Διχασμένοι οι αναλυτές για την πορεία των διεθνών αγορών - Ανιαρό έτος θα είναι το 2014 εκτιμά η HSBC, ενώ η Nomura προειδοποιεί για μαζικό sell off έως 50% - Kέρδη 13% προβλέπει η Citigroup, ενώ η BNP Paribas δίδει ψήφο εμπιστοσύνης στην Ευρώπη

Διχασμένοι οι αναλυτές για την πορεία των διεθνών αγορών - Ανιαρό έτος θα είναι το 2014 εκτιμά η HSBC, ενώ η Nomura προειδοποιεί για μαζικό sell off έως 50% - Kέρδη 13% προβλέπει η Citigroup, ενώ η BNP Paribas δίδει ψήφο εμπιστοσύνης στην Ευρώπη
Ανιαρό έτος θα είναι το 2014 για τις διεθνείς αγορές, προβλέπει η HSBC, επιχειρώντας να αποκρυσταλλώσει την πορεία των χρηματιστηρίων την επόμενη χρονιά, καθώς απομένει 1,5 μήνας πριν την έλευσή της.
"Με την έλευση του 2014 οι μετοχές δεν θα σημειώσουν την ίδια δυναμική και το ίδιο ράλι που καταγράφηκε το 2013. Ούτε όμως οι διεθνείς αγορές θα εισέλθουν σε bear market. To πιθανότερο σενάριο κάνει λόγο για ανιαρές κινήσεις, με μια άνοδο που δεν θα ξεπεράσει το 10%", εκτιμούν οι αναλυτές της βρετανικής τράπεζας, στη νέα έκθεσή τους.
"Το ενδεχόμενο οι διεθνείς αγορές να καταγράψουν διπλάσια ποσοστά ανόδου του 2014 κρίνεται αν όχι απίθανο, εξαιρετικά δύσκολο", προβλέπει ο Garry Evans, κορυφαίος αναλυτής της HSBC και συντάκτης της εν λόγω έκθεσης.
Όπως προβλέπει ο Evans, στον αντίποδα, δεν είναι πιθανό ούτε το ενδεχόμενο οι διεθνείς αγορές να εισέλθουν σε bear market.
Για τις θέσεις της αυτές η HSBC επικαλείται τη στάση της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας της Fed, ενόψει του επικείμενου περιορισμού του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων που εφαρμόζει.
"Με τη Fed να είναι έτοιμη να περιορίσει τις αγορές κρατικών ομολόγων, δεν δύναται να υπάρξει σημαντική ισχυροποίηση των διεθνών αγορών το 2014", σπεύδει να προσθέσει η HSBC.
Την ίδια ώρα ο Philippe Gijsels, στρατηγικός αναλυτής της BNP Paribas, δηλώνει τη σαφή προτίμησή του στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς αυξάνονται οι προσδοκίες για νέα δράση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. "Το ενδεχόμενο νέας δράσης από την ΕΚΤ καθιστά ελκυστικές τις ευρωπαϊκές μετοχές", εκτιμά ο Gijsels.
Η αλήθεια είναι ωστόσο πως παραμένει το χάσμα ανάμεσα στους διεθνείς επενδυτικούς οίκους αναφορικά με τις κινήσεις των χρηματιστηρίων το 2014. Ο κορυφαίος αναλυτής της Nomura, Bob Janjuah, πρόσφατα προέβλεψε πως έρχεται μαζικό sell off από 25% έως και 50% στις αγορές, το 2014.
Από την πλευρά της η Barclays πρόσφατα έθεσε νέα τιμή - στόχο για τον S&P 500, τον δείκτη βαρόμετρο της Wall Street, προβλέποντας πως θα ανέλθει στις 1.900 μονάδες μέχρι τα τέλη του 2014.
Με τη σειρά της η Citigroup, την περασμένη εβδομάδα, διατύπωσε την εκτίμηση πως οι διεθνείς αγορές θα καταγράψουν άνοδο 13% μέχρι τα τέλη του 2014.

www.bankingnews.gr

ΜΑΡΙΝΑ ΦΟΥΝΤΑ

BREAKING NEWS