Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ν. Μανομενίδης: Η Ελλάδα είναι μια ζωντανή αγορά, με ισχυρές οικονομικές προβλέψεις

Ν. Μανομενίδης: Η Ελλάδα είναι μια ζωντανή αγορά, με ισχυρές οικονομικές προβλέψεις
Οι νέες προκλήσεις στην αγορά ακινήτων, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του ενεργειακού κόστους και των ευρύτερων πληθωριστικών πιέσεων, βρίσκονται στο επίκεντρο των πρόσφατων προβλέψεών μας για την πορεία της αγοράς ακινήτων, ανέφερε ο κ. Νίκος Μανομενίδης διευθυντής της eXp Greece
Το 2022 ήταν μια ιδιαίτερα επιτυχημένη χρονιά για την eXp Realty, την ταχύτερα αναπτυσσόμενη παγκόσμια μεσιτική εταιρεία ακινήτων και βασική θυγατρική της eXp World Holdings, Inc., με δραστηριότητες και στην Ελλάδα.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Νίκος Μανομενίδης διευθυντής της eXp Greece, δίνει «υπόσχεση» για περαιτέρω επέκταση στην ελληνική αγορά, καθώς τα εγχώρια προς πώληση ακίνητα, ειδικά στην ελληνική ακτογραμμή και σε αυθεντικά ελληνικά χωριά, προσφέρουν τέτοια παραδοσιακή φιλοξενία, εξαιρετική άνεση και στυλ, κορυφαία ποιότητα δομικών υλικών και συνολικά εκπληκτική αξία.
Παράγοντα προβληματισμού σίγουρα αποτελεί η νομισματική σύσφιξη εκ μέρους των κεντρικών τραπεζών, που αυξάνει το κόστος χρήματος, ωστόσο «οι επενδυτές θα αρχίσουν να έχουν περισσότερες επιλογές, η ζήτηση στην αγορά ακινήτων θα συνεχίσει να αυξάνεται και πιστεύω ότι θα υπάρξει μετατόπιση του επενδυτικού ενδιαφέροντος προς ασφαλέστερες επενδύσεις. Πιστεύω ακράδαντα ότι οι καλύτερες ευκαιρίες συχνά παρουσιάζονται όταν η αγορά βρίσκεται σε ύφεση ή αντιμετωπίζει προκλήσεις» δηλώνει ο κ. Μανομενίδης.
«Σίγουρα δεν μπορούμε να προβλέψουμε το μέλλον, αλλά η γνώμη μου είναι ότι τα ακίνητα θα αποδειχθούν μια εξαιρετική λύση για τους ανθρώπους που επιθυμούν να επενδύσουν πιο έξυπνα και στρατηγικά σε όλο τον κόσμο» καταλήγει.

Η συνέντευξη

Ποιο σκεπτικό οδήγησε την eXp Realty με την ελληνική αγορά real estate; Ποιο είναι το παρόν αποτύπωμά της στην ελληνική αγορά;

Η Ελλάδα συνεχίζει να είναι μια ζωντανή αγορά με ισχυρές οικονομικές προβλέψεις που παραδοσιακά καθοδηγούνται από τον τουρισμό και εξαιρετικές ευκαιρίες για επενδύσεις σε ακίνητα από το εξωτερικό. Η ευνοϊκή γεωπολιτική θέση της Ελλάδας σε συνδυασμό με την όμορφη ακτογραμμή της και τον φιλόξενο πολιτισμό της, ήταν πάντα ελκυστική για πολλούς διεθνείς επενδυτές τόσο επιχειρηματικά όσο και για προσωπικές επενδύσεις - εγχειρήματα. Τα ακίνητα προς πώληση στην ελληνική ακτογραμμή και σε αυθεντικά ελληνικά χωριά προσφέρουν τέτοια παραδοσιακή φιλοξενία, εξαιρετική άνεση και στυλ, κορυφαία ποιότητα δομικών υλικών και συνολικά εκπληκτική αξία. Νομίζω ότι θα συνεχίσουμε να βλέπουμε τεράστιες επιχειρηματικές δυνατότητες τόσο για τους μεσίτες όσο και για τους αγοραστές στην Ελλάδα, οι οποίοι μπορούν όχι μόνο να επωφεληθούν από την άνθηση της τοπικής αγοράς αλλά και από τις μοναδικές και απαράμιλλες προτάσεις αξίας του μοντέλου της eXp Realty.

Πώς είναι δομημένο το χαρτοφυλάκιο της eXp Greece σήμερα; «Βλέπετε» ευκαιρίες;

Η Ελλάδα είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα αγορά για την eXp Realty και ήδη υπάρχει μεγάλη ζήτηση από μεσίτες για επερχόμενη συνεργασία. Στόχος μας είναι να έχουμε δημιουργήσει μέχρι τους πρώτους μήνες του 2023, ένα αρκετά σημαντικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων, το οποίο θα αφορά κυρίως κατοικίες και δευτερευόντως εμπορικά ακίνητα, τόσο προς ενοικίαση όσο και προς πώληση. Στην eXp Greece εργαζόμαστε καθημερινά και με συνέπεια για την επίτευξη του στρατηγικού μας στόχου, που είναι μια σταθερή αναπτυξιακή πορεία με συνεχώς διευρυνόμενο μερίδιο αγοράς και στην ελληνική αγορά.

Η αγορά ακινήτων ήταν σε τροχιά ανάκαμψης εδώ και περίπου τρία χρόνια, με υψηλή ζήτηση για επενδυτικά ακίνητα και αυξανόμενες τιμές ενοικίασης στις μεγάλες πόλεις. Πόσο αλλάζει το τοπίο η άνοδος των επιτοκίων;

Η επιστροφή των ξένων αγοραστών και η διατήρηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος και από Έλληνες υποψήφιους αγοραστές, έχουν δημιουργήσει τη βάση για νέες αυξήσεις, σε μια περίοδο που υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 150.000 διαμερίσματα είναι «εγκλωβισμένα» στη διαδικασία της διαχείρισης απαιτήσεων στεγαστικών δανείων. Έτσι, μέχρι να αυξηθεί η προσφορά, εκτιμάται ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά, παρά την αύξηση των επιτοκίων. Ασφαλώς, εφόσον ο αριθμός των αγοραπωλησιών καταγράψει κάμψη, δεν αποκλείονται διορθώσεις.

Πώς επηρεάζουν οι πληθωριστικές πιέσεις και οι αυξήσεις του ενεργειακού κόστους το στρατηγικό σας σχέδιο; Ποιες πρόσθετες προκλήσεις προκύπτουν;

Οι νέες προκλήσεις στην αγορά ακινήτων, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του ενεργειακού κόστους και των ευρύτερων πληθωριστικών πιέσεων, βρίσκονται στο επίκεντρο των πρόσφατων προβλέψεών μας για την πορεία της αγοράς ακινήτων. Είναι σαφές ότι η ύπαρξη πληθωριστικών τάσεων σε συνδυασμό με την περιορισμένη προσφορά κατοικιών θα διατηρήσουν τη ζήτηση σε υψηλά επίπεδα. Και για να προσθέσουμε σε αυτό, η αύξηση της τιμής των οικοδομικών υλικών σε συνδυασμό με την άνοδο των τιμών γης θα συνεχίσει να επηρεάζει και τις ζητούμενες τιμές των νεόδμητων ακινήτων. Σε αυτό το νέο τοπίο, οι επενδυτές θα αρχίσουν να έχουν περισσότερες επιλογές, η ζήτηση στην αγορά ακινήτων θα συνεχίσει να αυξάνεται και πιστεύω ότι θα υπάρξει μετατόπιση του επενδυτικού ενδιαφέροντος προς ασφαλέστερες επενδύσεις. Πιστεύω ακράδαντα ότι οι καλύτερες ευκαιρίες συχνά παρουσιάζονται όταν η αγορά βρίσκεται σε ύφεση ή αντιμετωπίζει προκλήσεις. Η eXp ιδρύθηκε το 2009 στο αποκορύφωμα της τελευταίας κρίσης του κλάδου. Όταν οι επιχειρήσεις έκλειναν, ο ιδρυτής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της eXp World Holdings, Glenn Sanford, κατανόησε τα τρωτά σημεία του κλάδου και είδε την ευκαιρία να ξεκινήσει μια εταιρεία ακινήτων που βασίζεται στο cloud και διαθέτει ένα ευέλικτο μοντέλο λειτουργίας. Δεκατρία χρόνια αργότερα, η eXp Realty συνεχίζει να ευδοκιμεί μέσα από κάθε είδους δύσκολες συνθήκες της αγοράς. Προκλήσεις θα υπάρχουν πάντα, αλλά η εξεύρεση επενδυτικών ευκαιριών στα ακίνητα θα είναι πάντα μια έξυπνη απόφαση.

Εφόσον είστε μέλος μιας παγκόσμιας εταιρείας, θα μπορούσατε να μας δώσετε μια αξιολόγηση για το πώς η τρέχουσα οικονομική και γεωπολιτική κατάσταση μπορεί να επηρεάσει την ευρωπαϊκή και εγχώρια αγορά ακινήτων;

Σίγουρα δεν μπορούμε να προβλέψουμε το μέλλον, αλλά η γνώμη μου είναι ότι τα ακίνητα προσφέρουν ένα ισχυρό αντιστάθμισμα έναντι του πληθωρισμού και των μεταβαλλόμενων αγορών και θα αποδειχθούν μια εξαιρετική λύση για τους ανθρώπους που επιθυμούν να επενδύσουν πιο έξυπνα και στρατηγικά σε όλο τον κόσμο.

www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης