Τελευταία Νέα
Ελλάδα

«Μήνυμα» ΔΝΤ προς την Ελλάδα - «Η ελαστικότητα της αγοράς εργασίας πρέπει να βελτιωθεί» - Τίθεται ζήτημα νέας μείωσης του κατώτατου μισθού; - Η ΕΚΤ πρέπει να μειώσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού και να υιοθετήσει αρνητικό επιτόκιο καταθέσεων

tags :
«Μήνυμα» ΔΝΤ προς την Ελλάδα - «Η ελαστικότητα της αγοράς εργασίας πρέπει να βελτιωθεί» - Τίθεται ζήτημα νέας μείωσης του κατώτατου μισθού; - Η ΕΚΤ πρέπει να μειώσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού και να υιοθετήσει αρνητικό επιτόκιο καταθέσεων
«Μήνυμα» προς την Ελλάδα αποστέλλει εκ νέου το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θέτοντας εκ νέου στο «τραπέζι» το ζήτημα της μείωσης του κατώτατου μισθού.


Ειδικότερα, σε έκθεσή του για την Οικονομία της Ευρωζώνης, το Ταμείο υπερθεματίζει την ανάγκη περαιτέρω «ελαστικότητας» στην αγορά εργασίας, παρά την ήδη υπάρχουσα δραματική συρρίκνωση του κόστους εργασίας στην Ελλάδα.
Το ΔΝΤ, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τον Ευρωπαίο Επίτροπο, O. Rehn, ο οποίος είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας μείωσης του κατώτατου μισθού το 2014, καθιστά αναγκαία την «ελαστικοποίηση» της αγοράς εργασίας, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Παράλληλα, το ΔΝΤ αιτείται την συρρίκνωση των ασφαλιστικών εισφορών, με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπου, προκειμένου να συρρικνωθεί το εργασιακό κόστος.
Ωστόσο, μία ενδεχόμενη μείωση των εισφορών προς τα ταμεία ισοδυναμεί με την πλήρη οικονομική διάλυσή τους, καθώς ήδη η πλειονότητα των ασφαλιστικών ταμείων βρίσκεται στα «χείλη» του οικονομικού γκρεμού.
Όσον αφορά την ευρωπαϊκή οικονομία, το ΔΝΤ επισημαίνει την αναγκαιότητα και νέας μείωσης του επιτοκίου, καθώς και ενός νέου προγράμματος φθηνών 3ετών δανείων (LTROs).
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, πιθανότατα η ΕΚΤ να χρειαστεί να μειώσει το βασικό επιτόκιο της και να ορίσει αρνητικό επιτόκιο για τις καταθέσεις με στόχο να στηρίξει την ανάκαμψη. Μάλιστα, η ανάγκη αυτή ενισχύεται, καθώς οι επιπτώσεις της δημοσιονομικής προσαρμογής "στοιχίζουν" στο ΑΕΠ της περιοχής κατά 1-1,25%. Οι εκτιμήσεις για την ύφεση της ευρωζώνης το 2013 φτάνουν στο -0,6%.
Επιπλέον, το ΔΝΤ επισημαίνει στους Ευρωπαίους ότι θα πρέπει να δώσουν περισσότερο χρόνο στις κυβερνήσεις για να πετύχουν τους στόχους των ελλειμμάτων, έτσι ώστε να μην επιβαρυνθεί η ανάκαμψη από τα σκληρά μέτρα λιτότητας.
Το ΔΝΤ συστήνει να υπάρξουν σημαντικές πολιτικές δράσεις για την ανάσχεση της ανεργίας, καθώς στον ευρωπαϊκό Νότο η άνοδος από το 2009 είναι αλματώδεις και ανησυχητική.


Τη μεγαλύτερη μείωση στο κόστος εργασίας έχει σημειώσει η Ελλάδα, ξεκινώντας από τη 2η χειρότερη θέση σε σχέση με τις υπόλοιπες αδύναμες χώρες της ευρωζώνης...



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης