Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ίδρυμα Bertelsmann – Χαμένη η Ελλάδα από την ένταξη της στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά – Μαζί της Ισπανία, Πορτογαλία

Ίδρυμα Bertelsmann – Χαμένη η Ελλάδα από την ένταξη της στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά – Μαζί της Ισπανία, Πορτογαλία
Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας αυξήθηκε κατά 70 ευρώ το χρόνο την περίοδο 1992 -2012
Στα χαμένα κράτη της ΕΕ εντάσσεται η Ελλάδα, μαζί με την Ισπανία και την Πορτογαλία, αναφορικά με την ένταξη της στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, όπως τουλάχιστον αναφέρει έρευνα του γερμανικού ιδρύματος Bertelsmann.
Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, το Ίδρυμα Bertelsmann μελέτησε το κατά πόσο έχουν ωφεληθεί 14 κράτη-μέλη της ΕΕ από την ένταξη τους στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά την περίοδο 1992 -2012.
Τα συμπεράσματα, αν και αναμενόμενα, έχουν ενδιαφέρον.
Η Δανία και η Γερμανία – και γενικά ο Ευρωπαϊκός Βορράς - είναι από τις περισσότερο ωφελημένες χώρες σε αντίθεση με τον Ευρωπαϊκό Νότο και ιδιαίτερα κράτη, όπως η Ισπανία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία.
Σύμφωνα με την έρευνα, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ την περίοδο αυτή αυξήθηκε στη Δανία κατά 500 ευρώ σε ετήσια βάση, στη Γερμανία κατά 450 ευρώ, στην Αυστρία και στην Φινλανδία κατά 200 ευρώ.
Αντίθετα το κατά κεφαλήν ΑΕΠ αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 80 ευρώ στην Ιταλία, κατά 70 ευρώ στην Ισπανία και στην Ελλάδα και κατά μόλις 20 ευρώ στην Πορτογαλία.
Ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας το Ίδρυμα υπογραμμίζει πως εάν η Ελλάδα δεν ήταν μέρος της ενιαίας αγοράς, τότε το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της θα ήταν κατά 1,3% υψηλότερο ή κατά 190 ευρώ σε ετήσια βάση.
«Ο βαθμός ενσωμάτωσης μιας χώρας στην εσωτερική ευρωπαϊκή αγορά καθορίζει την ανάπτυξη της οικονομίας» επισημαίνει το Ίδρυμα, υπογραμμίζοντας πως οι χαμηλές αυξήσεις στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στον Ευρωπαϊκό νότο «δεν είναι πρωταρχικά αποτέλεσμα της κρίσης που ξέσπασε τα τελευταία χρόνια, μια και η κρίση απλώς επιτάχυνε προς το χειρότερο μια κατάσταση που υπήρχε από πριν».
Σύμφωνα με την έρευνα, αιτία των χαμηλών ρυθμών αύξησης του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος είναι οι ανεπαρκείς επιτυχίες στην προσπάθεια ενσωμάτωσης των χωρών του Νότου στην εσωτερική ευρωπαϊκή αγορά ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του '90.
Όπως υπογραμμίζεται, ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 η Ελλάδα διατηρεί μονίμως την τελευταία θέση στην κλίμακα ενσωμάτωσης της έρευνας (δείκτες για αυτή την κλίμακα είναι, μεταξύ άλλων, η οικονομική διασύνδεση της εθνικής οικονομίας με τις υπόλοιπες οικονομίες της Ε.Ε. ή ακόμη οι προσπάθειες που καταβάλλονται για να προσαρμοστεί η εγχώρια αγορά στα επίπεδα των άλλων αγορών), ενώ όπως επισημαίνεται από το ξέσπασμα της κρίσης το 2009 όλοι οι οικονομικοί δείκτες της Ελλάδας έχουν καταρρεύσει.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης