Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

S&P: Άμεσο πλήγμα στην κυπριακή οικονομία θα φέρει πιθανή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

S&P: Άμεσο πλήγμα στην κυπριακή οικονομία θα φέρει πιθανή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους
Σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στο κυπριακό χρέος θα μπορούσε να είχε πιθανή αναδιάρθρωση ελληνικού χρέους, παρεμποδίζοντας παράλληλα την προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης, αναφέρει σε έκθεση του για την Κύπρο ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s.
Η έκθεση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα προκαλεί σημαντικές προκλήσεις και ρίσκα για την Κύπρο που όμως παραμένουν διαχειρίσιμα, λόγω της καλής κερδοφορίας και ισχυρής κεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών.
Οι κυπριακές τράπεζες είναι εκτεθειμένες στην Ελλάδα μέσω της συμμετοχής τους στο χρέος αλλά και μέσω του δανεισμού τους από τις θυγατρικές τους στην Ελλάδα. Η έκθεση των κυπριακών τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα φθάνει τα 5,8 δισ. ευρώ, η έκθεση σε χρέος ελληνικών τραπεζών φθάνει το 0,6 δισ. ευρώ και τα δάνεια στην Ελλάδα φθάνουν τα 24 δισ. ευρώ. Το άθροισμα των ανοιγμάτων αυτών προσθέτει είναι ίσο με €30,5 δισ. ή 168% του ΑΕΠ.
«Ανάλογα με το χρονοδιάγραμμα και τη σοβαρότητα μιας πιθανής αναδιάρθρωσης στην Ελλάδα (διαβλέπουν ένα hair cut μεταξύ 50%-70%), εκτιμούμε ότι το συνολικό κόστος για την κυπριακή κυβέρνηση για τη στήριξη του χρηματοπιστωτικού τομέα στο πλαίσιο του παρόντος αρνητικού σενάριο θα ήταν μεταξύ €1,3 δισ. και €2 δισ. ποσό που αντιστοιχεί στο 6% - 10% του ΑΕΠ. Οι εκτιμήσεις των S&P βασίζονται στους ισολογισμούς των μεγαλύτερων τραπεζών Κύπρου και Marfin (οι οποίες κατέχουν από κοινού το 77% των εγχώριων περιουσιακών στοιχείων του συστήματος και υπολογίζεται ότι αντιπροσωπεύουν το 95% της έκθεσης την Ελλάδα). Οι εκτιμήσεις δεν λαμβάνουν υπόψη τυχόν ανοίγματα των ΣΠΙ ή επιδείνωση της ποιότητας ενεργητικού.
Αναφορικά με την αξιολόγηση της χώρας, ο οίκος αναφέρει ότι από τον Ιούλιο του 2010 η Κύπρος έχει βρεθεί υπό πίεση λόγω του πιθανού κόστους που θα έχει ενδεχόμενη στήριξη του εγχώριου τραπεζικού συστήματος εάν υπάρξει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Σημειώνει δε, ότι το κόστος για το κράτος από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μπορεί να ανέλθει στα €500 εκ. ή 3% του ΑΕΠ εάν οι απώλειες είναι της τάξης του 50% και 10% του ΑΕΠ εάν είναι 70%.
Τέλος, ο οίκος αναμένει ότι η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών θα αυξηθεί στο 14% το 2011 από 12,2% το 2010 και σε αυτά τα επίπεδα υποστηρίζει ότι το σύστημα είναι καλύτερο κεφαλαιοποιημένο σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες και μπορούν να απορροφήσουν τους κραδασμούς από ενδεχόμενο σοκ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης