eSports & Games

Τα 10 καλύτερα Kολέγια που προσφέρουν υποτροφίες για τα eSports

Τα 10 καλύτερα Kολέγια που προσφέρουν υποτροφίες για τα eSports

Αν είσαι καλός στο gaming έχεις την ευκαιρία να σπουδάσεις σε μερικά από τα κορυφαία Πανεπιστήμια του κόσμου.

Στην Αμερική, εδώ και πολλά χρόνια, υπάρχουν εκατοντάδες κέντρα σπουδών που ανταμείβουν τα νεαρά παιδιά με ταλέντο στον αθλητισμό. Πλέον, η γιγάντωση των eSports είναι τέτοια που ώθησε περισσότερα από 175 Κολέγια στις Ηνωμένες Πολιτείες στο να δημιουργήσουν προγράμματα υποτροφιών με αποκλειστικό κριτήριο την ικανότητα του σπουδαστή στο ανταγωνιστικό gaming.

Ένας επαγγελματίας παίκτης εμφανίζει αρκετά κοινά στοιχεία με έναν αθλητή κανονικού περιβάλλοντος. Χρειάζεται ικανότητα, εργατικότητα και ομαδικό πνεύμα για να μπορέσει να εδραιωθεί σε μια βιομηχανία που, αν μη τι άλλο, δύναται να προσφέρει πολλά χρήματα, όπως το 2019 που το έπαθλο από το Παγκόσμιο του Dota 2 ήταν 34 εκατομμύρια δολάρια. Η συνολική της αξία των eSports φτάνει σήμερα το 1 δις δολάρια και αναμένεται να διπλασιαστεί μέσα στο 2022.

Υπό την αιγίδα του National Association of Collegiate Esports, οι φοιτητές έχουν πρόσβαση σε Πανεπιστήμια σε όλη την Αμερική που υποστηρίζουν ενεργά τον ηλεκτρονικό αθλητισμό. Το NACE είναι στην ουσία ένα οργανισμός που συνεργάζεται με αυτά τα Κολέγια, προσφέροντας τουλάχιστον 16 εκατομμύρια δολάρια σε υποτροφίες 5.000 μαθητών.   

Στη λίστα που ακολουθεί, παρουσιάζονται τα 10 κορυφαία Κολέγια του κόσμου σύμφωνα με το Lineups.com.

10. Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Ιρβάιν

cdn_NKMfxUHrtu9HORYV98SuixvtR5C31MLd.jpeg

Το UCI υποστηρίζει τέτοιου είδους προγράμματα από το 2016 έχοντας τη δική του ομάδα σε League of Legends και Overwatch. Στις εγκαταστάσεις του υπάρχουν 72 υπερσύγχρονοι υπολογιστές με τη Logitech να προσφέρει τον περιφερειακό εξοπλισμό.

Οι παίκτες περιβάλλονται από managers, προπονητές, αναλυτές του παιχνιδιού, γυμναστές και ψυχολόγους. Όσοι κερδίζουν υποτροφίες υποχρεούνται να έχουν καλούς βαθμούς στο σύνολο των μαθημάτων, ανεξάρτητα από τις επιδόσεις τους στο gaming.

Αξία υποτροφίας ανά έτος: 1.000 - 6.000 δολάρια
Τίτλοι παιχνιδιών: League of Legends, Overwatch

9. Πανεπιστήμιο Χαβάης, Χονολουλού

Hawaii Pacific University Aloha Tower Marketplace front entrance.

Το 2019 φιλοξένησε ένα eSports πρόγραμμα προπονητικού χαρακτήρα για ηλικίες 7-15. Ο χώρος που διαθέτει για τέτοιου events είναι 278 τ.μ. και είναι εξοπλισμένος με όλα τα πλήρως εξελιγμένα τεχνολογικά μέσα, από υπολογιστές μέχρι και συστήματα εικονικής πραγματικότητας. Έχει ομάδες σε όλα τα γνωστά παιχνίδια, αλλά φημίζεται για την ομάδα του στο League of Legends.  

Αξία υποτροφίας ανά έτος: 1.000 - 6.000 δολάρια
Τίτλοι παιχνιδιών: League of Legends, Dota 2, CS:GO, Super Smash Brothers: Melee, Overwatch, Heroes of the Storm

8. Πανεπιστήμιο του Τέξας, Ντάλας

ut-dallas-naveen-jindal-school-of-management-aerial_1200xx2224-1251-145-0.jpg

Παρά το γεγονός ότι είναι σχετικά καινούργιο στο χώρο των eSports, κατάφερε - μόλις στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του - να δημιουργήσει μια εξαιρετική ομάδα στο League of Legends που κατετάγη μέσα στις 25 καλύτερες σύμφωνα με το ESPN. Έχει επενδύσει σημαντικά σε LOL και Overwatch θέλοντας να αναδείξει το επόμενο… wonder kid των συγκεκριμένων παιχνιδιών.

Αξία υποτροφίας ανά έτος: 1.000 - 6.000 δολάρια
Τίτλοι παιχνιδιών: League of Legends, Overwatch

7. Full Sail, Φλόριντα

34963348_10155278530626286_3075046599383056384_o.jpg

Το Full Sail ασχολείται σοβαρά με τα eSports καθώς είναι η μοναδική μορφή αθλητισμού που έχει αγκαλιάσει. Διαθέτει το «Fortress», που είναι η μεγαλύτερη Κολεγιακή gaming αρένα σε όλο τον κόσμο. Ξεπερνά τα 1.000 τ.μ. και έχει μέχρι και τη δική του κερκίδα, χωρητικότητας 500 θέσεων.

Η εξειδίκευση του Full Sail είναι μοναδική, αφού συχνά παρουσιάζει σεμινάρια πάνω στην εικόνα, τον ήχο, το editing, την παραγωγή πολυμέσων και κάθε είδους μορφή διασκέδασης που σχετίζεται με τα τεχνολογικά μέσα.

Αξία υποτροφίας ανά έτος: 2.000 - 8.000 δολάρια
Τίτλοι παιχνιδιών: Overwatch, Madden, League of Legends, Hearthstone, Fortnite, Dragonball Fighter Z, Rocket League, Super Smash Brothers, SMITE, Player Unknown’s Battlegrounds

6. Concordia, Μινεσότα

Concordia_University_Saint_Paul.jpg

Πρόκειται για ένα πιο μικρό Πανεπιστήμιο που ξεκίνησε την τριβή του με τον ηλεκτρονικό αθλητισμό το 2019. Μέσα στις υποχρεώσεις των σπουδαστών είναι η εξάωρη προπόνηση στο gaming υπό την επιτήρηση ειδικών.

«Οι παίκτες πρέπει σε σύντομο χρονικό διάστημα να πάρουν αποφάσεις που επηρεάζουν το μέλλον της ομάδας τους. Από τακτικής πλευράς, μπορώ εύκολα να παρομοιάσω ένα eSports παιχνίδι με έναν αγώνα μπάσκετ. Στο εικονικό περιβάλλον υπάρχει συνεχής κίνηση, με τους παίκτες να ψάχνουν τις ιδανικές συνθήκες για να επιτεθούν», υποστήριξε ο εξειδικευμένος προπονητής, Logan Hermes.

Αξία υποτροφίας ανά έτος: 9.000 – 11.000 δολάρια
Τίτλοι παιχνιδιών: League of Legends, Overwatch, Hearthstone, NBA 2k, Rocket League

5. Bellevue, Νεμπράσκα

Bellevue_crop-1024x682.jpg

Οι υποτροφίες του υποστηρίζονται από εταιρίες - κολοσσούς όπως η Underarmour. Η αίθουσα που χρησιμοποιεί είναι εφοδιασμένη με πρώτης τάξεως εξοπλισμό, όπως υπολογιστές από την Alienware και περιφερειακά από τη Razer.

Η ενασχόληση του Πανεπιστημίου με το gaming ξεκίνησε το 2017 και ξεχώρισε όταν δημιούργησε ξεχωριστό τμήμα για γυναίκες, μια γενναία πρωτοβουλία σε μια άκρως ανδροκρατούμενη βιομηχανία.

Αξία υποτροφίας ανά έτος: 1.000 – 11.000 δολάρια
Τίτλοι παιχνιδιών: League of Legends, Overwatch, Hearthstone

4. Πανεπιστήμιο του Οχάιο

c3186f632072adadba0b1a6a4db1681a.jpg

Το πρόγραμμα σπουδών του σχετίζεται ευρέως με την τεχνολογία. Παρέχει μαθήματα που αφορούν τη διοίκηση στα eSports, τη δημιουργία και την παραγωγή παιχνιδιών, τον προγραμματισμό, το χτίσιμο συστημάτων ασφαλείας, την τεχνίτη νοημοσύνη και την εικονική πραγματικότητα.

Συνεργάζεται εδώ και χρόνια με την Dell και οι απόφοιτοι δεν είναι - απλά και μόνο - πιθανοί επαγγελματίες gamers, αλλά πτυχιούχοι που μπορούν να παράγουν σε οποιοδήποτε τεχνολόγο πόστο της αγοράς.   

Αξία υποτροφίας ανά έτος: 3.000 – 12.000 δολάρια
Τίτλοι παιχνιδιών: League of Legends, Overwatch

3. Πανεπιστήμιο του Βαλπαραΐσο, Ιντιάνα

valparaiso-university-152600.jpg

Στην παρούσα φάση, προσφέρει υποτροφίες μόνο για το League of Legends παρά το γεγονός ότι έχει ομάδες και στα Overwatch, Super Smash Brothers, iRacing, Rocket League, και Magic the Gathering.

Οι πρωτοετείς μπορούν να παρακολουθήσαν μαθήματα και από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο σχετικά με το S.T.E.M. (Φυσική, Τεχνολογία, Μηχανική, Μαθηματικά) και τις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες.

Στους αξιοσημείωτους πτυχιούχους του Πανεπιστημίου του Βαλπαραΐσο είναι ο Adam Amin, που εργάζεται ως εκφωνητής στο ESPN, αλλά και η μουσική παραγωγός, Judith Sherman, που έχει κερδίσει 10 βραβεία Grammy.


Αξία υποτροφίας ανά έτος: 4.500 – 14.000 δολάρια
Τίτλοι παιχνιδιών: League of Legends

2. Robert Morris, Ιλινόις
6357439349b1bc0042c04e04dff40ef3.jpg

Το RMU ήταν το πρώτο Πανεπιστήμιο που προσέφερε υποτροφίες για τα eSports σε όλο τον κόσμο. Στηρίζει ενεργά από το 2014 και συνεργάζεται με τις κορυφαίες εταιρίες του χώρου όπως η iBUYPOWER, η ASUS, η Cooler Master, και η DXRacer.

Από το 2020, συγχωνεύτηκε με το Πανεπιστήμιο του Ρούσβελτ και προσφέρει πληθώρα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων.

Αξία υποτροφίας ανά έτος: 19.000 δολάρια
Τίτλοι παιχνιδιών: Super Smash Brothers, CS:GO, Overwatch, League of Legends, Rocket League

1. Arcadia, Πενσυλβάνια
Castle_Arcadia-686RT.jpg

Ξεχωρίζει για τις υποτροφίες που προσφέρει, ύψους 25.000 δολαρίων. Είναι καινούργιο στο χώρο του gaming και θέλει να δημιουργήσει τμήματα στα League of Legends, Hearthstone, Overwatch, και Rocket League που αποτελούνται από 5 έως 10 παίκτες.

Αναφορικά με τις υπόλοιπες ακαδημαϊκές σπουδές, το Arcadia θεωρείτε από πολλούς ως το τέταρτο καλύτερο κολέγιο στις ΗΠΑ προσφέροντας εξαιρετικά προγράμματα σπουδών σε όλους τους φοιτητές του.

Αξία υποτροφίας ανά έτος: 25.000 δολάρια 

Τίτλοι παιχνιδιών: League of Legends, Hearthstone, Overwatch, και Rocket League

 

Πάνος Σταμούλης

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης