Τελευταία Νέα
Gun Room

Rossi Rio Grande .410 - «36άρι» για επίδοξους καουμπόι

Rossi Rio Grande .410 - «36άρι» για επίδοξους καουμπόι
Το Rossi ακολουθεί το μοτίβο του Marlin 336 με κάποιες προσαρμογές για χαμηλότερο κόστος
Σχετικά Άρθρα

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1889 από τον Amadeo Rossi (Αμαντέο Ρόσσι) στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας.
Κατασκεύαζε οικονομικά τυφέκια και περίστροφα για την αγορά της Λατινικής Αμερικής, μέχρι την εξαγορά της από τον όμιλο Taurus.
Πλέον έχει εξειδικευτεί στην παραγωγή ρετρό τυφεκίων βασιζόμενων στις πατέντες των Winchester και Marlin.
Αυτά τα παλιότερης σχεδίασης επαναληπτικά με σύστημα μοχλού (lever action) είναι αρκετά δημοφιλή για δύο κυρίως λόγους.
Πρώτον εξαιρούνται νομικά από περιορισμούς που πλήττουν την κατοχή ημιαυτομάτων όπλων και δεύτερον χρησιμοποιούνται στο αναπτυσόμενο αγώνισμα του “Cowboy Shooting”, ενα είδος σκοποβολής που έχει πολλούς θιασώτες στις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Γαλλία, την Ελβετία, την Ιταλία και τη Γερμανία.
Οι αθλητές χρησιμοποιούν μοντέλα όπλων (αυθεντικά ή συχνότερα ρέπλικες) που έχουν εφευρεθεί πριν το 1900. Στις τρείς κατηγορίες πιστόλι, λειόκανο και ραβδωτό κυριαρχούν περίστροφα μονής ενέργειας όπως το Colt 1873, δίκανα με εξωτερικές σφύρες και αντίγραφα των επαναληπτικών ραβδωτών Winchester. Για την αγορά αυτή, η Rossi παρουσίασε τα PUMA και Rio Grande σε διαμετρήματα όπως .38 Special (για το πρώτο), 30-30 Win και 45-70 (το δεύτερο).
4_2_1.jpg
Λειόκανο καουμπόϊκο τουφέκι

Η Rossi/Taurus έχει ένα πρόβλημα με την αγορά της Βραζιλίας και γενικότερα της Λατινικής Αμερικής λόγω της παράλογης νομοθεσίας.
Ενώ οι χώρες αυτές έχουν υψηλότατη εγκληματικότητα και βίαιες συμμορίες μεγέθους “στρατιών”, απαγορεύουν την κατοχή ραβδωτών όπλων στους πολίτες τους.
Φαίνεται ότι οι διεφθαρμένες κυβερνήσεις και αστυνομίες που “συμπορεύονται” με τους βαρόνους της κοκαϊνης, δε βλέπουν με καλό μάτι ένα λαό που μπορεί να αμυνθεί…
Έτσι λοιπόν τροποποίησαν το μεγάλου διαμετρήματος Rio Grande για το λειόκανο διαμέτρημα .410.
Στην Ευρώπη είναι γνωστό ως Calibre 36 και συνήθως το βρίσκουμε σε πανάλαφρα μονόκανα προορισμένα για μικρά θηράματα, ή σε όπλα “μαθητείας” για μικρά παιδιά.
Επειδή ο μηχανισμός έχει συγκεκριμένο μήκος κάλυκα που μπορεί να διαχειριστεί, οι θαλάμες δέχονται μόνο φυσίγγια μήκους 65 χιλιοστών.
Αυτό σημαίνει ότι οι κάνες μπορούν πλέον να ρίχνουν σκάγια ή μονά βλήματα διαμέτρου περίπου 10 χιλιοστών.
Βέβαια χωρίς ραβδώσεις, η ακρίβεια είναι περιορισμένη και η πρακτική αξία του όπλου εξανεμίζεται μετά από λίγες δεκάδες μέτρα.
Το παράδειγμα της Rossi δεν είναι το μοναδικό.
Παλαιότερα η Marlin, η Winchester αλλά και πιο πρόσφατα η Henry έχουν παρουσιάσει ανάλογες εκδόσεις των δικών τους όπλων με μοχλό.
Στην αγορά βρίσκει κανείς μεταχειρισμένα τέτοια τουφέκια και τώρα το Rio Grande αποτελεί μια πρόταση για καινούργιο.
3_2_1.jpg
Διαμόρφωση

Το Rossi ακολουθεί το μοτίβο του Marlin 336 με κάποιες προσαρμογές για χαμηλότερο κόστος.
Ο κορμός είναι ατσάλινος (υπάρχει σε μαύρη βαφή αλάτων ή ανοξείδωτο) και η τροφοδοσία γίνεται από μια πύλη στη δεξιά πλευρά.
Επίσης δεξιά βρίσκεται και η οπή απόρριψης των κενών καλύκων, αφήνοντας έτσι την κορυφή του κορμού συμπαγή.
Αυτό με τη σειρά του επιτρέπει την προσαρμογή βάσης για διόπτρα (ή στην περίπρτωση του λειόκανου, red dot) στο πάνω μέρος.
Η κάνη έχει μήκος 50 εκατοστών και φαίνεται να διαθέτει σύσφιξη (τσοκ) Modified, ώστε να βελτιώνεται λίγο η πύκνωση του μικρού αριθμού σκαγίων του διαμετρήματος.
Παράλληλα, δε βλάπτεται και η ευθυβολία με βλήματα.
Για να διευκολύνεται η σκόπευση με μονόβολα, το όπλο διατηρεί τα σκόπευτρα από τα ραβδωτά του “αδέλφια”.
Μια κλασική ακίδα που θυμίζει Winchester και πίσω ένα κλισιοσκόπιο που ρυθμίζεται για καθ’ ύψος μέσω ολισθαίνουσας κλίμακας.
Τα σκοπευτικά θα μπορούσαν να προέρχονται από ένα όπλο του 19ου αιώνα και προσθέτουν μια νοσταλγική νότα αυθεντικότητας στην εμφάνιση.
Τα ξύλινα μέρη είναι από όμορφη βραζιλιάνικη καρυδιά με ελαφρώς κοκκινωπή εμφάνιση.
Το κοντάκιο τελειώνει σε ένα φαρδύ λαστιχένιο πέλμα, το οποίο αποτελεί μάλλον πλεονασμό αφού η ανάκρουση είναι κυριολεκτικά αμελητέα.
Παράλληλα με την κάνη βρίσκεται ο σωλήνας της αποθήκης, ο οποίος χωρά “θεωρητικά” 6 φυσίγγια cal. 36 (στην Ελλάδα εισάγεται φραγμένο ώστε να δέχεται μόνο 2).
Σε σχέση με τα συνηθισμένα κυνηγετικά όπλα cal. 12 το Rossi μοιάζει λιλιπούτειο.
Είναι προφανώς λεπτότερο αφού έχει σχεδιαστεί για ένα μικρότερο πυρομαχικό και ζυγίζει περίπου 2,7 κιλά κενό.
Το μήκος είναι ελάχιστα μεγαλύτερο του ενός μέτρου και με τη βοήθεια των αορτηριούχων που διαθέτει από το εργοστάσιο μπορεί να κουβαλιέται με ευκολία στο ύπαιθρο χωρίς να κουράζει.

Χειροκίνητος Μηχανισμός

Το Rio Grande παίρνει κίνηση από το χειριστή του και λειτουργεί επαναληπτικά, δηλαδή μετά από κάθε βολή πρέπει να οπλίζεται χειροκίνητα ο μηχανισμός.
Η λειτουργία είναι απλή:
Αφού σπρώξουμε τα μικροκαμωμένα φυσίγγια στην αποθήκη, φέρνουμε το τουφέκι στον ώμο και περνούμε τα δάχτυλα του κύριου χεριού μέσα στον κρίκο που σχηματίζει η χειρολαβή.
Με τη ράχη της παλάμης ωθούμε το μοχλό προς τα κάτω και εμπρός. Η κίνηση αυτή ανοίγει το κλείστρο, απελευθερώνει ένα φυσίγγιο από την αποθήκη και το στέλνει πάνω στον οδηγό τροφοδοσίας.
Το σώμα του κλείστρου κατά τη διαδρομή του σπρώχνει και οπλίζει την σφύρα που είναι εκτεθειμένη στο πίσω μέρος του κορμού.
Επιστρέφοντας το μοχλό στην αρχική θέση, το φυσίγγιο ωθείται στη θαλάμη και το κλείστρο ασφαλίζει για βολή.
Μια χειροκίνητη ασφάλεια απομονώνει τον επικρουστήρα αν δεν επίκειται πυροδότηση, αλλιώς το όπλο βάλλει με την πίεση της σκανδάλης.

Χρησιμότητα

Το Rossi Rio Grande είναι ένα όπλο που δεν αποτελεί “πρώτη επιλογή” ως κυνηγετικό.
Σίγουρα υπάρχουν τουφέκια με μεγαλύτερη πρακτική χρησιμότητα και σε κάποιο ισχυρότερο διαμέτρημα όπως το cal.12 ή και cal.20.
Προσφέρει όμως μοναδικότητα και έναν αέρα Δύσης για εκείνους που αποζητούν ένα ιδιαίτερο και καλαίσθητο ρετρό όπλο.
Επίσης είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για τη μύηση νεαρών ατόμων στο κυνήγι και τη σκοποβολή.
Θα ήταν ιδανικό για μικρόσωμα άτομα και ιδίως κοπέλες, που συχνά αποθαρρύνονται από ισχυρότερα διαμετρήματα.
Με ένα-δύο κουτιά φυσιγγίων .410 η εξόρμηση στο σκοπευτήριο μπορεί να “γεννήσει” μια νέα σκοπεύτρια ή σκοπευτή και χαμόγελο αντί για μώλωπες στους ώμους.
Αλλά δεν πρέπει να υποτιμούμε ότι μέσα στα όρια των δυνατοτήτων του το διαμέτρημα μπορεί να αποδώσει ικανοποιητικά και στον κυνηγότοπο.
Η πρόκληση που προσφέρει η μικρή γόμωση των φυσιγγίων, θα εξιτάρει και τον έμπειρο σπόρτσμαν.
Στο κάτω-κάτω όλα τα αγόρια πάντα θέλουν να γίνουν καουμπόις μεγαλώνοντας και με το Rio Grande, ένα μέρος του ονείρου γίνεται πραγματικότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης