Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Lamda: Πως χρηματοδοτεί με δανεικά κεφάλαια την εξαγορά και τα έργα - Τι σχεδιάζει;

Lamda: Πως χρηματοδοτεί με δανεικά κεφάλαια την εξαγορά και τα έργα - Τι σχεδιάζει;
Επενδύσεις πρώτης φάσης: Από την αύξηση του 2019 και το ομολογιακό και τα δάνεια του 1 δισ. ευρώ
Σχετικά Άρθρα

Οι μέτοχοι και οι ομολογιούχοι της Lamda εξαγόρασαν πάνω από το 51% του Ελληνικού ενώ για τις επενδύσεις της πρώτης φάσης χρησιμοποιήθηκαν πάλι χρήματα της αύξησης κεφαλαίου, του ομολογιακού του 2020, αλλά και της δανειακής σύμβασης των τραπεζών, ύψους 1,1 δις. ευρώ.
Η μόχλευση την οποία ήθελε να αυξήσει ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda κ. Ο. Αθανασίου, όταν την περασμένη Άνοιξη προανήγγειλε το ομολογιακό συνεχίζεται:
Η εισηγμένη Lamda, μέχρι σήμερα, έχει αντλήσει 2,07 δις ευρώ μέσω αύξησης κεφαλαίου (650 εκατ. ευρώ), ομολογιακού (320 εκατ. ευρώ) και τραπεζικού δανεισμού (1,1 δισ. ευρώ) και προχωρεί και σε νέο ομολογιακό – δίχως εξασφαλίσεις - έως 230 εκατ. ευρώ.
Με ποιο τρόπο, όμως, χρηματοδότησε την εξαγορά της Ελληνικό ΑΕ και τα έργα της πρώτης φάσης;
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το ενημερωτικό δελτίο του ομολογιακού για το τίμημα της Ελληνικό ΑΕ, ποσό 300 εκατ. ευρώ έχει καλυφθεί από την αύξηση κεφαλαίου του 2019, ποσό 167 εκατ. ευρώ από την αύξηση κεφαλαίου του 2019, ενώ το υπόλοιπο θα χρηματοδοτηθεί απο μελλοντικές προσόδους του έργου.

Επενδύσεις πρώτης φάσης: Από την αύξηση του 2019 και το ομολογιακό και τα δάνεια του 1 δισ. ευρώ

Σ ότι αφορά τις επενδύσεις της πρώτης φάσης στο Ελληνικό, ύψους 2,1 δισ. ευρώ, ποσό περί τα 300 εκατ. ευρώ έχει χρηματοδοτηθεί, κατά 120,6 εκατ. ευρώ από τα έσοδα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου του 2019 για την ανάπτυξη του Vouliagmenis Mall και του Riviera Galleria, από τα έσοδα του Ομολογιακού του 2020 κατά 63 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη του Vouliagmenis Mall και του Riviera Galleria, από τα έσοδα του Ομολογιακού κατά 80 εκατ. ευρώ, και από τα έσοδα προκαταβολών κατά 20 εκατ. ευρώ για πρόδρομες εργασίες στο ακίνητο
Πέραν των ανωτέρω, η χρηματοδότηση των υπολειπόμενων επενδύσεων της Φάσης Α’ (πλην του Τιμήματος) έχει ως εξής:- από τα εκτιμώμενα έσοδα της πώλησης κατοικιών - οικοπέδων στο Ακίνητο ποσού περίπου 800 εκατ. ευρώ (περιλαμβάνονται προκαταβολές που ο Όμιλος έχει ήδη λάβει ποσού 23,2 εκατ. ευρώ έως 31.12.2021), και - κατά ποσό περίπου 1 δισ. ευρώ από τα δάνεια που έχει ήδη εξασφαλίσει για τη χρηματοδότηση της επένδυσης του Έργου.
Στα τέλη του 2021, οι συνολικές δανειακές υποχρεώσεις, που προέρχονται από τραπεζικό δανεισμό και το ομολογιακό του 2020, ανέρχονταν σε 715,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 314,1 εκατ. ευρώ αντιστοιχεί στο ομολογιακό του 2020.

Εγγύηση και εξασφαλίσεις

Για το σύνολο του δανεισμού των 715, 8 εκατ. ευρώ η Lamda και οι θυγατρικές έχουν παράσχει εγγύηση, ενώ οι εξασφαλίσεις που έχουν δοθεί υπερκαλύπτουν, το ποσό των δανειακών υποχρεώσεων.
Επιπρόσθετα, βάσει του Προγράμματος ομολογιακού δανείου της Ελληνικό Α.Ε. που υπογράφηκε στις 06.04.2022, η εκδότρια εταιρία Ελληνικό Α.Ε. θα αντλήσει δανειακά κεφάλαια ύψους έως 394 εκατ. ευρώ πλέον ποσού έως 100 εκατ. ευρώ για κάλυψη ΦΠΑ δαπανών του έργου.
Επίσης, βάσει των Βασικών Επιχειρηματικών Όρων Χρηματοδότησης Mall Βουλιαγμένης και των Βασικών Επιχειρηματικών Όρων Χρηματοδότησης Riviera Galleria, μεσοπρόθεσμα και σταδιακά, ο Όμιλος θα αντλήσει δανειακά κεφάλαια ύψους έως 517 εκατ. ευρώ πλέον ποσού ύψους έως 105 εκατ. ευρώ για κάλυψη ΦΠΑ δαπανών του Έργου.
Η εύλογη αξία των ακινήτων (Mall, Golden Hall, Mediterranean) στο τέλος του 2021 ανερχόταν σε 877 εκατ. ευρώ. Οι πωλήσεις της Lamda ανήλθαν σε 79 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη σε 877 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας διαμορφώνεται στα 977 εκατ. ευρώ.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης