eSports & Games

Εκατομμύρια δολάρια bonus για τους managers της CD Projekt παρά το προβληματικό λανσάρισμα του Cyberpunk 2077

Εκατομμύρια δολάρια bonus για τους managers της CD Projekt παρά το προβληματικό λανσάρισμα του Cyberpunk 2077
Κέρδη ρεκόρ για την εταιρεία το 2020.
Σχετικά Άρθρα
Παρά το γεμάτο προβλήματα λανσάρισμα του Cyberpunk 2077 σε PlayStation 4, Xbox One, PC και Google Stadia, τα κέρδη της CD Projekt SA για το 2020, του studio που βρίσκεται πίσω από την ανάπτυξή του παιχνιδιού, ανήλθαν σε ποσό ρεκόρ. Ως αποτέλεσμα, τα στελέχη που βρίσκονται στις ανώτερες διοικητικές θέσεις, θα λάβουν εκατομμύρια δολάρια υπό μορφή bonus.

Bonus θα λάβει και το υπόλοιπο προσωπικό, όχι όμως τόσο υψηλά ποσά. Μάλιστα, υπάρχει μια μεγάλη μερίδα των εργαζομένων που υποστηρίζει ότι, τα επιπλέον χρήματα που θα πιστωθούν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς θα ήταν περισσότερα, αν η διοίκηση δεν αγνοούσε το αίτημά τους να κυκλοφορήσει ο τίτλος όταν ήταν πραγματικά έτοιμος από κάθε άποψη. Όμως η κυκλοφορία του συνοδεύτηκε από αμέτρητα τεχνικά προβλήματα.

Ακόμα και σήμερα, σχεδόν πέντε μήνες μετά από την ημέρα που τοποθετήθηκε στα ράφια των καταστημάτων, πολλά παραμένουν άλυτα. Άλλα λιγότερο και άλλα περισσότερο σοβαρά. Η αρχική κατάσταση ήταν τόσο "τραγική" που η Sony απόσυρε το Cyberpunk 2077 από τις λίστες του PlayStation Store και για την ώρα, αρνείται να το επαναφέρει. Επιπλέον, η CD Project SA αναγκάστηκε να αποζημιώσει πλήρως, όλους όσους είχαν αγοράσει το παιχνίδι και δεν έμειναν ικανοποιημένοι από την ποιότητά του.

Από τη μία η επιτυχημένη διαφημιστική προώθηση, από την άλλη η παρουσία του διάσημου ηθοποιού Keanu Reeves σε πρωταγωνιστικό ρόλο, βοήθησαν σημαντικά το Cyberpunk 2077 να πουλήσει σχεδόν 13 εκ. αντίτυπα μέσα στις πρώτες δέκα ημέρες από τη στιγμή που κυκλοφόρησε. Όμως τα προβλήματα δεν ήταν δυνατό να κρυφτούν "κάτω από το χαλί" και οι βαθμολογίες που έλαβαν από τους κριτικούς οι εκδόσεις για κονσόλες, κινήθηκαν κάτω του μετρίου.

Αυτό ανάγκασε τον CEΟ της CD Projekt SA, Marcin Iwiński, να προβεί σε δημόσια δήλωση, ζητώντας συγνώμη από τους καταναλωτές. Πάντως ο ίδιος αλλά και ο Adam Kiciński με τον οποίο μοιράζονται την ίδια θέση, θα λάβουν ως bonus $6,3 εκ. όπως αναφέρεται στην ετήσια αναφορά οικονομικών πεπραγμένων της εταιρείας.

Επίσης, ένα ακόμα μέλος του διοικητικού συμβουλίου και director του Cyberpunk 2077, ο Adam Badowski, θα δει τις καταθέσεις του να αυξάνονται κατά $4,2 εκ. Σημειώνεται πως τα παραπάνω χρήματα είναι όσα δικαιούνται με βάση τα κέρδη του studio, που το 2020 αυξήθηκαν κατά 500%. Σύμφωνα με την πολιτική της εταιρείας, το 20% των κερδών καταμερίζεται στο προσωπικό υπό μορφή bonus. Τα μισά στους υπαλλήλους και τα άλλα μισά στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου.

Μια μερίδα του προσωπικού δικαιούται bonus από $5.000 έως $9.000, ενώ άλλοι, που καταλαμβάνουν πιο υπεύθυνες θέσεις, από $15.000 έως $20.000. Συνολικά, οι 865 υπάλληλοι θα "μοιραστούν"- όχι ισόποσα- $29,8 εκ. δηλαδή κατά μέσο όρο $34.000 έκαστος. Σε αντίθεση, τα μόλις πέντε μέλη του διοικητικού συμβουλίου της CD Projekt SA δικαιούνται συνολικά $28 εκ.

Στο σημείο αυτό, αξίζει να αναφερθεί ότι οι υψηλά ιστάμενοι της πολωνικής εταιρείας είχαν οικονομικές απώλειες την χρονιά που πέρασε. Τα τέσσερα από τα πέντε μέλη της διοίκησης έχουν στην κατοχή ένα πακέτο που αντιστοιχεί στο 33% των μετοχών, που κατέγραψε απώλειες της τάξης του 57% από την ημέρα που κυκλοφόρησε το Cyberpunk 2077. Παρόλα αυτά, τα δώρα που θα εισπράξουν είναι πολύ μεγαλύτερα από τα χρήματα που κερδίζει ένας εργαζόμενος καθ' όλη τη διάρκεια της καριέρας του.

Τέλος, όταν ο Kiciński ρωτήθηκε σχετικά με το κατά πόσο είναι πρέπον τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου να λάβουν τόσο μεγάλα ποσά, αποκρίθηκε ότι αυτά είναι συνδεδεμένα με τα κέρδη της εταιρείας. "Κερδίσαμε αυτά τα χρήματα και η εταιρεία κέρδισε τα χρήματα αυτά, ασφαλώς, όμως περισσότερα κέρδη, περισσότερο bonus. Οπότε, έχουμε αποτελέσματα, παίρνουμε bonus και αυτό προβλέπεται από το συμβόλαιο που έχουμε", ήταν η πλήρης απάντηση του Kiciński.

Νικήτας Καβουκλής

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης