Τελευταία Νέα
Gun Room

Λειόκανο FABARM STF/12: Η μορφή υποκύπτει στη λειτουργικότητα

tags :
Λειόκανο FABARM STF/12: Η μορφή υποκύπτει στη λειτουργικότητα
Το γεγονός ότι το όπλο δεν απευθύνεται στην κυνηγετική/πολιτική αγορά γίνεται φανερό και από μια σειρά άλλων χαρακτηριστικών
Στη συλλογική μνήμη δίκανο είναι το λειόκανο των Ιταλών και το επαναληπτικό “τρόμπας” (pump action) μία αμερικανική υπόθεση.
Η φράση εμπεριέχει μεγάλο μέρος αλήθειας καθώς οι Αμερικανοί εφηύραν και έβαλαν σε μαζική παραγωγή το δεύτερο, ενώ οι Ιταλοί είναι γνωστοί για το πρώτο.
Η Fabbrica Bresciana Armi,(FABARM) μας έχει συνηθίσει σε ραφιναρισμένα κυνηγετικά τουφέκια . Αυτή τη φορά όμως ταξιδεύει σε αχαρτογράφητα νερά με το STF/12 που μοιάζει βγαλμένο από ταινία τύπου “Terminator”.

Είναι άσχημο, αλλά...

Είναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς πως η εταιρεία που μας έχει δώσει εκλεπτυσμένα δημιουργήματα σε μέταλλο, όπως τα δίκανα ELOS και AXIS, σχεδίασε και το STF/12. Θυμίζει συνοθύλευμα σωλήνων και πλαστικών, προσκολλημένων πάνω σε μια ράγα τραίνου.
Προσεκτικότερη παρατήρηση αποκαλύπτει πως “υπάρχει μέθοδος στην τρέλλα” των σχεδιαστών. Ο κορμός είναι το κεντρικό μέρος του όπλου που περιβάλλει το κλείστρο με το μηχανισμό πυροδότησης.
Κατασκευάζεται από αλουμίνιο εργκάλ και επικαλύπτεται με στρατιωτικών προδιαγραφών ανοδίωση (μαύρο χρώμα) ή επικάλυψη Ceracote (για τις άλλες αποχρώσεις).
Η ενεργοποίηση του μηχανισμού γίνεται με το σύρσιμο του πλαστικού ξυστού κατά μήκος του σωλήνα της αποθήκης. Με κάθε παλινδρόμηση, ένα νέο φυσίγγιο απελευθερώνεται απο την αποθήκη, συλλαμβάνεται από τη ράμπα τροφοδοσίας και οδηγείται στη θαλάμη. Οι διπλοί μεταλλικοί οδηγοί κάνουν την διαδρομή ομαλότερη. Το κλείστρο κλειδώνει σε μια εσοχή στην προέκταση της κάνης, αποφεύγοντας τη χρήση αλουμινίου σε σημεία όπου υπάρχει μηχανικό και θερμικό στρες.
Μια ασφάλεια στη δεξιά πλευρά της σκανδαλοθήκης και ένας μοχλός απασφάλισης του κλείστρου στο εμπρός μέρος της είναι τα απαραίτητα χειριστήρια.
g2_35.JPG

Πολλαπλές επιλογές

Οι κάνες είναι άμεσα εναλλάξιμες, το ίδιο και οι αποθήκες φυσιγγίων. Έτσι υπάρχουν σε μήκη 28, 36 και 46cm και με διάμετρο αυλού 18,4mm (η παραδοσιακή διάσταση για το διαμέτρημα Cal. 12).
Δύο ακόμη επιλογές 51 και 56cm χρησιμοποιούν την τεχνολογία διευρυμένου αυλού Tribore HP. Σε κάθε περίπτωση, οι κάνες κατασκευάζονται με τη μέθοδο του “βαθέος τρυπανισμού” ( όπου ένας μασίφ σωλήνας τρυπιέται από άκρο σε άκρο για να δημιουργηθεί το κοίλο εσωτερικό), αντί για τη συνηθέστερη μέθοδο της “ψυχρής σφυρηλάτησης”.
Η FABARM επαίρεται για την ποιότητα των κανών της και διαφημίζει ότι εκείνες του SFT/12 είναι ικανές για ακρίβεια 5 εκατοστών στα 50 μέτρα, με βλήματα (μονόβολα).
Ανάλογα με το μήκος της κάνης, η αποθήκη μπορεί να δεχτεί από 5-8 φυσίγγια και αυτό επιτυγχάνεται με την προσαρμογή του ανάλογου σωλήνα στην κορμό.
Αντίστοιχα σπονδυλωτό είναι και το κοντάκιο. Με τη βοήθεια εργαλείων, στην πλάκα του κορμού μπορεί να συνδεθούν μια σειρά από σταθερά, πτυσόμενα ή τηλεσκοπικά κοντάκια ή ακόμη και μια χειρολαβή που μετατρέπει το λειόκανο σε μια υπερμεγέθη “πιστόλα”. Η χρήση αλουμινίου και πλαστικών κρατά το βάρος χαμηλά ως και 2,6 κιλά (με κάνη 28cm) σε αυτή την περίπτωση.
g3_33.JPG

Ασυνήθιστα σκόπευτρα

Σε αντίθεση με τα περισσότερα λειόκανα που αρκούνται σε ένα υποτυπώδες στόχαστρο στο άκρο της κάνης, το πάνω μέρος του κορμού στο STF/12 καλύπτεται από μια ράγα στρατιωτικών
προδιαγραφών MIL-1913.Εδράζει εν μέρει και σε ένα θερμικό χιτώνιο (heat shield) που περιβάλλει την κάνη.
Επιτρέπει την ανάρτηση ηλεκτροπτικών ή μηχανικών στόχαστρων, καταδεικτών και φακών ορατού ή υπέρυθερου φωτός. Το “βασικό” σετ που έρχεται από το εργοστάσιο περιλαμβάνει μια ακίδα με οπτική ίνα της ιταλικής LPA και το αντίστοιχο ρυθμιζόμενο κλισιοσκόπιο.
Μια ιδιαιτερότητα της σχεδίασης είναι πως η ράγα είναι αφαιρούμενη με το χαλάρωμα δύο βιδών. Ένα “βοηθητικό” σετ στόχαστρων ανάγκης αποκαλύπτεται κάτω απο τη ράγα, εξασφαλίζοντας ότι ο χειριστής θα έχει πάντοτε ένα σύστημα για βολές ακρίβειας.
g4_28.JPG
Δεν προορίζεται για κυνηγούς

Η λογική πίσω από αυτή την πολυμορφικότητα είναι πως ανάλογα με το ρόλο και τη χρήση (διάνοιξη θυρών, περιπολία, προστασία εγκαταστάσεων, κλπ) υπάρχει ανάγκη για διαφορετικές διαστάσεις.
Διότι όπως είναι ευνόητο, το STF/12 απευθύνεται σε αστυνομικές υπηρεσίες που αναζητούν ένα ισχυρότερο όπλο από τα πιστόλια.
Το γεγονός ότι το όπλο δεν απευθύνεται στην κυνηγετική/πολιτική αγορά γίνεται φανερό και από μια σειρά άλλων χαρακτηριστικών.
Για παράδειγμα υπάρχουν πολλαπλές αναμονές για αορτήρες σε διάφορες θέσεις, ώστε να μεταφέρεται από ένστολους και το μήκος των κοντακίων είναι μικρότερο του συνηθισμένου, για να μπορεί να επωμίζεται πάνω από αλεξίσφαιρο θώρακα.
Στην κάτω πλευρά του ξυστού φιλοξενείται μια ακόμη βάση για παρελκόμενα όπως είναι οι φακοί λευκού φωτός ή πομποί λέηζερ.
Στο στάνταρ εξοπλισμό της κάνης υπάρχει ένας “φλογοκρύπτης” που λειτουργεί ταυτόχρονα ως διαχυτής των αερίων της πυροδότησης κατά τη βαλιστική διάρρηξη θυρών.
Οι Ιταλοί έχουν παράδοση στη δημιουργία λειόκανων με “παραστρατιωτικό” χαρακτήρα, η οποία αποτελεί μέρος της κουλτούρας τους από την εποχή του πολέμου ενάντια στις Eρυθρές Ταξιαρχίες. Τότε η Καραμπινιερία (Χωροφυλακή) και η Αστυνομία χρησιμοποιήσαν εκτενώς παρόμοιας φιλοσοφίας τουφέκια. Τα Franchi SPAS-12 και Beretta RS202P ήταν χαρακτηριστικά παραδείγματα της τότε εποχής που αντανακλώνται στο σημερινό Fabarm STF/12.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης