Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Επενδυτές προσοχή μην καλλιεργούνται αυταπάτες – Τα hedge funds που έχουν επενδύσει στις τράπεζες δεν θα ασκήσουν τα warrants – Το κερδοσκοπικό παιχνίδι κορυφώνεται τον Νοέμβριο - Τι ποσοστά κατέχουν ανά τράπεζα

  Επενδυτές προσοχή μην καλλιεργούνται αυταπάτες – Τα hedge funds που έχουν επενδύσει στις τράπεζες δεν θα ασκήσουν τα warrants – Το κερδοσκοπικό παιχνίδι κορυφώνεται τον Νοέμβριο - Τι ποσοστά κατέχουν ανά τράπεζα
Επενδυτές προσοχή μην  καλλιεργούνται αυταπάτες.
Τα hedge funds που έχουν επενδύσει στα warrants των τραπεζών μέχρι τον Νοέμβριο θα προσπαθήσουν να αυξήσουν τις αξίες για να τα πουλήσουν ενώ αν  αποτύχουν θα περιμένουν την επόμενη εξαμηνία προ της εξάσκησης για να προσπαθήσουν εκ νέου να πωλήσουν σε πιο μακροπρόθεσμους επενδυτές ή άλλα hedge funds τα παράγωγα warrants.

Το κείμενο αυτό γράφτηκε τέλη Αυγούστου του 2013 στο bankingnews.gr και το αναφέρουμε αυτό με αφορμή το σημερινό δημοσίευμα των Financial Times.
Σύμφωνα με τους F.T., η Paulson & Co είναι από τα πλέον γνωστά hedge fund που έχουν επενδύσει επιθετικά στις ελληνικές τράπεζες.
Ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται, υπάρχουν και άλλα hedge fund, τα οποία επενδύουν με επιθετικό τρόπο στην Ελλάδα, όπως είναι τα Baupost, Eaglevale, Dromeus Capital, Falcon Edge, York Capital και Och-Ziff ενώ τοποθετήσεις στην Ελλάδα έχουν και τα Wellington Capital Group και το Fidelity.

Τι ανέφερε το bankingnews.gr τέλη Αυγούστου του 2013

Τα hedge funds με βάση όλες τις ενδείξεις θα περιμένουν την εισροή νέων κεφαλαίων στο ελληνικό χρηματιστήριο τον Νοέμβριο με αφορμή την υποβάθμιση σε αναδυόμενη οικονομία και αν η ροή είναι τέτοια που διαμορφώνονται συνθήκες για ράλι και αγοραστικό ενδιαφέρον από μακροπρόθεσμους επενδυτές για να αγοράσουν μεγάλα πακέτα warrants θα πουλήσουν μετά βεβαιότητας.
Αν όμως το σενάριο δεν μπορέσει για εξωγενείς λόγους να υλοποιηθεί τότε απλά θα αναμένουν την επόμενη εξαμηνία για να διαμορφωθούν καλύτερες συνθήκες αποχώρησης.
Να ληφθεί υπόψη ένα ποσό.
Αν ασκούσαν οι ξένοι σήμερα τα warrants και ειδικά τα μεγάλα hedge funds θα έπρεπε να επενδύσουν άμεσα 1,9 με 2 δισεκ. ευρώ.
Αξίζει να αναφερθεί ότι στην πρώτη εξαμηνία που λήγει τέλη Δεκεμβρίου αρχές Ιανουαρίου και που θα μπορούν θεωρητικά να εξασκηθούν τα warrants η συμμετοχή αναμένεται να είναι χαμηλή.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον ακραίας κερδοσκοπίας ο έλληνας κάτοχος των warrants πρέπει να διαγνώσει έγκαιρα τα σχέδια των μεγάλων hedge funds για να μπορέσει να πουλήσει με κέρδος τα warrants.
Τα warrants είναι παράγωγα που σχετίζονται με την δευτερογενή αγορά άπαξ και εμπεριέχουν αριθμό κοινών μετοχών.
Οι μικρομέτοχοι ή μικροεπενδυτές warrants θα πρέπει να συνεκτιμήσουν αν αξίζει να πωλήσουν και πότε ή να αγοράσουν και πότε όπως και αν αξίζει να επενδύσουν στην διαδικασία εξάσκησης πληρώντας με βάση τις τιμές των αμκ στην Εθνική 4,39 ευρώ, Alpha 0,44 ευρώ και Πειραιώς 1,71 ευρώ.
Στην Alpha bank οι προϋποθέσεις είναι αντικειμενικά πολύ καλύτερες και εμφανίζει και τις μεγαλύτερες πιθανότητες εξάσκησης μέρους των warrants ακόμη και στην πρώτη εξαμηνία αν και είναι πρόωρο να ειπωθεί ακόμη με βεβαιότητα.
Σε γενικές γραμμές πρέπει να αναφερθεί ότι οι μετοχικές συνθέσεις των τραπεζών προοιωνίζουν τις εξελίξεις.
Το παράδειγμα της Πειραιώς είναι άκρως κατατοπιστικό καθώς 5 παγκοσμίου φήμης hedge funds έχουν επενδύσει στα warrants και αν τα εξασκούσαν θα μπορούσαν να ελέγχουν το 25% της τράπεζας Πειραιώς.
Στα warrants της Alpha bank η Citigroup εμφανίζεται ως κάτοχος του 5,5% της τράπεζας αν ασκούσε πλήρως τα warrants.
Συνολικά υπάρχουν 79.201 κάτοχοι warrants της Alpha bank εκ των οποίων πάνω από 150 χιλ warrants κατέχουν 426 μέτοχοι ή 887,869 εκατ warrants που αντιστοιχεί στο 71,979% του συνόλου των warrants.
Οι ξένοι θεσμικοί ανέρχονται σε περίπου 1000 στο μετοχολόγιο της Alpha bank ενώ κατέχουν το 43% της ιδιωτικής συμμετοχής της τράπεζας.
Στην Πειραιώς το 15,3% της τράπεζας το κατέχουν ξένοι θεσμικοί επενδυτές με το 81% να το ελέγχει το ΤΧΣ.
Συνολικά 5 αμερικανικά hedge funds το Baupost Gorup, το York Capital Management, το Wellington Capital Management, το Stratford Capital και το Paulson hedge funds που διαθέτει 24 δισεκ. δολάρια κατέχουν δικαιώματα ψήφου και warrants στην τράπεζα Πειραιώς.
Αν ασκήσουν πλήρως τα warrants αυτά τα 5 αμερικανικά  hedge funds θα ελέγχουν το 25% της τράπεζας Πειραιώς.
Ήδη το Baupost έχει ανακοινώσει ότι αν ασκούσε πλήρως τα warrants θα μπορούσε να ελέγχει το 6,06% της τράπεζας Πειραιώς.
Το York Capital Management με 18,1 δισεκ. δολ υπό διαχείριση κεφάλαια αν ασκούσε πλήρως τα warrants της Πειραιώς που κατέχει θα ήλεγχε το 5,4% της τράπεζας Πειραιώς.
Το Wellington Capital Management με 38,4 δισεκ. δολάρια υπό διαχείριση κεφάλαια κατέχει αν ασκούσε πλήρως τα warrants περίπου 5% της τράπεζας Πειραιώς.
Το Stratford Capital με 5 δισεκ. δολάρια υπό διαχείριση αν ασκούσε πλήρως τα warrants θα ήλεγχε το 4% της τράπεζας Πειραιώς.
Επίσης το Paulson hedge  funds που διαχειρίζεται 24 δισεκ. δολάρια και πρωταγωνίστησε στην μεγάλη κερδοσκοπία των CDS κατέχει επίσης το 4,5% της Πειραιώς αν ασκούσε πλήρως τα warrants που κατέχει.
Κατά βάση τα αμερικανικά hedge funds και θεσμικοί ελέγχουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τα warrants των ελληνικών τραπεζών.
Τα αμερικανικά funds είναι στρατηγικά, επενδυτικά και δομικά πιο εξοικειωμένα με τα παράγωγα δηλαδή τα warrants.
Άρα άδραξαν την ευκαιρία και αγόρασαν σχετικά φθηνά….Ελλάδα.
Οι αμερικανοί είναι εξοικειωμένοι με τα warrants, οι έλληνες πήγαν στις ΗΠΑ, είδαν τους αμερικανούς τους έπεισαν ότι θα βγάλουν πολλά λεφτά και είπαν να επενδύσουν ορισμένα εκατομμύρια στο ελληνικό banking όχι κρατώντας τα warrants αλλά πουλώντας τα την κατάλληλη στιγμή.

Πως στήνεται το κερδοσκοπικό παιχνίδι

1)Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις που αναφέρουν ότι η προετοιμασία για τις τοποθετήσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο λόγω της υποβάθμισης της αγοράς από την MSCI σε emerging market έχουν ήδη ξεκινήσει.
Εκτιμάται ότι οι εισροές θα μπορούσαν να φθάσουν το 1,5 δισεκ. δολάρια στο ελληνικό χρηματιστήριο που θα έχει αυξημένο ειδικό βάρος ως αναδυόμενη αγορά.
2)Οι έσχατες επιθετικές κινήσεις των αμερικανικών επενδυτικών τραπεζών Morgan Stanley, J P Morgan, Bank of America και των ευρωπαϊκών κυρίως UBS και HSBC στις ελληνικές τράπεζες δεν πραγματοποιήθηκαν για ίδιο λογαριασμό αλλά αποκλειστικά αποτελούσαν εντολές από αμερικανικά ως επί τω πλείστον hedge funds.
3)Η τάση στο ελληνικό χρηματιστήριο αλλάζει ριζικά σε ανοδική μετά την διάσπαση των 1150 μονάδων.

Αν και υπάρχουν πολλές απόψεις επί του θέματος αλλά η διάσπαση των 1150 μονάδων θα οδηγήσει το χρηματιστήριο στις 1250 μονάδες με βασικό στόχο τις 1400 μονάδες στο θετικό σενάριο.
4)Τα  5 αμερικανικά hedge funds το Baupost Gorup, το York Capital Management, το Wellington Capital Management, το Stratford Capital και το Paulson έχουν λάβει μεγάλες επενδυτικές θέσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο.
5)Εσχάτως αρχίζουν να χτίζουν επενδυτικές θέσεις τα funds
Third point
BlueCrest Capital Management LLP,
Eaglevale Partners LP
EMSO Partners Limited
Fidelity Management & Research Co.
Greylock Capital Management, LLC
King Street Capital
Lazard Asset Management
Norges Bank Investment Management
NWI Management, LP
Oppenheimer Funds
QFR Capital Management L.P.
Wellington Management
BTG Pactual
6)Είναι προφανές ότι η προετοιμασία για τις επικείμενες αλλαγές του MSCI έχει ξεκινήσει καθώς hedge funds έχουν αρχίσει να χτίζουν επενδυτικές θέσεις που θα ενταθούν.
Ωστόσο πρέπει να αναφερθεί ότι οι ορισμένοι επενδυτές αρχίζουν να χτίζουν στην στρατηγική τους το θετικό σενάριο για την οικονομία δηλαδή το recovery το γύρισμα της οικονομίας με βάση το σενάριο που έχουμε αναπτύξει 6-12-18 δηλαδή σε 6 μήνες, 12 μήνες ή 18 μήνες.
Μια τέτοια εξέλιξη θα δώσει ισχυρά κέρδη στην αγορά αλλά υπάρχουν δύο άκρως επικίνδυνες παγίδες τις οποίες θα αποκαλύψουμε προσεχώς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης