Τελευταία Νέα
Gun Room

Beretta 1301 Comp - Αγωνιστικό χρώμα

tags :
Beretta 1301 Comp - Αγωνιστικό χρώμα

Τη δική της εκδοχή για αγώνες Πρακτικής άλλά και 3-Gun παρουσίασε η Beretta

Σχετικά Άρθρα
Η ιταλική Beretta είναι γνωστή για την παράδοση της στα αυτογεμή κυνηγετικά τουφέκια που μετρά δεκαετίες.

Αφουγκραζόμενη την άνοδο της αγωνιστικής σκοποβολής IPSC με λειόκανα, παρουσιάζει τη δική της εκδοχή για αγώνες Πρακτικής άλλά και 3-Gun.

Με βάση το Α400

Το όνομα του 1301 παραπέμπει στην παλιότερη σειρά 1201FP, ένα μοντέλο που η εταιρεία προωθούσε στην αστυνομική αγορά τη δεκαετία του 1990, όμως η σχεδίαση δανείζεται στοιχεία από το σύγχρονο κυνηγετικό Α400.
Η βάση, το κλείστρο, το σύστημα λειτουργίας αερίων “BLINK” (κατά την ορολογία της Beretta) και το κοντάκι προέρχονται από αυτό.
Ο κορμός είναι από εργκάλ αλουμίνιο και σε διαστάσεις για φυσίγγια 3,5” ιντσών (89mm), αν και η θαλάμη χωρά κάλυκες μέχρι 3 ίντσες (76mm).
Σύμφωνα με τη Beretta, αυτή η επιλογή έγινε ώστε να υπάρχει άπλετος χώρος για τη γέμιση και εξόλκευση των καλύκων, μειώνοντας τις πιθανότητες εμπλοκών.
Στην κορυφή του κορμού έχουν ανοιχτεί αναμονές για τοποθέτηση ράγας Picatinny για τους αγωνιζόμενους που χρησιμοποιούν σκόπευτρα red dot.
Για ευκολία και ταχύτητα, όλα τα χειριστήρια είναι τροποποιημένα. Μεγάλος κυλινδρικός μοχλός όπλισης και ένα επιμηκυμένο κουμπί απελευθέρωσης του κλείστρου εξασφαλίζουν ταχύ χειρισμό υπό πίεση χρόνου.
2_002_1.jpg
Αυτό είναι σημαντικό για τους αθλητές πρακτικής σκοποβολής που αγωνίζονται κόντρα στο χρονόμετρο.
Μια ιδιαίτερη νότα δίνει το χρώμα του κορμού που έρχεται σε ανοδιωμένο μπλέ, το εθνικό χρώμα των αθλητικών ομάδων της Ιταλίας.
Οι κάνες διαθέτουν ρίγα με μπροστινή ακίδα υψηλής ορατότητας, για ταχεία σκόπευση.
Έρχονται σε δύο μήκη, 53 και 61 εκατοστά, πάντα σε διαμέτρημα 12.
Διαθέτουν σπείρωμα για εσωτερικά τσοκ Optimabore HP, για να μπορεί να προσαρμόζεται η συγκέντρωση σκαγίων σε διαφορετικές αποστάσεις.
Κάτω από την κάνη υπάρχει η κυλινδρική αποθήκη χωρητικότητας 10 φυσιγγίων που είναι απαραίτητα για αγωνιστική χρήση.
Παρά τη μεγάλη αποθήκη, το κενό βάρος κυμαίνεται μεταξύ 3,1 και 3,25 κιλών (ανάλογα με το μήκος της κάνης) που είναι μάλλον χαμηλό για την κατηγορία.
Το συνθετικό κοντάκιο ενσωματώνει το σύστημα Kick-Off Plus. Μια σειρά από ελαστικά αμορτισές που απορροφούν μέρος της ανάκρουσης και βοηθούν στον έλεγχο κατά τις επαναλαμβανόμενες βολές.
3_002.jpg
Η Beretta ισχυρίζεται ότι το σύστημα μειώνει την αίσθηση ανάκρουσης έως και 40%. Μια παρόμοια ιδέα χρησιμοποιείται για να μειώσει και τη δόνηση από τον τερματισμό της διαδρομής του κλείστρου πάνω στον κορμό, προστατεύοντας τον από φθορά.
Υπάρχουν φλάτζες κλίσης και διαφορετικού μήκους ελαστικά πέλματα για προσαρμογή σε διαφορετικούς σωματότυπους σκοπευτών.

Υποδοχή και κριτική

Το αρχικό 1301 εμφανίστηκε το 2016 και ήταν η πρώτη εργοστασιακή προσπάθεια της Beretta για ένα όπλο κατασκευασμένο για τη δυναμική σκοποβολή.
Μέχρι τότε στο πεδίο κυριαρχούσε η Winchester και η Benelli.
4_002_1.jpg
Το 1301 κολούθησε τις γραμμές του Winchester SX3, υιοθετώντας σύστημα αερίου και τεχνολογία διευρυμένου αυλού με επιμηκημένα τσοκ για την κάνη.
Επιπλέον πρόσθεσε το σύστημα Kick-off που αρχικά είχε αναπτυχθεί για τα κυνηγετικά μοντέλα Super magnum του ομίλου.
Το μήκος του κοντακίου ήταν μικρότερο από τον ανταγωνισμό και αυτό είναι επιθυμητό στο συγκεκριμένο είδος σκοποβολής.
Υπήρχε όμως ένα σχεδιαστικό λάθος.
5_002_1.jpg
Στην πρώτη γενιά 1301, ακούσια πίεση του κομβίου απελευθέρωσης του κλείστρου μπορούσε να οδηγήσει σε εμπλοκή τροφοδοσίας.
Όταν το θέμα έγινε ευρέως γνωστό, η Beretta προσέφερε ένα κιτ που διόρθωνε το πρόβλημα και άρχισε να σχεδιάζει τη δεύτερη γενιά του μοντέλου.
To Comp Pro βελτιώνει αυτές τις βελτιώσεις και αποτελεί αιχμή της προσπάθειας του ομίλου Beretta να διακριθεί σε ένα αναπτυσσόμενο αγώνισμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης