Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Δυναμική επανεμφάνιση από τον Κώστα Σημίτη – Μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος – Ιφιγένεια η… Ελλάδα

Δυναμική επανεμφάνιση από τον Κώστα Σημίτη – Μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος – Ιφιγένεια η… Ελλάδα
Άρθρο του πρώην Πρωθυπουργού στον κυριακάτικο Τύπο
Στο πολιτικό σκηνικό επανεμφανίστηκε ο πρώην Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, ο οποίος αναλύει το ρόλο της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή κρίση αλλά και το μέλλον της Ευρωζώνης.
Σε άρθρο του στην αυριανή έκδοση της εφημερίδας «Το Βήμα», ο Κώστας Σημίτης παρομοιάζει την Ελλάδα με «Ιφιγένεια».
Ειδικότερα, όπως επισημαίνει, «η Ελλάδα θυσιάστηκε για να επανέλθει ούριος άνεμος στην ευρωζώνη».
Αιτιολογώντας την άποψή του, ο Πρώην Πρωθυπουργός επικαλέστηκε το παράδοξο του ελληνικού χρέους, καθώς όπως υποστηρίζει «το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και δεν πρόκειται να περιορισθεί το 2020 στο 124% του ΑΕΠ, όπως είναι ο στόχος».
Όσον αφορά την Ευρωζώνη, εμφανίστηκε εξαιρετικά επικριτικός, καθώς «το σχήμα, όπως διαμορφώθηκε μέχρι σήμερα, δεν ανταποκρίνεται πια στις ανάγκες. Παρουσιάζει όλο και περισσότερες δυσλειτουργίες. Η Ένωση βρίσκεται σε 'διαδικασία μετάβασης' χωρίς να έχει ορισθεί το 'προς τα πού'».
«Η ευρωζώνη είναι μια ατελής οικονομική και νομισματική ένωση χωρών-μελών με διαφορετικά διαρθρωτικά χαρακτηριστικά. Όταν ιδρύθηκε, δεν υπήρχε σχέδιο οικονομικής διακυβέρνησης που θα αντιμετώπιζε τις ανισότητες μεταξύ του ανεπτυγμένου πυρήνα και των λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών της περιφέρειας» επισημαίνει εν συνεχεία.
«Το ζητούμενο είναι να καταστεί η Ένωση δύναμη προόδου για τους λαούς της και όχι μηχανισμός διαχείρισης των υστερήσεών τους. Για να γίνει αυτό, η Ένωση θα πρέπει να εμβαθύνει την ενοποίησή της στο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο και να επαναπροσδιορίσει το περιεχόμενο της ενοποίησης στη βάση των σημερινών συνθηκών της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη. Όχι λιγότερη Ευρώπη» καταλήγει ο πρώην Πρωθυπουργός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης