Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Cenergy: Η νέα αναβάθμιση και οι επιλογές - Η σταθερή διείσδυση σε αγορές και η εκτόξευση της μετοχής

Cenergy: Η νέα αναβάθμιση και οι επιλογές - Η σταθερή διείσδυση σε αγορές και η εκτόξευση της μετοχής
Στις 15 Σεπτεμβρίου 2023, η μετοχή της Cenergy εντάσσεται επισήμως στον Δείκτη FTSE Russell Small Cap, ενώ η μητρική Βιοχάλκο στον Δείκτη Big Cap του ίδιου Δείκτη
Σχετικά Άρθρα
Η εκτόξευση της μετοχής της Cenergy κατά 1077% τα τελευταία τρία χρόνια στηρίχθηκε σε ένα σχέδιο στοχευμένων επενδύσεων για την παραγωγή προϊόντων τα οποία χρησιμοποιούνται στην ενεργειακή μετάβαση των οικονομιών, και είναι τόσο ανταγωνιστικά ώστε να κερδίζει διαγωνισμούς στις έδρες των διεθνών ανταγωνιστών της ( Nexans, Prysmian, NKT ), όπως συνέβη με το υπεράκτιο Αιολικό πάρκο στην Bαλτική (450 εκ. ευρώ ) και το πρόσφατο έργο στην Γαλλία. Η επικράτηση μάλιστα έναντι ανταγωνιστών πραγματοποιήθηκε , οι οποίοι έχουν καταβάλλει πρόστιμα για την λειτουργία τους ως καρτέλ εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης .
Η σταθερή διείσδυση της Cenergy σε νέες αγορές για τα υποβρύχια καλώδια, για την αυξημένη ζήτηση προϊόντων για τον εξηλεκτρισμό, την διασύνδεση των δικτύων καθώς και η παραγωγή νέων τύπων σωλήνων και αγωγών έφεραν την ελληνική εταιρεία στην πρώτη τετράδα του κλάδου παγκοσμίως.

H νέα αναβάθμιση μέσω FTSE Russell και ο δείκτης MSCI

Σήμερα, η ελληνική εταιρεία αφού έχει εξασφαλίσει την πώληση της παραγωγής των μονάδων της για τα επόμενα 3-4 χρόνια μ ένα ανεκτέλεστο άνω των 2,2 δισ. ευρώ, θα ανταγωνιστεί και σε μετοχικό επίπεδο εξασφαλίζοντας ήδη φθηνά κεφάλαια (RRF ) σ ένα αρνητικό περιβάλλον για τις βιομηχανίες ( αύξηση επιτοκίων, ενεργειακό κόστος ).
Στις 15 Σεπτεμβρίου 2023, η μετοχή της Cenergy εντάσσεται επισήμως στον Δείκτη FTSE Russell Small Cap, ενώ η μητρική Βιοχάλκο στον Δείκτη Big Cap του ίδιου Δείκτη. Το επόμενο βήμα για μια νέα αναβάθμιση της είναι η αύξηση της ελεύθερης διασποράς της μετοχής ( με ιδιωτική τοποθέτηση μετοχών, πιθανή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ) προκειμένου η εταιρεία να διεκδικήσει μια θέση στον ελληνικό MSCI. Μ τον σύμβουλο της ( Goldman Sachs ) αναζητά εδώ και καιρό την κατάλληλη χρονική στιγμή για μια έξοδο στις αγορές εν μέσω ενός ευμετάβλητου γεωπολιτικά και οικονομικά περιβάλλοντος. Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο, και είναι ανάλογο με την έξοδο εταιρειών για διεθνή δανεισμό στις αγορές. Όταν λ.χ εκδίδεται ένα διεθνές ομόλογο η δομή των εταιρειών ( έσοδα, κέρδη, μερίδια αγοράς, δανεισμός ) είναι εκείνη η οποία εξασφαλίζει τα κεφάλαια, και όχι η φήμη του αναδόχου ( επενδυτικής τράπεζας ).
O τελευταίος εξασφαλίζει μια επιτυχή διανομή σ ένα ευρύ δίκτυο διεθνών θεσμικών επενδυτών οι οποίοι αναζητούν σταθερές και υψηλές αποδόσεις.
Αντιστοίχως, οι ιδιωτικές τοποθετήσεις μετοχών αποβλέπουν σ ένα στόχο αποδόσεων με την μετάβαση σε υψηλότερα επίπεδα κεφαλαιοποιήσεων. Επιπρόσθετα, στην Ευρώπη και διεθνώς, είναι λίγες οι νέες δημόσιες εγγραφές καθώς και οι ιδιωτικές τοποθετήσεις διότι τα επενδυτικά και συνταξιοδοτικά ταμεία αναζητούν σταθερά υψηλά αποδόσεις σε μια περίοδο όπου έχει ανατραπεί πλήρως το σκηνικό δεκαετιών, με την αύξηση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες. Η Cenergy δεν επείγεται για αύξηση κεφαλαίου - με κατάργηση του δικαιώματος των παλαιών μετόχων - καθώς λειτουργεί με υψηλά περιθώρια κέρδους (20% στο έργο στην Βαλτική ) ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε θα αυξηθεί η ελεύθερη διασπορά και θα έχει την ευκαιρία η μετοχή της να εισαχθεί στον MSCI. Τέλος, δυο εν εξελίξει επενδυτικά σχέδια ( μονάδα υποβρυχίων στις ΗΠΑ, μονάδα ανεμογεννητριών στο Βόλο ) θα ενισχύουν περαιτέρω την όποια διεθνοποίηση του μετοχολογίου.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης