Football Talk

Στο παραμύθι των Τούχελ-Σίλβα, η Παρί Σεν Ζερμέν δεν είχε happy end…

Στο παραμύθι των Τούχελ-Σίλβα, η Παρί Σεν Ζερμέν δεν είχε happy end…

Η αγκαλιά μετά την κατάκτηση του Champions League από την Τσέλσι, ήταν η απάντηση σε αυτούς που τους υποτίμησαν.

Μοίρα. Είναι αυτό που κατευθύνει την ανθρώπινη ζωή, χωρίς ο άνθρωπος να είναι σε θέση να αντιδράσει. Είναι εκείνη που έχει καθορίσει το μέλλον και την εξέλιξή του. Ακριβώς, αυτή την έννοια, έβγαλαν μέσα σε δύο μόλις «κλικ», ο Τόμας Τούχελ και ο Τιάγκο Σίλβα.

Μέσα σε λίγους μήνες, το τρόπαιο που κοιτούσαν και έκλαιγαν από λύπη, ήταν μπροστά τους και έτοιμο να το σηκώσουν στον ουρανό. Η διαφορά; Πως αυτή το σήμα που τίμησαν στο στήθος, ήταν διαφορετικής ομάδας. Μπορεί από την Παρί Σεν Ζερμέν να κρίθηκαν ως… «λίγοι», όμως στην Τσέλσι έφταναν και… περίσσευαν για να φιλήσουν το κύπελλο με τα μεγάλα «αυτιά». Το Champions League έγραψε ακόμα ένα υπέροχο… παραμύθι.

Η Παρί δεν έχει μάθει να… σέβεται τους προπονητές

Η καρέκλα του προπονητή στη Παρί Σεν Ζερμέν, σίγουρα δεν είναι από τις σταθερές. Ουκ ολίγοι προπονητές δεν έχουν προλάβει να δείξουν το έργο τους και πλέον, το συγκεκριμένο πόστο έχει μετατραπεί σε «ηλεκτρική» καρέκλα. Ο Ουνάι Έμερι, πριν από λίγες ημέρες κατέκτησε το τέταρτο Europa League της καριέρας του με τη Βιγιαρεάλ.

Μόλις τρία χρόνια, μετά την απόλυσή του από τον πάγκο του γαλλικού συλλόγου. Ωστόσο, αυτό που έκανε ο Τόμας Τούχελ, ήταν ακόμη πιο μεγάλο. Μόλις λίγους μήνες πριν, η Παρί Σεν Ζερμέν ηττήθηκε στον μεγάλο τελικό του Champions League από τη Μπάγερν Μονάχου. Ήδη η θέση του Γερμανού τεχνικού έτρεμε και τον Δεκέμβριο αποχώρησε από το Παρίσι.

Στο ίδιο γήπεδο και με το ίδιο σκορ (1-0), ο έμπειρος κόουτς, το βράδυ της 29ης Μαΐου, κατάφερε να πάρει τη ρεβάνς του. Η μόνη διαφορά, είναι πως το έκανε ντυμένος στα προπονητικά της Τσέλσι και όχι της Παρί. Ουσιαστικά, φέτος, τα δύο ευρωπαϊκά τρόπαια κατακτήθηκαν από τους δύο προηγούμενους προπονητές του γαλλικού συλλόγου (!).

Η κακή μεταχείριση του Τιάγκο Σίλβα…

Το περασμένο καλοκαίρι, η Τσέλσι ανακοινώνει την απόκτηση του 35χρονου Τιάγκο Σίλβα. Μία μεταγραφή που από την αρχή σήκωσε «θύελλα» αντιδράσεων ως προς την ετοιμότητα του Βραζιλιάνου στόπερ. Από την άλλη, η Παρί Σεν Ζερμέν, έπειτα από οκτώ χρόνια αποφάσισε να μην ανανεώσει το συμβόλαιο του διεθνή άσου.

Αυτό ήταν, όμως, το «κερασάκι» στον τρόπο που φέρθηκαν στον αρχηγό τους. Γενικά, ο χειρισμός της υπόθεσης του Σίλβα ήταν απελπιστικά κακός. Σε σημείο, να κάνει τον ίδιο να αδιαφορεί για το αν θα παραμείνει στην ομάδα. Στον τελικό απέναντι στη Μπάγερν Μονάχου, ήταν από τους καλύτερους της αναμέτρησης, όμως στο τέλος δεν μπόρεσε να σηκώσει το βαρύτιμο τρόπαιο.

Οι αλλαγές που έφερε στην Τσέλσι ήταν τεράστιες. Η επιρροή του και η εμπειρία που ξεχείλιζε από μέσα του, έκαναν την άμυνα των Λονδρέζων από τις καλύτερες του Νησιού. Ειδικά, όταν προσλήφθηκε ο Τούχελ, το «γλυκό» έδεσε. Η ολοκλήρωση της απόδειξης, ήρθε με την κατάκτηση του Champions League. Εκεί, ο «τελειωμένος» στόπερ, έκλεισε μία και καλή τα στόματα.
E2ltLMjXEAE8M-r.jpg

Η Τσέλσι άλλαξε σελίδα χάρη στην… Παρί Σεν Ζερμέν

Σίγουρα, η κατάκτηση του Champions League αλλά και γενικά της «αναγέννησης» δεν ήρθε αποκλειστικά από τους Τούχελ και Σίλβα. Όμως, το μερίδιο είναι τεράστιο προς εκείνους. Ο Τιάγκο Σίλβα συμμάζεψε σε σημαντικό βαθμό την αμυντική λειτουργία της Τσέλσι και «κούμπωσε» άριστα με τους Ρίντιγκερ και Αθπιλικουέτα. Ακόμα και όταν αποχώρησε ο Λάμπαρντ, ο Βραζιλιάνος δεν σταμάτησε να αποδεικνύει πως δεν έχει… «γεράσει».

Δεν ήταν μόνο η ποιότητα που έβγαζε στο χορτάρι αλλά και η καθοδήγηση που έδινε στους υπόλοιπους στόπερ. Πέρα από εκείνον, ο Τόμας Τούχελ συνάντησε ακόμα τέσσερις εξαιρετικούς αμυντικούς, με τους οποίους μπορούσε να παίξει εύκολα το αγαπημένο του 3-4-3. Όλοι τους, κρέμονταν από τα χείλη και τις οδηγίες του 35χρονου άσου.

Από την πλευρά του Τόμας Τούχελ, τα λόγια είναι περιττά. Πήρε στα χέρια του μία ομάδα που με το ζόρι έπιανε τις ευρωπαϊκές θέσεις και γενικά οι επιδόσεις της ήταν μέτριες προς κακές. Επένδυσε στους Ρίντιγκερ, Χάβερτς και Βέρνερ αλλά και το «μηχανάκι» που λέγεται Ενγκολό Καντέ. Ταυτόχρονα, η κοινή θητεία με τον Τιάγκο Σίλβα, έφερε μία εμπιστοσύνη που μετέτρεψε τον Βραζιλιάνο ως έναν προπονητή μέσα στον αγωνιστικό χώρο.

Το έργο του Γερμανού προπονητή είναι εμφανές. Η Τσέλσι «μεταμορφώθηκε» μέσα σε χρόνο ρεκόρ. Μπήκε στην 4άδα, κατέκτησε το Λιγκ Καπ και πανηγύρισε το μόλις δεύτερο Champions League στην ιστορία της. Το αποκορύφωμα, όμως, είναι ότι κέρδισε τρεις φορές τον Πεπ Γκουαρντιόλα τρεις φορές (!). Ήταν και είναι ο μόνος φέτος που το κατάφερε. Το εκπληκτικό πλάνο και το «διάβασμα» της κορυφαίας ομάδας του πλανήτη αυτή την στιγμή, ήταν αριστουργηματικό. Και οι απαντήσεις στην Παρί Σεν Ζερμέν, ακόμα πιο θορυβώδεις.

Για αυτές τις στιγμές ζουν οι περισσότεροι στον χώρο του ποδοσφαίρου. Να αποδείξουν σε εκείνους που τους απέρριψαν πως αξίζουν το κάτι παραπάνω που δεν τους έδωσαν. Ο Τιάγκο Σίλβα και ο Τόμας Τούχελ ζουν το δικό τους «παραμύθι» και η αγκαλιά στο τέλος του αγώνα, δεν ήταν απλώς για να πανηγυρίσουν. Ήταν επειδή δικαιώθηκαν.

Νότης Χάλαρης

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης