Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Dijsselbloem: Η τρόικα έμεινε ικανοποιημένη από την Ελλάδα - Την Δευτέρα η εκταμίευση της δόσης των 2,5 δισ. ευρώ - Η Αθήνα κάνει «βήματα» προς την φορολογική και διοικητική μεταρρύθμιση - Την Παρασκευή η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup

tags :
Dijsselbloem: Η τρόικα έμεινε ικανοποιημένη από την Ελλάδα - Την Δευτέρα η εκταμίευση της δόσης των 2,5 δισ. ευρώ - Η Αθήνα κάνει «βήματα» προς την φορολογική και διοικητική μεταρρύθμιση - Την Παρασκευή η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup
(upd6)Μετά το πράσινο «φως» του Euroworking Group για την εκταμίευση της δόσης των 2,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, ο πρόεδρος του Eurogroup, J. Dijsselbloem «χαιρέτισε» την πρόοδο της Αθήνας, προαναγγέλλοντας παράλληλα, την καταβολή των 2,5 δισ. την προσεχή Δευτέρα. Επίσης, η Ελλάδα αναμένεται να λάβει άλλα 1,5 δισ. ευρώ από την επιστροφή, εκ μέρους της ΕΚΤ, των κερδών επί των ελληνικών ομολόγων.
Ειδικότερα, τονίζοντας πως η τρόικα, κατά την αξιολόγησή της, έμεινε ικανοποιημένη από την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, υπογράμμισε πως η Ελλάδα υλοποίησε το σύνολο των προαπαιτούμενων «βημάτων» εκτός ενός, το οποίο αναμένεται να εκπληρωθεί αύριο, Πέμπτη 25 Ιουλίου.
Μάλιστα, χαρακτήρισε τα προαπαιτούμενα μέτρα, ως αναγκαία βήματα για την δημοσιονομική πολιτική, την φορολογική αναδιάρθρωση, την διαχείριση των εσόδων, την διοικητική μεταρρύθμιση αλλά και τον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων.
Όπως χαρακτηριστικά, προανήγγειλε, εφόσον υλοποιηθεί και το εναπομείναν προαπαιτούμενο, τότε οι διαδικασίες εκταμίευσης της δόσης θα ολοκληρωθεί την Δευτέρα, 29 Ιουλίου.


Τι μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr

Μόνο ένα προαπαιτούμενο έχει απομείνει για την ελληνική κυβέρνηση ώστε να καλύψει τις υποχρεώσεις της για τη δόση των 2,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα όσα διαρρέουν από το Υπουργείο Οικονομικών. Την Παρασκευή, θα πραγματοποιηθεί η τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ώστε να δοθεί και τυπικά η έγκριση της εκταμίευσης.
Η δόση ύψους 2,5 δισ. ευρώ αναμένεται να εκταμιευθεί την ερχόμενη Δευτέρα, αφού, προηγουμένως, σήμερα, Τετάρτη, ανάψουν το πράσινο φως το Eurogroup Working Group (EWG) και το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).
Αν και η δόση έπρεπε να εισρεύσει στα δημόσια ταμεία έως μεθαύριο, Παρασκευή, η καθυστέρηση στη ψήφιση πέντε προαπαιτούμενων δράσεων, που αναμένεται να γίνει αύριο, Πέμπτη, από τη Βουλή, μετέθεσε για δύο εργάσιμες ημέρες την καταβολή των χρημάτων.
Το όλο θέμα προέκυψε από το γεγονός ότι το πολυνομοσχέδιο, παρά την ψήφισή του από τη Βουλή, δεν είχε πάρει μέχρι αργά το βράδυ αριθμό ΦΕΚ, το οποίο τελικώς έγινε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα.
Εκτός από τα 2,5 δισ. ευρώ του EFSF, επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ προβλέπεται να χορηγηθούν στη χώρα μας από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα, ενώ στις 28 Ιουλίου θα συνεδριάσει το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ για τη δόση των 1,78 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στη συμμετοχή του.


Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η εκταμίευση της δόσης των 2,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα - Σύντομα η επιβεβαίωση υλοποίησης και των τελευταίων προαπαιτούμενων από την κυβέρνηση

Επιμένει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών στη χθεσινή του στάση όσον αφορά το ζήτημα της εκταμίευσης της δόσης των 2,5 δισ. ευρώ, με τον εκπρόσωπο να δηλώνει σήμερα ότι τα ελληνικά μέτρα πρέπει να ολοκληρωθούν πριν η Τρόικα χορηγήσει τη βοήθεια προς την Ελλάδα. Ωστόσο γερμανική πηγή αναφέρει ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα, ούτε καθυστερήσεις και η δόση θα εκταμιευθεί την επόμενη εβδομάδα.
Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, η Τρόικα αναμένει σύντομα την επιβεβαίωση των προαπαιτούμενων μέτρων από την Ελλάδα. Μόλις όλα τα δεδομένα θα βρεθούν επί τάπητος, τότε θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, ώστε μα δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση των 2,5 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το πρακτορείο MNI, την ερχομένη εβδομάδα αναμένεται η εκταμίευση της επόμενης δανειακής δόσης για την Ελλάδα, καθώς όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, το Βερολίνο δεν αναμένει καθυστερήσεις, ενώ προτίθεται να εγκρίνει την εκταμίευση αμέσως μόλις επιβεβαιωθεί η υλοποίηση και των τελευταίων προαπαιτούμενων (prior actions).
Χθες, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, παραδέχθηκε πως η εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα έχει καθυστερήσει, αποδίδοντας την ευθύνη στην τρόικα, η οποία δεν έχει εκδόσει ακόμα, την έκθεση με την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Παράλληλα, κατέστησε σαφές, αποστέλλοντας σαφές μήνυμα προς την Αθήνα, πως η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει υλοποιήσει 5 εκ των 22 προαπαιτούμενων μέτρων, όπως αυτά είχαν συμφωνηθεί στην συνεδρίαση του Eurogroup, στις 8 Ιουλίου.
Επίσης, γνωστοποίησε πως η γερμανική Βουλή αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης των 2,5 δισ. ευρώ έως και τις 29 Ιουλίου.
Τέλος, προανήγγειλε πως αντικείμενο της αυριανής συνεδρίασης του EuroWorking Group θα αποτελέσει η πρόοδος του ελληνικού προγράμματος, η οποία και θα καθορίσει την στάση των εταίρων ως προς την εκταμίευση ή μη της δόσης.
Προς απάντηση των όσων υποστήριξε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, κύκλοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιχειρούν να συρρικνώσουν το μέγεθος του κωλύματος, καθώς όπως διαμηνύουν η Αθήνα οφείλει να υλοποιήσει μόνο ορισμένες διαδικαστικές εργασίες, προκειμένου να υλοποιηθούν οι απαιτήσεις της τρόικα.

Τι απάντησε το ΥΠΟΙΚ


Για το θέμα της καθυστέρησης, αξιωματούχοι από το ΥΠΟΙΚ υποστηρίζουν ότι με τo νομοσχέδιο (του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας) που δεν έχει λάβει υπόψη της η γερμανική πλευρά εκπληρώνονται – υλοποιούνται και τα 22 μέτρα που είχαν τεθεί ως προϋπόθεση για να πάρουμε την δόση. Να σημειωθεί ότι το νέο ποινολόγιο της εφορίας θα ψηφιστεί με την διαδικασία του κατεπείγοντος και δη το αργότερο μέχρι την Πέμπτη.

Σήμερα η τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group για την έγκριση της δόσης των 2,5 δισ. ευρώ - Στις 28/7 η απόφαση του ΔΣ του ΔΝΤ για τη συνεισφορά ύψους 1,8 δισ. ευρώ


Σήμερα, 24 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί η τηλεδιάσκεψη των μελών του Eurogroup Working Group (EWG)  προκειμένου να συζητήσουν για την εκταμίευση της δόσης ύψους 2,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αποφάσισαν την περασμένη εβδομάδα τη χορήγηση 3 δισ. ευρώ στην Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος χρηματοδότησης της χώρας, από τα οποία τα 2,5 δισ. ευρώ τον Ιούλιο και τα υπόλοιπα 500 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο.
Σημειώνεται ότι το συνολικό ποσό της χρηματοδότησης της Ελλάδας έως τον Οκτώβριο ανέρχεται σε 6,8 δισ. ευρώ, καθώς προβλέπεται να χορηγηθεί η δόση ύψους 1,8 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ και να επιστραφούν κέρδη ύψους 2 δισ. ευρώ που είχαν κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης από την αγορά ελληνικών ομολόγων.
Η εκταμίευση της δόσης των 2,5 δισ. ευρώ προβλέπεται να εγκριθεί από το EWG και το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) μετά την πλήρη εφαρμογή των προαπαιτούμενων δράσεων και αφού οι χώρες της Ευρωζώνης έχουν ολοκληρώσει τις σχετικές εθνικές διαδικασίες τους, σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup της 8ης Ιουλίου.
Παράλληλα, στις 28 Ιουλίου θα αποφασίσει και το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για τη συνεισφορά του. Μετά το πέρας του τελευταίου Eurogroup, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ διαβεβαίωσε ότι, εάν όλα πάνε καλά σχετικά με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης, στις αρχές Αυγούστου θα δοθεί στην Ελλάδα το 1,8 δισ. ευρώ.

(πρώτη ενημέρωση: 2013-07-24 10:12:56)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης