Τελευταία Νέα
Gun Room

Merkel 303E

tags :
Merkel 303E
Γοτθική Αρχιτεκτονική
Στην οπλοτεχνία αντανακλάται η ψυχή του λαού που το δημιουργεί. Αν ο Άγγλος είναι το “σνομπ” Purdey και ο Αμερικανός το μαζικό και πληθωρικό Winchester 21, τότε η γερμανική ψυχοσύνθεση φανερώνεται στο Merker 303E.

Πολυπλοκότητα και αντοχή

Στη Merkel τα δίκανα σχεδιάζονται με δύο αξιώματα. Πρώτον, “το ισχυρότερο διαμέτρημα ορίζει την αντοχή”. Αν ένας μηχανισμός πχ. προορίζεται για αφρικανικά φυσίγγια Nitro Express τότε και τα λειόκανα (που απαιτούν πολύ χαμηλότερη αντοχή) θα φτιάχνονται στην ίδια βάση. Δεύτερον, “το ατσάλι πάντα εφάπτεται με ατσάλι”. Αυτές οι δύο αρχές είναι μέρος μιας κληρονομιάς που ξεκίνησε στα τέλη του 19ου αιώνα και συνεχίζει μέχρι σήμερα.
Η βάση του 303Ε διατρέχεται από έναν ογκώδη πίρο. Πάνω του περιστρέφονται οι κάνες.
Δύο κλειδιά που διαπερνούν κάθετα τη βάση, δημιουργούν στο κάτω μέρος το χαρακτηριστικό “διαμάντι” που εξέχει στο κάτω μέρος. Σε μια επίδειξη τευτονικής υπερβολής, οι Γερμανοί ενισχύουν αυτά τα κλειδιά με ένα πίρο τύπου Greener (το ονομάζουν Kersten) που διαπερνά τα ενισχυτικά “αυτιά” που εξέχουν εκατέρωθεν της πάνω κάνης. Πρόκειται ίσως για το ισχυρότερο σύστημα κλειδώματος που έχει εφευρεθεί ποτέ.
Τα πλάγια της βάσης σχηματίζουν ενισχυτικά “μάγουλα”, αυξάνοντας το πάχος του μετάλλου στα κρίσιμα σημεία και οι ακμές είναι στρογγυλεμένες ώστε να μη συσσωρεύεται στρες.
g2_26.JPG
Συμβατικές λύσεις κορυφαία εκτέλεση

Οι κάνες ενώνονται με το παραδοσιακό μονομπλόκ, όπως τα περισσότερα σούπερ ποζέ ανάλογης ποιότητας. Για τον πυροδοτικό μηχανισμό, το 303 δανείζεται τη λύση από τις αποσπώμενες πλάκες της Holland & Holland. Αναρτώνται στα πλάγια του κορμού και δίνουν κίνηση στους αντίστοιχους επικρουστήρες, μέσω δύο ξεχωριστών ή μίας μονής σκανδάλης (ανάλογα με την επιλογή του κατόχου). Γιατί όπως τα περισσότερα δίκανα της
κατηγορίας τιμής του (πέριξ των 20.000 Ευρώ) κατασκευάζεται κατά παραγγελία στα μέτρα του χρήστη. Οι επιλογές περιλαμβάνουν τα μέτρα και τον τύπο κοντακίου (αγγλαί, με πιστολοειδή, με “μάγουλο”, κλπ.), την επιλογή του ξύλου που θα χρησιμοποιηθεί, το επίπεδο και το είδος της εγχάραξης το είδος της ρίγας κ.α.
Οι κάνες φτιάχνονται στα μήκη που επιθυμεί ο κάτοχος και οι στενώσεις (τσοκ) διαμορφώνονται με εσωτερική λείανση του αυλού. Η Merkel δε χρησιμοποιεί επιχρωμίωση στο κοίλο των κανών, διατηρώντας την παλαιά τεχνοτροπία και δεν εξοπλίζει τις κάνες των 303 με βιδωτά τσοκ. Το στάνταρ μήκος κανών είναι 71cm αλλά υπάρχει δυνατότητα για εξατομικευμένες επιλογές. Το “E” στο όνομα του μοντέλου υποδεικνύει την ύπαρξη
αυτόματων εξολκέων, οι οποίοι ενεργοποιούνται από ισχυρά ελατήρια κάτω από την πάπια.
Το βάρος κυμαίνεται κοντά στα 3.2 κιλά για το διαμέτρημα cal.12/76 (12 magnum).
Υπάρχει και η επιλογή κατασκευής στο μικρότερο διαμέτρημα cal. 20/76 για εκείνους που αναζητούν ένα ελαφρότερο τουφέκι για περπατητό κυνήγι.
g3_21.JPG
Λατρεία της λεπτομέρειας

Μελετώντας το 303Ε είναι οι μικρές, αόρατες στην αρχή λεπτομέρειες που κεντρίζουν το ενδιαφέρον. Για παράδειγμα οι μικρές “βίδες ασφαλείας” που συγκρατούν τις κύριες βίδες του μηχανισμού στην πλάκα μόλις που διακρίνονται καθώς καλύπτονται από το σκάλισμα. Ή ο επιλογέας βολής που σε αντίθεση με άλλα δίκανα βρίσκεται δίπλα στις σκανδάλες και όχι πάνω στην ασφάλεια.
Η εντυπωσιακότερη ίσως “εκπληξη” βρίσκεται στη δεξιά πλάκα και είναι ο κρυφός μοχλός για την απελευθέρωση των μηχανισμών πυροδότησης. Ανοίγοντας τον, εύκολα κανείς ξεβιδώνει τη μοναδική βίδα και αποκτά πρόσβαση και στις δύο “φωτιές”.
Η ασυνήθιστη πάπια (ξυστός) που συγκρατείται με τέσσερις βίδες πάνω στις κάνες αποτελείται από τρία κομμάτια, δίνοντας μια χαρακτηριστική ιδιαιτερότητα στο όπλο. Η πολύπλοκη αυτή λύση εγγυάται πως οι πάπιες δεν “κουνάνε” με τη χρήση και είναι λεπτότερες σε σχέση με τις συμβατικές. Απαιτείται όμως πολύωρο ταίριασμα και κόστος για να εφαρμοστούν τέλεια στο όπλο.
Η διακόσμηση είναι συνήθως “βαριά” λες και οι γερμανοί φοβούνται να αφήσουν εκαστοστό μετάλλου ακάλυπτο. Μέσα σε εκατό χρόνια η βαθιά εγχάραξη με τα “αραβουργήματα” όπως τα περιγράφουν στη Merkel, εξελίχθηκε σε σήμα κατατεθέν.
Απέχει παρασάγγας από το πιο διακριτικό εγγλέζικο στύλ ή το αιθέριο μπουλίνο των Ιταλών. Μαρτυρά όμως την τεχνική τελειότητα και την αφοσίωση των τεχνιτών της σχολής του γερμανικού δίκανου.
Η σύνθετη διακόσμηση εξυπηρετεί και ένα πρακτικό σκοπό κρύβοντας τον όγκο του όπλου, ιδιαίτερα στα ενισχυτικά μάγουλα της βάσης και στο περαστό κλειδί.
g4_19.JPG
Μια νέα εποχή

Σε δώδεκα δεκαετίες οι οπλουργοί του Suhl τελειοποίησαν το δίκανο με βάση τα δικά τους σταθμά, επέζησαν δύο παγκοσμίων πολέμων και ενός κομμουνιστικού καθεστώτος με απέχθεια στην οπλοκατοχή των πολιτών και συνεχίζουν στα χνάρια που χάραξαν οι αδελφοί Albert, Gerbhard και Karl Merkel. Ίσως να ήταν αυτή η απομόνωση τους υπό την Ανατολική Γερμανία που τους επέτρεψε να διατηρήσουν την παραδοσιακή τέχνη της οπλουργικής. Αποκομμένοι από τις τεχνολογικές εξελίξεις που λάβαιναν χώρα αλλού και χωρίς πίεση για κερδοφορία, η Merkel παρέμεινε μια μικρή επιχείριση που κατασκεύαζε λιγότερα, υψηλής ποιότητας όπλα.
Μέλος πλέον του ομίλου Caracal (UAE), το πρώην ανατολικογερμανικό εργοστάσιο είναι ο τελευταίος παραδοσιακός κατασκευαστής δίκανων στη Γερμανία ικανός να δημιουργήσει όπλα για κυνήγι και σπορ που εξάπτουν τη φαντασία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης