήριξη που λαμβάνει ο Τσίπρας από τον ελληνικό λαό, η οποία αποτυπώνεται τόσο στις τελευταίες δημοσκοπήσεις όσο και στις συγκεντρώσεις στήριξης της κυβέρνησης που πραγματοποιήθηκαν σε όλη την Ελλάδα.
Σύμφωνα με τους Financial Times η Γερμανία θέλει η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη, αλλά όχι με οποιοδήποτε τίμημα.
«Αν πάμε σε βαθύτερη συζήτηση για το χρέος, δεν θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη», δήλωσε χαρακτηριστικά ένας ανώτερος Γερμανός αξιωματούχος.
Σημειώνεται ότι το Βερολίνο αναμένει από την ελληνική κυβέρνηση στο Eurogroup της Δευτέρας να παρουσιάσει τη δική της ολοκληρωμένη πρόταση.
Ωστόσο ένας δεύτερος ανώτερος Γερμανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η Αθήνα θα μπορούσε να εξασφαλίσει παραχωρήσεις και οικονομική στήριξη, αλλά μόνο «στο πλαίσιο της ισχύουσας συμφωνίας».
«Θα υπάρξει ένας συμβιβασμός, δεν το απορρίπτω αυτό» πρόσθεσε.
Παρά το γεγονός ότι αξιωματούχοι της ευρωζώνης επιμένουν ότιτο Eurogroup της Δευτέρας είναι η τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας, να ζητήσει παράταση του προγράμματος, είναι πολύ πιθανό να υπάρξει έκτακτη συνεδρίαση του Εurogroup και την Παρασκευή.
Ωστόσο ακόμη και μια νέα συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης θα εξαρητθεί από την πρόοδο που θα σημειώσουν οι δύο πλευρές τη Δευτέρα.
Όσοι συμμετέχουν στις διαρπαγματεύσει εξακολουθούν να διερωτώνται αν οι διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης θα μπορούσαν να γεφυρωθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης