Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Παρατείνεται κατά μια εβδομάδα το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου της Πειραιώς – Υποβλήθηκαν αιτήσεις από 2000 εργαζομένους έναντι στόχου 1800 – Εκτιμήσεις ότι θα αποχωρήσουν 2300 εργαζόμενοι

tags :
 Παρατείνεται κατά μια εβδομάδα το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου της Πειραιώς – Υποβλήθηκαν αιτήσεις από 2000 εργαζομένους έναντι στόχου 1800 – Εκτιμήσεις ότι θα αποχωρήσουν 2300 εργαζόμενοι
Ξεπέρασε κάθε αισιόδοξη εκτίμηση η συμμετοχή στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου της τράπεζας Πειραιώς, υποχρεώνοντας την διοίκηση λόγω της διογκούμενης συμμετοχής στο πρόγραμμα από τους εργαζομένους που θέλουν να αποχωρήσουν,  να παρατείνει ακόμη μια εβδομάδα την όλη διαδικασία.

Ο στόχος της τράπεζας Πειραιώς ήταν να συγκεντρωθεί το 10% ή 1800 εργαζόμενοι στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου των υπαλλήλων εντός Ελλάδος που φθάνουν σε επίπεδο ομίλκου του 18.000.
Οι αιτήσεις έφθασαν τις 2000 και πλέον ο στόχος αυξάνεται στους 2300 εργαζομένου ίσως και υψηλότερα.
Με βάση τα τωρινά δεδομένα το κόστος θα ξεπεράσει τα 110 εκατ ευρώ που συνεπάγεται περίπου 65 χιλιάδες ευρώ κατά μέσο όρο.
Το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου της τράπεζας Πειραιώς ήταν επιβεβλημένο καθώς συγχωνεύει 5 τράπεζες πλην της Geniki bank και χρειαζόταν μια μείωση λειτουργικού κόστους και ένας ευρύτερος εξορθολογισμός του δικτύου καταστημάτων.
Το δίκτυο της Πειραιώς όπως και το δίκτυο της ΑΤΕ θα διατηρηθούν μεν αλλά είναι προφανές ότι πρέπει να υπάρξει ένας εξορθολογισμός  ειδικά στα σημεία αλληλοεπικάλυψης.
Η τράπεζα Πειραιώς υλοποιεί επιτυχώς τις νομικές και λειτουργικές συγχωνεύσεις και το αργότερο μέσα στους επόμενους 4-6 μήνες θα έχει ολοκληρώσει τον μεγαλύτερο όγκο των απαραίτητων τραπεζικών εργασιών.
Εν τω μεταξύ προγράμματα εθελουσίας εξόδου σε δύο φάσεις θα ανακοινώσουν οι τράπεζες το 2013 περίπου 4500 εργαζόμενοι αποχωρούν ενώ συνολικά στο διάστημα 2013 με 2015 θα αποχωρήσουν 7500 εργαζόμενοι συμπεριλαμβανομένων και των 4500 εργαζομένων που θα αποχωρήσουν το 2013.
Επειδή έχουν αναφερθεί εσχάτως πολλοί αριθμοί – στόχοι – οι δικές μας πληροφορίες κάνουν λόγο για 7500 εργαζομένους συνολικά όχι για περισσότερους.
Παράλληλα και στην επόμενη φάση θα κλείσουν ή θα συγχωνευθούν 350-380 καταστήματα σε επίπεδο ομίλων απόρροια της συρρίκνωσης του προσωπικού και μείωσης του λειτουργικού κόστους.
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, οι ελληνικές συστημικές τράπεζες έχουν υποβάλλει στο ΤΧΣ σχέδια αναδιάρθρωσης και μείωσης λειτουργικού κόστους που περιλαμβάνουν και εθελούσιες εξόδους.
Οι τράπεζες ήδη επεξεργάζονται σχέδια ώστε να συγκεκριμενοποιήσουν τις προτάσεις τους όσον αφορά την μορφή των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου δηλαδή πόσοι εργαζόμενοι θα συμπεριλαμβάνονται, το κόστος των προγραμμάτων αυτών και άλλα.
Με βάση πρώτους υπολογισμούς το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου θα αφορά στην Εθνική τράπεζα, πάνω από 1200 εργαζόμενους, στην Πειραιώς περίπου 2200-2300 εργαζομένους, στην  Eurobank έως 300 και στην Alpha 250-350 εργαζομένους.
Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου του good Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου έφθασε τους 615 εργαζομένους.
Συνολικά δηλαδή θα αποχωρήσουν περίπου 4500 εργαζόμενοι.
Αν ληφθούν υπόψη κυρίως τα κοστολόγια των εθελουσιών τύπου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου  και αν ισχύσει το νούμερο των 4500 εργαζομένων που θεωρείται βασικό σενάριο τότε μπορεί να αναφερθεί ότι το κόστος για το σύστημα cash και αποζημιώσεις εισφορών και άλλα διαμορφώνεται στα 300 εκατ ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης