Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Standard & Poor’s: Πέντε χρόνια μετά την κρίση των ΗΠΑ, οι αμερικανικές τράπεζες έχουν ακόμη δρόμο να διανύσουν - Tι ισχύει για τις ευρωπαϊκές και τις ελληνικές τράπεζες

Standard & Poor’s: Πέντε χρόνια μετά την κρίση των ΗΠΑ, οι αμερικανικές τράπεζες έχουν ακόμη δρόμο να διανύσουν - Tι ισχύει για τις ευρωπαϊκές και τις ελληνικές τράπεζες
Την κατάσταση του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος, πέντε χρόνια μετά το ξέσπασμα της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, αναλύει, σε μια άκρως ενδιαφέρουσα νέα έκθεσή του, ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's, στέλνοντας πληθώρα μηνυμάτων όχι μόνο για τις αμερικανικές τράπεζες, αλλά και για τις ευρωπαϊκές και κατ' επέκταση τις ελληνικές τράπεζες.
Σύμφωνα με τη Standard & Poor's, πέντε χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης του 2008, έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση θωράκισης και ισχυροποίησης του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος, ωστόσο πρέπει ακόμη να γίνουν πολλά. Κατά τον οίκο αξιολόγησης, μάλιστα, οι αμερικανικές τράπεζες έχουν ακόμη δρόμο να διανύσουν.
Αν οι τράπεζες στις ΗΠΑ, πέντε χρόνια μετά τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση, έχουν ακόμη δρόμο να διανύσουν, τότε και οι ευρωπαϊκές - και κατ' επέκταση οι ελληνικές - τράπεζες, καλούνται να αντιμετωπίσουν μια σειρά από σημαντικές προκλήσεις.
Η "θεραπεία" των προβλημάτων των ευρωπαϊκών και ελληνικών τραπεζών απαιτεί χρόνο, προσπάθεια και ορθές αποφάσεις, όσον αφορά σε θέματα κεφαλαιακής επάρκειας, ρευστότητας, ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού, εκκαθάρισης ισολογισμών, διαμόρφωσης επιχειρηματικών μοντέλων, στρατηγικών ανάπτυξης, εφαρμογής της νέας νομοθεσίας.
Όπως η Standard & Poor's εξηγεί στην εν λόγω έκθεσή της, πράγματι η σημερινή κατάσταση για το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα είναι διαφορετική σε σχέση με τα όσα ίσχυαν πριν από πέντε χρόνια, όταν και ο Σεπτέμβριος του 2008 είχε στιγματιστεί από μια σειρά εξελίξεων άκρως αρνητικών για την οικονομία:



Οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές έχουν προχωρήσει στη σύσταση μιας σειράς νομοθετικών πρωτοβουλιών, ικανών να αλλάξουν τη συμπεριφορά των αγορών. Η αμερικανική νομοθεσία που καταρτίστηκε στη μετά το 2008 εποχή μειώνει τους συστημικούς κινδύνους για τις τράπεζες, αφού οι νέοι κανόνες έχουν στόχο τη βελτίωση των εργαλείων αντιμετώπισης της κρίσης.
Στόχος της νέας νομοθεσίας στις ΗΠΑ είναι η θωράκιση των αμερικανικών τραπεζών, με τέτοιο τρόπο ώστε να θεωρούνται αξιόπιστες, ανθεκτικές, διασφαλίζοντας την εμπιστοσύνη των αγορών.
Στα θετικά στοιχεία η Standard & Poor’s περιλαμβάνει επίσης τη σημαντική ενίσχυση της διαφάνειας όσον αφορά στην αντιμετώπιση του "σκιώδους" banking (shadow banking).
Ωστόσο, παρά τα ενθαρρυντικά βήματα που διακρίνει στην κατεύθυνση ισχυροποίησης του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος, ο οίκος αξιολόγησης εκφράζει όχι μόνο δυσαρέσκεια, αλλά και ανησυχία για τις καθυστερήσεις στο μέτωπο εφαρμογής του Κανόνα Volcker (Volcker Rule). Πρόκειται για κανόνες που επιβάλλουν περιορισμούς για τις αμερικανικές τράπεζες, όσον αφορά στις δραστηριότητές τους στο proprietary trading ή σε επενδύσεις σε hedge funds και εταιρείες private-equity.
Κατά τη Standard & Poor's, οκτώ είναι οι αμερικανικές τράπεζες συστημικού ενδιαφέροντος: Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs, JP Morgan, Morgan Stanley, Wells Fargo, Bank of New York Mellon, State Street.
Καταλήγοντας, ο οίκος αξιολόγησης αναγνωρίζει πως πλέον οι αμερικανικές τράπεζες διαθέτουν σήμερα πολύ περισσότερα κεφάλαια και πολύ υψηλότερα επίπεδα ρευστότητας σε σχέση με πέντε χρόνια πριν. Η ποιότητα των assets των τραπεζών έχει σε μεγάλο βαθμό βελτιωθεί και η εκκαθάριση των ισολογισμών βαίνει προς την ολοκλήρωσή της.
Ωστόσο η επιτυχία των διοικήσεων στην κατεύθυνση ισχυροποίησης και αναμόρφωσης των τραπεζών θα εξαρτηθεί αφενός από την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας και αφετέρου από την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

www.bankingnews.gr

Πρώτη ενημέρωση 23:12 25 Σεπτεμβρίου 2013

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης