Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τιτάν: Πως μια εταιρεία που δεν ζήτησε χρήματα από τους μετόχους... προσβλέπει στις ΗΠΑ

Τιτάν: Πως μια εταιρεία που δεν ζήτησε χρήματα από τους μετόχους... προσβλέπει στις ΗΠΑ
Ο Γαλλο- ρουμανικής καταγωγής manager, εκτός από επικεφαλής της LafargeHolcim για την Eυρώπη, είχε υπό την εποπτεία του και την Ελλάδα και διετέλεσε πρόεδρος της ΑΓΕΤ – Ηρακλής.

Στις κρίσιμες αποφάσεις της περαιτέρω διεθνοποίησης της Τσιμεντοβιομηχανίας Τιταν - με πιθανή εισαγωγή της θυγατρικής της Αμερικής στη Νέα Υόρκη - θα συμβάλλει, μεταξύ των άλλων, ο κ. Marcel Cobuz, o οποίος σε μερικούς μήνες (Οκτώβριος 2022) θα αναλάβει και πρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής του ομίλου.
Ο Γαλλο- ρουμανικής καταγωγής manager, εκτός από επικεφαλής της LafargeHolcim για την Eυρώπη, είχε υπό την εποπτεία του και την Ελλάδα και διετέλεσε πρόεδρος της ΑΓΕΤ – Ηρακλής.
Εκτός δηλαδή από στέλεχος των μεγάλων τσιμεντοβιομηχανιών της Ευρώπης οι οποίες λειτουργούν ως πανίσχυρο καρτέλ, γνωρίζει και την ελληνική πραγματικότητα – καίτοι ο Τιτάνας είναι εδώ και δεκαετίες διεθνοποιημένος λόγω της παρουσίας σε ΗΠΑ, Ευρώπη, Ν. Αμερική.

Η απανθρακοποίηση, ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι τα μεγάλα θέματα για τον Τιτάνα ωστόσο μια λεπτομέρεια από το βιογραφικό του νέου manager προδιαγράφει τις εξελίξεις.
Πριν από την δραστηριοποίηση του στην Lafargeholcim ο κ. Cobuz είχε διατελέσει επενδυτικός τραπεζίτης και επιχειρηματίας, δηλαδή κατέχει άριστα τόσο τις εξαγορές – συγχωνεύσεις, αλλά και την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.

Σήμερα το ενεργειακό κόστος, οι αυξήσεις στα κόστη μεταφοράς και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχουν βγάλει προσώρας τις μετοχές του Τιτάνα από τα ραντάρ πολλών ξένων επενδυτών, ωστόσο η πραγματικότητα είναι συγκεκριμένη:
Το συνολικό ενεργητικό της θυγα
τρικής του Τιτάνα στις ΗΠΑ ανέρχεται σε 1,3 δισ. ευρώ, σε μια αγορά πολλά υποσχόμενη εξαιτίας των έργων υποδομών που θα εκτελεστούν.
Η Αμερικανική ομοσπονδία τσιμεντοβιομηχανιών προβλέπει αύξηση της ζήτησης κατά 14-15% για την περίοδο μέχρι το 2024 και ο ελληνικός όμιλος στα τέλη του 2021 ανακοίνωσε πρόσθετες επενδύσεις 35 εκατ. δολαρίων στα τέλη του 2021 και διαθέτει συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα 250 εκατ. δολαρίων μέχρι το 2023.
Η Αμερικανική θυγατρική προσφέρει σταθερά το 57-60% των λειτουργικών κερδών και του κύκλου εργασιών, ενω σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις αναλυτών η εισαγωγή της σε αμερικανικό χρηματιστήριο θα μπορούσε να φθάσει την αποτίμηση έως και 2 -2,2 δις. ευρώ.
Όταν η σημερινή χρηματιστηριακή κεφαλαιοποίηση του ομίλου λόγω των συγκυριών έχει κατέλθει κάτω του 1 δισ. ευρώ (866) εκατ. ευρώ
είναι προφανές ότι, το σενάριο της χρηματιστηριακής εισαγωγής στις ΗΠΑ αποτελεί μιά από τις επιλογές της νέας εκτελεστικής επιτροπής.
Τα αποτελέσματα του εξαμήνου, κυρίως, στις ΗΠΑ και η κατάσταση της αγοράς θα αποτελέσουν ένα οδηγό για την συνέχεια, αν και μέχρι σήμερα ο Τιτάνας έχει ενσωματώσει το κόστος προχωρώντας σε δυο αυξήσεις τιμών.

Εάν ο Τιτάν προχωρήσει τελικά στην απόφαση της εισαγωγής στην Αμερική θα έχει επιτευχθεί ένα παράδοξο:
Η τσιμεντοβιομηχανία Τιταν η οποία άλλαξε έδρα το 2019 είναι από τις παλιότερες εισηγμένες εταιρείες ( 1912 ) αποτελεί και από τις ελάχιστες επιχειρήσεις στην Αθήνα οι οποίες δεν προχώρησαν ποτέ σε αύξηση κεφαλαίου με καταβολή μετρητών.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης