Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η άνοδος των τιμών των προϊόντων μεταφράστηκε σε κέρδη για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Η άνοδος των τιμών των προϊόντων μεταφράστηκε σε κέρδη για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Κέρδη για μια από τις δύο ΜμΕ - Περισσότερο κερδισμένοι οι μεγάλοι
Μερίδιο στα κέρδη που έφερε η αισχροκέρδεια στην αγορά τους τελευταίους δώδεκα μήνες πήρε η μία στις δύο μικρομεσαίες επιχειρήσεις, βελτιώνοντας την οικονομική τους θέση σε διάστημα ενός χρόνου.
Έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ που έγινε στο πρώτο εξάμηνο του 2023 αποκαλύπτει ότι η άνοδος των τιμών γέμισε τα ταμεία των επιχειρήσεων.
Η μία στις δύο επιχειρήσεις είχαν κέρδη σε ποσοστό 51% ενώ στην προηγούμενη έρευνα κέρδη δήλωσαν κάτω από το 50% και συγκεκριμένα στα 37% , δηλαδή τέσσερις στις δέκα.
Η επιμέρους ανάλυση εμφανίζει ότι οι επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 300.000 , οι 8 στις 10 επιχειρήσεις είχαν κέρδη ενώ όταν ο τζίρος πέφτει στις 50.000 ευρώ μόλις οι 3 στις 10 το ταμείο τους είχε γεμάτο.
Αντίθετα ζημιές είχαν οι μικρές επιχειρήσεις με τζίρο έως 50.000 ευρώ σε ποσοστό 33%,δηλαδή 3 στις 10 . Η εικόνα είναι καλύτερη στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις αφού μόλις η μία στα δέκα είχε ζημιές.
Οι 4 στις 10 επιχειρήσεις δήλωσαν ότι προσάρμοσαν τις τιμές των προϊόντων σε υψηλότερα επίπεδα το πρώτο εξάμηνο του 2023.
Το ποσοστό αυτό, αν και είναι μειωμένο σε σχέση με το δεύτερο και το πρώτο εξάμηνο του 2022 (49,1% και 59,2% αντίστοιχα), παραμένει εξαιρετικά υψηλό, σύμφωνα με τους συντάκτες της.
Συγκεκριμένα, τις τιμές τους αύξησε το πρώτο εξάμηνο του 2023 το 48,7% των επιχειρήσεων με κύκλο εργασιών πάνω από 300.000 ευρώ , το 48,3% των επιχειρήσεων με κύκλο εργασιών 100.000-300.000, το 42,2% των επιχειρήσεων με κύκλο εργασιών 50.000- 100.000 ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών έως 50.000€ ήταν 35,9%.

Η ρευστότητα των ΜμΕ

Περισσότερες από 1 στις 3 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις δήλωσε μείωση της ρευστότητας το πρώτο εξάμηνο του 2023. Από την άλλη μεριά, το 23,3% δήλωσε αύξηση, ενώ για το 36,5% η κατάσταση δεν μεταβλήθηκε. Ως προς τα ρευστά διαθέσιμα, παρά τη βελτίωση που καταγράφεται, η κατάσταση παραμένει ιδιαίτερα δύσκολη για ένα πολύ μεγάλο μέρος των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Η μία στις τέσσερις επιχειρήσεις έχει άδειο ταμείο

Συγκεκριμένα, το 25,6% των επιχειρήσεων έχουν μηδενικά ρευστά διαθέσιμα, ενώ για το 21,2% των επιχειρήσεων τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν το πολύ για ένα μήνα.
Τα μεγαλύτερα προβλήματα ρευστότητας αντιμετωπίζουν οι μικρότερες με βάση τον αριθμό εργαζομένων και τον κύκλο εργασιών επιχειρήσεις, ενώ πολύ σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις εστίασης όπου το ποσοστό εκείνων που δεν έχουν ταμειακά διαθέσιμα ή τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν το πολύ για ένα μήνα ανέρχεται στο 53,7% (35,8% δεν έχουν καθόλου ταμειακά διαθέσιμα και το 17,9% έχει ταμειακά διαθέσιμα που επαρκούν το πολύ για ένα μήνα).

Επενδύσεις

Περίπου 1 στις 3 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις (32,1%) πραγματοποίησε κάποια μορφής επένδυση κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023. Το 19,1% πραγματοποίησε επενδύσεις σε τεχνολογικό εξοπλισμό και ψηφιακές τεχνολογίες, το 16,1% επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό και λοιπά μηχανήματα, το 8,2% σε κτιριακές εγκαταστάσεις και λοιπό εξοπλισμό και το 7% για κατάρτιση και εκπαίδευση προσωπικού.
Υπάρχει μία σαφής θετική σχέση μεταξύ των επιχειρήσεων που δήλωσαν ότι έχουν πραγματοποιήσει επενδύσεις και του μεγέθους τους σε όρους αριθμού εργαζομένων και κύκλου εργασιών. Παρά τα υψηλά ποσοστά επιχειρήσεων που δήλωσαν ότι έχουν κάνει επενδύσεις αυτές ήταν μικρής κλίμακας. Για περισσότερες από 1 στις 2 επιχειρήσεις

Κύκλος εργασιών των ΜμΕ

Περίπου 1 στις 3 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις (30,2%) δήλωσε ότι ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2023, έναντι 32,3% που δήλωσε ότι μειώθηκε και 35,2% που δήλωσε ότι παραμένει ο ίδιος.
Η εικόνα είναι καλύτερη για τις επιχειρήσεις των τομέων μεταποίησης και υπηρεσιών έναντι των εμπορικών επιχειρήσεων.
Επιπλέον, παρατηρείται μια θετική σχέση μεταξύ του μεγέθους των επιχειρήσεων και της εξέλιξης στον κύκλο εργασιών, αφού οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις με βάση τόσο τον κύκλο εργασιών (πάνω από 300.000€) όσο και τον αριθμό εργαζομένων (πάνω από 5 άτομα) παρουσιάζουν σημαντικά καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με τις μικρότερες επιχειρήσεις (έως 50.000 ευρώ κύκλο εργασιών ή/και χωρίς προσωπικό).

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης