Τελευταία Νέα
Ελλάδα

ΚΚΕ: Σε τραγική κατάσταση οι ροδακινοπαραγωγοί από το ρωσικό εμπάργκο – Zητά άμεση αναπλήρωση του εισοδήματός τους

ΚΚΕ: Σε τραγική κατάσταση οι ροδακινοπαραγωγοί από το ρωσικό εμπάργκο – Zητά άμεση αναπλήρωση του εισοδήματός τους
Επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ προς τους υπουργούς Αγρ. Ανάπτυξης και Τροφίμων και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας
Την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι ροδακινοπαραγωγοί από το ρωσικό εμπάργκο επισημαίνει το ΚΚΕ, το οποίο κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.
Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται, «σε τραγική κατάσταση είναι οι ροδακινοπαραγωγοί και σε αβεβαιότητα και αγωνία οι φρουτοπαραγωγοί γενικά, εξαιτίας του ρωσικού εμπάργκο», οι οποίοι σύμφωνα με το ΚΚΕ αποτελού θύματα του ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού για την αγορά της Ουκρανίας, μεταξύ ΕΕ-ΗΠΑ-ΝΑΤΟ από τη μια και Ρωσίας από την άλλη, και της στοίχισης της Ελλάδας στην ευρωκοινοτική πολιτική.
Παράλληλα, τονίζεται ότι παρά την τεράστια καταστροφή το ποσό των 30 εκατ. ευρώ που αποφασίστηκε από τις Βρυξέλλες να διατεθεί ως αποζημίωση για τα προϊόντα που επλήγησαν από το εμπάργκο σε Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία και Ελλάδα, κρίνεται ανεπαρκές, καθώς όπως σημειώνει το ΚΚΕ, η ζημιά στην Ελλάδα και μόνο για τους ροδακινοπαραγωγούς, αφορά 60.000 τόνους, αξίας πάνω από 40 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι καλλιεργεί αυταπάτες για αποζημίωση των παραγωγών και τονίζει ότι οφείλει να υπερασπιστεί την ντόπια παραγωγή και τα συμφέροντα των φρουτοπαραγωγών και συνολικά των μικρομεσαίων αγροτών, διαχωρίζοντας τη θέση της από τις κυρώσεις της ΕΕ.
Ακόμη την καλεί να στηρίξει έμπρακτα το χαμένο εισόδημα της μικρομεσαίας αγροτιάς και σε σύγκρουση με τις ευρωπαϊκές αντιαγροτικές πολιτικές και να πάρει μέτρα κρατικής συγκέντρωσης της παραγωγής, που απομένει αδιάθετη, και να δοθεί σε Νοσοκομεία, Στρατό, Ιδρύματα, άνεργους, κ.α καλύπτοντας τους παραγωγούς με τιμές πάνω από το κόστος. Τέλος, την καλεί να αξιοποιήσει για μεταποίηση τα αποθέματα με τις ίδιες τιμές παραγωγού, συμπληρώνοντας τις τιμές της μεταποίησης (χυμός, μαρμελάδες, κ.ά.) και όχι να διαχωρίζει τιμές παραγωγού, ανάλογα αν οι αγρότες είναι μεμονωμένοι ή ενταγμένοι σε ομάδες παραγωγών.
Το ΚΚΕ ρωτά την κυβέρνηση τι μέτρα θα πάρει για την άμεση και γρήγορη συγκέντρωση και διάθεση της παραγωγής και της αναπλήρωσης του εισοδήματος των ροδακινοπαραγωγών με ενιαίο τρόπο, προκειμένου να μην καταστραφούν και να συνεχίσουν την αγροτική δραστηριότητα, αλλά και τι προγραμματίζει για τη διάθεση της φρουτοπαραγωγής που θα ακολουθήσει (ακτινίδια, μήλα κ.ά) και συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο του εμπάργκο.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης