Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Γεωργάκος: Στις ζητήσεις των ακινήτων έχει μπει κριτήριο επικινδυνότητας

Γεωργάκος: Στις ζητήσεις των ακινήτων έχει μπει κριτήριο επικινδυνότητας
Παλαιότερα δεν δινόταν έμφαση στην επικινδυνότητα των ακινήτων, ανέφερε ο συνιδρυτής της Georgakos & Parhenon Real Estate
Οι εκτιμήσεις ακινήτων βρέθηκαν στον επίκεντρο συζήτησης στο πλαίσιο του 24ου Συνεδρίου της Prodexpo που ξεκίνησε στις 25 και ολοκληρώνεται σήμερα 26 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής στην Αθήνα με τον κ. Κώστα Γεωργάκο, συνιδρυτής της Georgakos & Parhenon Real Estate, να τονίζει ότι στις ζητήσεις ακινήτων μπαίνει πλέον το θέμα επικινδυνότητας, αν για παράδειγμα κάποιο ακίνητο βρίσκεται κοντά σε ρέμα.
Την εκδήλωση συντόνισε ο Κωνσταντίνος Πάλλης, μέλος του ΔΣ της TEGOVA, ο οποίος εισηγητικά ανέφερε πως «καθώς πλησιάζουμε το 2030 και το 2050 με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα έρθει κάποια στιγμή το θέμα με πιεστικό τρόπο προς τους ιδιοκτήτες μη αποδοτικών ακινήτων. Αυτό μάλλον σημαίνει ότι η αγορά δεν έχει την ενημέρωση που θα έπρεπε για την κάλυψη των άμεσων αναγκών».
«Μέχρι τώρα δεν είναι βασικό κριτήριο το αν ένα ακίνητο είναι πράσινο ή ενεργειακά αναβαθμισμένο. Ο στόχος των περισσότερων είναι ακόμα να βρουν ένα ακίνητο στη χαμηλότερη τιμή για να έχουν τη βέλτιστη απόδοση. Αυτό που έχει μπει στις ζητήσεις είναι ακίνητα που έχουν επικινδυνότητα, είναι π.χ. κοντά σε ρέματα. Παλιότερα δεν έδιναν έμφαση σ' αυτό. Τώρα το βλέπουμε και είναι αποτρεπτικό. Αυτοί που βλέπουν αυτό το στοιχείο είναι κάποιες πολυεθνικές που στρέφονται σε κτίρια αυτού του είδους», σημείωσε.
Από την πλευρά του, ο Κωνσταντίνος Γάτης, Project Assessment and Monitoring Team Manager της Εθνικής Τράπεζας, ανέφερε σχετικά με τα ακίνητα που συμβαδίζουν με τα πρότυπα του ESG πως «βλέπουμε κομμάτια της αγοράς με πιο corporate προφίλ που γι' αυτούς η επιλογή του ακινήτου είναι μονόδρομος. Εκεί υπάρχει μια δυσκολία στην εκτίμηση. Διάφορα τέτοια ακίνητα αρχίζουν να μην είναι απλά “κάπως καλύτερα”, αλλά να αποτελούν μια διαφορετική αγορά με διαφορετικές τιμές γιατί έχουν και διαφορετικό κοινό. Έχουμε μια άλλη τάση. Πάρα πολλά έργα υπό ανάπτυξη δίνουν βάρος στα κομμάτια ESG. Διάφορα κομμάτια άλλωστε επιδοτούνται. Περιπτώσεις αναπτύξεων που προορίζονται για πώληση προσπαθούν να ενδυναμώσουν τα χαρακτηριστικά για να κάνουν πιο ελκυστικό το προϊόν και να είναι πιο εύκολο να το πουλήσουν».
Ο Παύλος Ζέκκος, Διευθύνων Σύμβουλος της American Appraisal (Hellas) Limited , ανέφερε πως το κόστος παραγωγής ανεβαίνει «και δημιουργείται μεγαλύτερη απόδοση» ενώ σημείωσε ότι «πρέπει να δούμε σοβαρά ζητήματα όπως η αντοχή στις κλιματικές αλλαγές».
Παράλληλα ερωτώμενος σχετικά με τον τομέα της εκτίμησης ακινήτων, ο ίδιος σημείωσε πως: «Είναι σημαντικός παράγοντας οι αυτοψίες που υποστηρίζουν τη διαδικασία. Μόνο τότε μπορείς να αντιληφθείς ποια είναι η πραγματική κατάσταση του ακινήτου που εκτιμάς. Ή να διαπιστώσεις αν στο ακίνητο έχουν γίνουν διαμορφώσεις που το έχουν εκσυγχρονίσει».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης