Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ελλάκτωρ: Ενεχυρίαση της Anemos RES πριν από την πώληση του 25% - Οι τράπεζες είναι πιο προσεκτικές

Ελλάκτωρ: Ενεχυρίαση της Anemos RES πριν από την πώληση του 25% - Οι τράπεζες είναι πιο προσεκτικές
Σε σύσταση ενεχύρου του συνόλου των μετοχών της Αnemos RES θα προχωρήσει στις 31 Ιουλίου η Ελλάκτωρ
Σχετικά Άρθρα
Ύστερα από την ψυχρολουσία με τα δάνεια ύψους 450 εκατ. ευρώ στις ιχθυοκαλλιέργειες (βλ. Avramar), οι τράπεζες είναι πιο προσεκτικές, καθώς αυξάνονται οι συστάσεις ενεχύρων επί μετοχών.
Ειδικότερα, σε σύσταση ενεχύρου του συνόλου των μετοχών της Αnemos RES θα προχωρήσει στις 31 Ιουλίου η Ελλάκτωρ προς εξασφάλιση ομολογιακού δανείου 520 εκατ. ευρώ, των συμβάσεων αντιστάθμισης επιτοκίου, καθώς και πίστωσης 50 εκατ. ευρώ για την έκδοση εγγυητικών επιστολών για την ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Την περασμένη Πέμπτη 20 Ιουλίου η Ελλάκτωρ επιβεβαίωσε προς το χρηματιστήριο ότι εξετάζει, μεταξύ άλλων, την πώληση του υπολοίπου 25% των μετοχών της Αnemos RES, ωστόσο την ίδια ημερομηνία, με ανάρτησή της στο ΓΕΜΗ, ανακοίνωσε πως θα παράσχει ενέχυρο πρώτης τάξης επί του συνόλου των μετοχών της εταιρείας, προς εξασφάλιση των τραπεζών Alpha bank, Εurobank, Πειραιώς, Εθνικής, καθώς και της πίστωσης 50 εκατ. ευρώ από την Eurobank για την έκδοση των εγγυητικών επιστολών.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας στο ΓΕΜΗ, και την έκθεση του ορκωτού ελεγκτή PKF, η ενεχυρίαση του συνόλου των μετοχών “αποτελεί μέρος της ευρύτερης συναλλαγής εξαγοράς του κλάδου ΑΠΕ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε. από τον Όμιλο MOTOR OIL, η οποία έχει λάβει την έγκριση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Εταιρείας και ολοκληρώθηκε την 14/12/2022”.
Υπενθυμίζεται ότι, το τίμημα για την εξαγορά του κλάδου ανήλθε σε 671 εκατ. ευρώ (equity value).
Σύμφωνα με την ελεγκτική εταιρεία, PKF, η οποία έκρινε την συναλλαγή ως “δίκαιη και εύλογη”, η συμφωνία με τη Μotor Oil συνέβαλε στη μείωση του δανεισμού της Ελλάκτωρ, κάθως μέρος του τιμήματος κατευθύνθηκε για την αποπληρωμή χρέους.
Παράλληλα, μέρος του ομολογιακού δανείου που θα εκταμιευθεί, θα “κατευθυνθεί για την αποπληρωμή υπάρχοντος δανεισμού της συγγενούς που είχε ληφθεί από την Εταιρεία (Ελλάκτωρ ) και μεταβιβάστηκε δυνάμει της Απόσχισης Κλάδου στην ANEMOS RES.
Ως εξασφάλιση του παραπάνω δανείου, είχε συσταθεί ενέχυρο επί του συνόλου των μετοχών της Εταιρείας εκδόσεως της ANEMOS RES.”
Επιπρόσθετα, όπως συμπεραίνει, η ελεγκτική εταιρεία, η σύναψη τραπεζικού δανείου (συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης ομολογιακού ) - με όρους αγοράς - εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μετοχών διότι μειώνει το κόστος κεφαλαίου επένδυσης “καθώς το κόστος δανεισμού είθισται να είναι χαμηλότερο από το κόστος ιδίων κεφαλαίων”.
Σε ό,τι αφορά το ομολογιακό δάνειο, οι μέτοχοι της Anemos RES έχουν αναλάβει τις ίδιες και αναλογικές υποχρεώσεις προς τις τράπεζες, καθώς θα συσταθεί ενέχυρο επί του συνόλου των μετοχών και όχι αποκλειστικά των μετοχών που κατέχει η Ελλάκτωρ.
Εφόσον συνυπολογιστεί η πώληση της Άκτωρ (214 εκατ. ευρώ) και του υπολοίπου 25% της Άnemos RES καθώς και της ρευστότητας από την Άκτωρ παραχωρήσεις, το ερώτημα για την εισηγμένη Ελλάκτωρ είναι το επόμενο βήμα της, δηλαδή εάν αποφασίσει να επεκταθεί σε παραχωρήσεις και επενδύσεις εμπορικών κέντρων.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης