Επιχειρήσεις

Μυτιληναίος: Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει αφότου μάθουμε το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών

Μυτιληναίος: Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει αφότου μάθουμε το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών
«Αν θα έπρεπε όμως να μιλήσουμε για την περαιτέρω εξέλιξη, θα έλεγα ότι πέραν της ναυτιλίας, η οποία μεσουρανεί στην παγκόσμια αγορά, και του τουρισμού, η βιομηχανική παραγωγή χωλαίνει όπως και η ψηφιακή εξέλιξη» σημείωσε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος
Σχετικά Άρθρα
Την πεποίθηση ότι η μεγαλύτερη απειλή παγκοσμίως σήμερα δεν προέρχεται από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αλλά από όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή, εξέφρασε -στην ίδια συζήτηση- ο επιχειρηματίας Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilinaios Energy & Metals, ενώ επισήμανε ότι οι αμερικανικές εκλογές είναι εξίσου σημαντικές για την Ευρώπη, όσο είναι για τις ΗΠΑ.
«Μερικοί με ρωτάνε πότε θα τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Απαντάω πως θα πω αφότου μάθω το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών.
Αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία θα αποφασιστεί στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού» είπε και πρόσθεσε ότι ενώ ό,τι συμβαίνει στην Ουκρανία αποφασίστηκε από τις κυβερνήσεις, αυτό που βλέπουμε στη Μέση Ανατολή αποφασίστηκε από τους ανθρώπους στον δρόμο.
«Πολλές κυβερνήσεις, όπως αυτή της Σαουδικής Αραβίας, θα ήθελαν να προχωρήσουν με το Ισραήλ και τη συμφωνία, αλλά μπορεί να συμβεί αυτό;
Επίσης, τι θα συμβεί αν το Ισραήλ μπει στη Γάζα; Ποια θα είναι η αντίδραση του αραβικού κόσμου και ποιος ο ρόλος του Ιράν, η Τουρκία τι θα κάνει;» διερωτήθηκε.
Στο ερώτημα του executive editor του Economist, Ντάνιελ Φράκλιν (Daniel Franklin), αν υπάρχει στον ορίζοντα κάτι αισιόδοξο, απάντησε ότι εναποθέτει την ελπίδα του στο αμερικανικό έθνος.
«Πιστεύω ότι το αμερικανικό έθνος είναι τώρα διαιρεμένο και τα πράγματα εξελίχθηκαν πολύ δυσάρεστα, αλλά όταν το μεγάλο αυτό έθνος θα βρει τον δρόμο του με τον έναν τρόπο ή τον άλλο και μόλις σταθεροποιηθεί η Αμερική, όλος ο κόσμος θα σταθεροποιηθεί αντίστοιχα» τόνισε.

Η ελληνική οικονομία έγινε ανθεκτικότερη, αλλά...

Ο κ.Μυτιληναίος επισήμανε ακόμα ότι, το 2022, σε μια μικρή οικονομία όπως η ελληνική, ο φόρος που εκλήθησαν να πληρώσουν οι ενεργειακές εταιρείες ανήλθε σε 1 δισ. ευρώ, «πολλά χρήματα για την Ελλάδα», που πήγαν στην επιδότηση των χαμηλών εισοδημάτων, κάτι που υπό μια κοινωνική έννοια «δούλεψε», αλλά μένει να φανεί πόσο θα κρατήσει η θετική του επιρροή.
Πρόσθεσε ότι από το 2008 η Ελλάδα αντιμετώπισε πολλαπλές κρίσεις, εντούτοις κατόρθωσε να ανταποκριθεί αποτελεσματικά, να γίνει ανθεκτική, να υπερκεράσει τις προκλήσεις και να εξελιχθεί σε διεθνές παράδειγμα. Σήμερα, επισήμανε, η Ελλάδα βιώνει ανάπτυξη, έχει ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα και προσελκύει επενδύσεις, όπως η νέα της Fairfax, νότια της Αθήνας, ύψους 300 εκατ. ευρώ.
«Αν θα έπρεπε όμως να μιλήσουμε για την περαιτέρω εξέλιξη, θα έλεγα ότι πέραν της ναυτιλίας, η οποία μεσουρανεί στην παγκόσμια αγορά, και του τουρισμού, η βιομηχανική παραγωγή χωλαίνει όπως και η ψηφιακή εξέλιξη» σημείωσε.
Όσον αφορά την ενεργειακή κρίση, επισήμανε ότι η επίπτωσή της ήταν πολύ χειρότερη στην Ευρώπη από ό,τι στις ΗΠΑ (οι οποίες έχουν τα σχιστολιθικά πετρώματα) ή την Ασία (όπου χρησιμοποιήθηκε περισσότερο ο άνθρακας, χωρίς την απειλή των υψηλών οικονομικών ποινών που ισχύουν για την Ευρώπη και τις εταιρείες της).
Σχετικά με την κρίση στο Ισραήλ επισήμανε ότι η Ευρώπη δεν εμφανίζεται τόσο αποφασιστική όσο ο υπόλοιπος κόσμος, ενώ ο κάθε Ευρωπαίος ηγέτης μιλάει για τον εαυτό του και τη χώρα του χωρίς να υπάρχει ενιαίο μέτωπο. Είπε πως, όπως έχει εξελιχθεί, η Ευρώπη έχει γίνει δυσλειτουργική, με αποκλίνοντα συμφέροντα στις διάφορες περιοχές της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης