Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Περί τον Φεβρουάριο η αμκ των 250 με 300 εκατ ευρώ της Geniki bank – Η DGCom καταρχήν αποδέχεται το σχέδιο της Πειραιώς για την Geniki bank που σημειώνει κέρδη +20% - Κάτω από 20% η Πειραιώς για να μην ενοποιεί ενώ θα πωλήσει και μετοχές

tags :
 Περί τον Φεβρουάριο η αμκ των 250 με 300 εκατ ευρώ της Geniki bank – Η DGCom καταρχήν αποδέχεται το σχέδιο της Πειραιώς για την Geniki bank που σημειώνει κέρδη +20%  - Κάτω από 20% η Πειραιώς για να μην ενοποιεί ενώ θα πωλήσει και μετοχές
Η DGCom καταρχήν φέρεται να αποδέχεται το βασικό σχέδιο της διοίκησης της τράπεζας Πειραιώς να μετατρέψει την Geniki bank σε επενδυτική τράπεζα.
Το σχέδιο υλοποιείται και η διοίκηση Καραμούζη σχεδιάζει να υλοποιήσει την αύξηση κεφαλαίου των 250 με 300 εκατ ευρώ τον Φεβρουάριο του 2014.

Ήδη το τίτλος της Geniki bank βρίσκεται στα 9,6 ευρώ με κέρδη +20% και αποτίμηση 655 εκατ ευρώ.
Σύμφωνα με πηγή στην Τρόικα και σε ερώτηση που ετέθη για το αν υπάρχουν προβληματισμοί ή όχι για το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Geniki bank η απάντηση που δόθηκε ήταν «δεν νομίζουμε ότι θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα, θέλουμε να δούμε την κεφαλαιακή και μετοχική διάρθρωση της τράπεζας προφανώς αλλά δεν θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα»
Με βάση τους σχεδιασμούς η Geniki bank θα υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου 250 με 300 εκατ ευρώ με την Πειραιώς να κατέχει ποσοστό οριακά κάτω του 20% ώστε να μην ενοποιεί.
Για την υλοποίηση των στρατηγικών σχεδίων της Geniki bank εξετάσθηκαν δύο βασικά σενάρια.
Σενάριο πρώτο μεγάλη αύξηση κεφαλαίου πάνω από 500 εκατ ευρώ στην οποία θα συμμετείχαν μεγάλοι διεθνείς επενδυτές.
Στο σενάριο αυτό και έχοντας ισχυρότατη κεφαλαιακή επάρκεια η Geniki αποκτά ισχυρό ρόλο στο investment banking και στο σχέδιο χρηματοδότησης υγιών επιχειρήσεων.
Το σενάριο αυτό πάσχει στο υπαρκτό πρόβλημα ότι απαιτούνται υψηλά κέρδη για να ικανοποιηθεί μια ετήσια απόδοση 10-15% ετησίως στους επενδυτές που θα κάλυπταν την αύξηση κεφαλαίου.
Σενάριο δεύτερο, υλοποιείται μια μικρότερης κλίμακας αύξηση κεφαλαίου 250 με 300 εκατ ευρώ τα οποία μαζί με τα υφιστάμενα κεφάλαια θα διαμόρφωναν την συνολική κεφαλαιακή επάρκεια πάνω από 600 εκατ και ταυτόχρονα η Πειραιώς θα πωλούσε μετοχές συμβάλλοντας μεταξύ άλλων και στην ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων της.
Το δεύτερο σενάριο έχει μεγαλύτερη επιχειρηματική λογική και μάλλον αυτό θα υιοθετηθεί.
Ο στόχος είναι η Πειραιώς να διατηρήσει ποσοστό 19,99% ή λίγο χαμηλότερο για να μην ενοποιεί.
Το υπόλοιπο 80% θα κατανεμηθεί σε ξένους κυρίως επενδυτές που έχουν εκδηλώσει τεράστιο ενδιαφέρον.
Οι αναφορές περί ενδιαφέροντος της Goldman Sachs με στόχο να συμμετάσχει με 70 εκατ στην αύξηση κεφαλαίου είναι βάσιμες όχι οριστικές αλλά βάσιμες.
Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι αν η αύξηση κεφαλαίου είναι 250 με 300 εκατ το 80% ή 90% θα το καλύψουν ξένοι καθώς υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από το εξωτερικό.
Το εγχείρημα Geniki bank μετά από 7-8 χρόνια αποτυχημένων προσπαθειών εξυγίανσης από την Societe Generale μπορεί να επιτύχει λόγω των πρωτοβουλιών της τράπεζας Πειραιώς.
Είναι προφανές ότι το σχέδιο που εξετάζεται θα ευνοήσει την Πειραιώς αλλά κυρίως θα ευνοήσει την ελληνική οικονομία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης