Τελευταία Νέα
Gun Room

Το διασκεδαστικό διαμέτρημα 0,22

Το διασκεδαστικό διαμέτρημα 0,22
Αλήθεια, ποιο είναι το ιδανικό διαμέτρημα;
Σχετικά Άρθρα

Αν κάποιος θέλει να αποκτήσει εμπειρία με τα όπλα, ποιο διαμέτρημα θα ήταν ιδανικό;
Η απάντηση είναι απλή.
Το περιφερειακής πυροδότησης 0,22.
Είναι κοντά μας από το 1884, όταν η εταιρεία Union Metallic Cartridge (θυγατρική πλέον της Remington) παρουσίασε ένα νέο μικρό φυσίγγιο για τυφέκια.
Αρχικά γεμισμένο την εποχή της μαύρης πυρίτιδας, είναι από τα ελάχιστα διαμετρήματα που πέρασε επιτυχώς στη σύγχρονη εποχή και αντιθέτως, η δημοτικότητα του συνεχίζει να αυξάνεται.
Υπολογίζεται ότι σε όλο τον πλανήτη, με εξαίρεση τα στρατιωτικά φυσίγγια, παράγονται περισσότερα πυρομαχικά 0,22 από ότι όλα τα άλλα διαμετρήματα μαζί.
Μέχρι τα τέλη σχεδόν του 20ου αιώνα υπήρχε μια ολόκληρη οικογένεια διαμετρημάτων 0,22 ή .22 κατά την αγγλοσαξονική ονοματολογία (την οποία ακολουθούμε γιατί αυτοί εφηύραν το διαμέτρημα).
Τα .22 Short, .22 Long, .22 Long Rifle (LR) και .22 Magnum (WMR).
Σήμερα ουσιαστικά μόνο τα δύο τελευταία υφίστανται με το .22LR να είναι μακράν το δημοφιλέστερο.
2_12.jpg
Αρχαίο αλλά αποδοτικό

Το .22LR είναι χαρακτηριστικό δείγμα τεχνολογίας του 19ου αιώνα και αυτό φαίνεται από δυο χαρακτηριστικά που δε συναντά κανείς σε σύγχρονα διαμετρήματα.
Κατ’ αρχήν δε διαθέτει ξεχωριστό καψύλιο, αλλά βασίζεται στην αρχή της “περιφερειακής πυροδότησης”.
Κατά την κατασκευή, στον πυθμένα του μορφοποιημένου κάλυκα χύνεται μια σταγόνα υγρής ζώσας εκρηκτικής ύλης, κάτι σαν το υλικό των πυροκροτητών.
Αυτή καταλαμβάνει το χώρο και στεγνώνει.
Για την έναυση, οι ειδικά σχεδιασμένοι επικρουστήρες στα όπλα χτυπούν το μέταλλο στην περιφέρεια του πυθμενίου (λαϊκότερα “πατούρα”) του κάλυκα, προκαλώντας έκρηξη.
Αυτό αναφλέγει το γέμισμα πυρίτιδας και προωθεί το βλήμα.
Τα βλήματα αποτελούν τη δεύτερη ιδιομορφία του μικροσκοπικού αυτού φυσιγγίου.
Στα σύγχρονα φυσίγγια, οι βολίδες περιέχονται εντός του κάλυκα και προφανώς έχουν μικρότερη διάμετρο από εκείνον.
Όχι όμως και οι βολίδες του .22.
Αυτές έχουν ίση διάμετρο με τον κάλυκα και στη βάση τους σχηματίζουν ένα στενότερο “τακούνι” (Heel) ώστε να συγκρατούνται εντός του.

Τεχνικά

Το .22LR βασίζεταισε μια βολίδα διαμέτρου 5,6mm.
Υπάρχουν δύο συνήθη επίπεδα γομώσεων τα “στάνταρ ταχύτητος” και τα “υψηλής ταχύτητος”.
Οι δύο αυτοί χαρακτηρισμοί έχουν περιγράφουν βολίδες που ταξιδεύουν με λίγο χαμηλότερη ή λίγο υψηλότερη ταχύτητα από εκείνη του ήχου.
Συνήθως τα βλήματα στάνταρ έχουν βάρος 40 grains (2,6 γραμμάρια) και είναι φτιαγμένα από μαλακό μολύβι.
Η επιφάνεια τους καλύπτεται από κάποιο γράσσο για έμφραξη της κάνης και προστασία.
Ταξιδεύουν με ταχύτητα 320-330 m/sec.
Τα υψηλής ταχύτητος παραδοσιακά χρησιμοποιούν μια λίγο ελαφρότερη βολίδα 36 grains (2,3 γραμάρια), επικαλυμμένη με χαλκό, για να μη μένουν κατάλοιπα μολυβιού στο εσωτερικό της κάνης. Συνήθως επιτυγχάνουν ταχύτητα 370-400 m/sec όταν ρίχνονται από τυφέκια.
Μέ τέτοιες επιδόσεις, το βεληνεκές δε ξεπερνά τα 150 μέτρα, με το “φόρτε” να περιορίζεται στα 100.
Μέχρι αυτή την απόσταση επιτυγχάνει εξαιρετική ευστοχία. Λόγω χαμηλής ισχύος, παρουσιάζει ανάκρουση και θόρυβο συγκρίσιμα με τα αεροβόλα μέσα από τυφέκια ή όπλα χειρός.
5_6.JPG
Το απόλυτο αγωνιστικό διαμέτρημα

Το .22 έχει μείνει στο προσκήνιο επί τόσα χρόνια για καλούς λόγους.
Έχει εξελιχθεί στο απόλυτο φυσίγγιο αγωνιστικής σκοποβολής.
Όλο σχεδόν το καλεντάρι αγώνων σταθερού στόχου περιστρέφεται γύρω από τα πιστόλια και τουφέκια περιφερειακής πυροδότησης .22.
Το ίδιο και εκατοντάδες άλλα αγωνίσματα σε λιγότερο επίσημες διοργανώσεις.
Ενάμισης αιώνας έρευνας έχει δημιουργήσει εξαιρετική τεχνογνωσία και τα όπλα και φυσίγγια είναι τα καλύτερα σε επιδόσεις που υπήρξαν ποτέ.
Το μικρό κόστος φυσιγγίων και η χαμηλή ανάκρουση επιτρέπουν στους αθλητές να προπονούνται περισσότερο και με μικρή κάταπόνηση, αυξάνοντας τις επιδόσεις τους.

Ένα 22άρι για όλα

Πέρα από την αγωνιστική σκοποβολή, το ,22αρι σα διαμέτρημα είναι αναντικατάστατο για πάρα πολλούς λόγους. Δεν υπάρχει τύπος όπλου, από μονόσφαιρα τουφέκια μέχρι περίστροφα οπλοφορίας που να μην έχει κατασκευαστεί σε αυτό το διαμέτρημα. Κάποτε η αμερικανική Marlin διαφήμιζε ένα λειόκανο cal. 22 που ονόμαζε Garden Gun (όπλο κήπου) για καταπολέμηση αρουραίων και κορακοειδών… στους κήπους.
Κυριολεκτικά μπορεί να βρεί κανείς κάθε τύπο και σύστημα λειτουργίας σε διαμέτρημα .22 για κάθε εφαρμογή από κυνήγι και αναψυχή μέχρι αυτοάμυνα.
Οι λόγοι που το κάνουν δημοφιλές, πέρα από το μικρό κόστος και τη διαθεσιμότητα είναι αρκετοί.

  • Η ήπια ανάκρουση και ο χαμηλός θόρυβος το καθιστούν ιδανικό για εκμάθηση. Μπορεί να διδάξει κανείς ασφαλή χρήση όπλων και σκόπευση σε νεαρά άτομα και αρχάριους, χωρίς το στρες που προκαλεί η πρώτη επαφή με πυροβόλα όπλα. Πολλοί άνθρωποι φοβούνται ενδόμυχα την ανάκρουση ή το θόρυβο που πιστεύουν ότι θα αντιμετωπίσουν. Χρησιμοποιώντας ένα τουφέκι ή πιστόλι .22 για να διδάξουμε σκοποβολή, απλά δημιουργείται μία ευχάριστη εμπειρία. Δεν είναι τυχαίο οτι ακόμη και σε αυτή τη χώρα, μέχρι το 1974 η άσκηση στη σκοποβολή υπήρχε στα δημόσια σχολεία και τα μονόσφαιρα τυφέκια .22 χαρακτηρίζονταν ως “όπλα Υπουργείου Παιδείας”.
  • Μπορεί το .22 να είναι το απόλυτο σκοπευτικό διαμέτρημα, όμως δεν υπάρχει κάποιος νόμος που να απαγορεύει την αναψυχή. Πολλές στιγμές διασκέδασης έχουν χτιστεί πάνω σε δύο κουτιά φυσιγγίων .22LR και ευκαιριακούς στόχους, από τενεκεδάκια και κάλυκες φυσιγγών, μέχρι μακρινά βραχάκια στο πεδίο βολής. Στοιχήματα, κεράσματα και φιλική άμιλλα σε αυτοσχέδιες “κόντρες” μεταξύ φίλων σκοπευτών που περνούν ένα απόγευμα χαλαρώνοντας με το αγαπημένο σπορ.
  • Το .22 είναι δημοφιλέστατο διαμέτρημα για θήρα ειδών όπως τα επιβλαβή αλλά και μικρά θηράματα (όπως οι λαγοί) γιατί δε καταστρέφει το κρέας. Εδώ η χώρα μας πάλι “πρωτοπορεί” όντας η μοναδική που αρνείται τη χρήση του μινιμαλιστικού και αποτελεσματικού αυτού διαμετρήματος στο κυνήγι. Αντίθετα επιβάλλει να θηρεύουμε με ακατάλληλα και υπερβολικά ισχυρά λειόκανα όπλα που κατστρέφουν το σπορ και δε δίνουν ευκαιρία διαχείρισης του θηράματος.


Είναι καλή ιδέα να αποκτήσετε πρόσβαση σε ένα σκοπευτήριο και να δοκιμάσετε σκοποβολή με ένα “22άρι”.
Τουφέκι ή πιστόλι δεν έχει σημασία.
Θα φύγετε από εκεί με ένα πλατύ χαμόγελο και τότε θα ξέρετε πλέον τι έννοώ!
1_6.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης