Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Οι αεροπορικές αφίξεις, οι προσδοκίες και η προσφυγή του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος στην Επιτροπή Ανταγωνισμού

Οι αεροπορικές αφίξεις, οι προσδοκίες και η προσφυγή του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος στην Επιτροπή Ανταγωνισμού

Με ρυθμούς 2019 τρέχει το Ηράκλειο Κρήτης - Τα στοιχεία για τις αφίξεις σε μεγάλα αεροδρόμια

Σχετικά Άρθρα

Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού προσέφυγε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, καταγγέλλοντας αθέμιτες πρακτικές ψηφιακών πλατφορμών «που εκμεταλλεύονται καταχρηστικά τη δεσπόζουσα θέση τους στη διαδικτυακή αγορά κρατήσεων», όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του.
Η καταγγελία δίνει έμφαση στη μη συμμόρφωση των Online Travel Agencies (OTAs) με προηγούμενες αποφάσεις της Επιτροπής σχετικά με αυθαίρετες ρήτρες ισοτιμιών που εξακολουθούν να επιβάλλονται, αλλά και μεθόδους παραπλανητικής διαφήμισης.
«Το μόνο όπλο μας απέναντι στον πληθωρισμό και την ακρίβεια είναι η ανάπτυξη. Προϋπόθεση όμως της ανάπτυξης είναι ο υγιής ανταγωνισμός, ειδικά όταν αναφερόμαστε στον κλάδο της φιλοξενίας, στον οποίο εναποθέτει κάθε χρόνο η χώρα τις ελπίδες της. Για να μπορέσει όμως η φιλοξενία να δώσει αυτά που μπορεί στην οικονομία και την κοινωνία, πρέπει τουλάχιστον να μην υπονομεύεται με αθέμιτους τρόπους» σημειώνει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΞΕΕ κ. Αλέξανδρος Βασιλικός.
Στο μεταξύ, άλλες 534.609 αεροπορικές θέσεις από το εξωτερικό προς Ελλάδα έχουν προγραμματιστεί ήδη για το διάστημα από 16 έως 22 Μαΐου, σύμφωνα με το Recovery Tracker του ΙΝΣΕΤΕ (αύξηση 6% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα). Πρόκειται για μια τονωτική ένεση στη σεζόν που ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς όσον αφορά τις αεροπορικές αφίξεις. Η σκιά της ενεργειακής κρίσης και του υψηλού πληθωρισμού για την ώρα, δεν δείχνει να επηρεάζει τις εκτός συνόρων διακοπές, δεδομένης της μεγάλης «δίψας» του εν δυνάμει ταξιδιωτικού κοινού, με τη χώρα μας να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεών του.

Ηράκλειο: Στο 96,5% του 2019 η κίνηση Απριλίου

Την ίδια ώρα στο Ηράκλειο Κρήτης, ο απολογισμός Απριλίου σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2019, είναι ιδιαίτερα θετικός και προμηνύεται δυναμική συνέχεια στις αφίξεις. Αποτέλεσμα είναι ο προορισμός να θυμίζει «κανονικότητα» ύστερα από μια διετία πανδημίας. Σύμφωνα με στοιχεία του αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης», το περασμένο μήνα προσγειώθηκαν 182.000 επιβάτες εξωτερικού και 51.000 επιβάτες εσωτερικού, δηλαδή συνολικά περίπου 233.000 επιβάτες, έναντι 240.000 το 2019 – ο μήνας έκλεισε με απώλειες περίπου της τάξης του 3%, σύμφωνα με τον αερολιμενάρχη κ. Γιώργο Πλιάκα που μίλησε στην κρατική τηλεόραση: «Αυτή τη στιγμή η τάση είναι θετική. Όταν βλέπουμε ότι η κίνηση τον Απρίλιο έφτασε το 96,5% του 2019, γιατί να μην συμβεί το ίδιο και στη συνέχεια»; Το ίδιο θετικά είναι και τα μηνύματα της κρουαζιέρας στο λιμάνι του Ηρακλείου, το οποίο προσέγγισαν 23 πλοία με 32.236 επιβάτες.
Η «ψαλίδα» σε σχέση με το 2019 δείχνει να «κλείνει» και στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας, όπου η κίνηση του Απριλίου ήταν μειωμένη μόλις κατά 15,5% σε σχέση με την κίνηση εκείνης τη χρονιάς – ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών η επιβατική κίνηση τον Απρίλιο ανήλθε σε 1,68 εκατ. έναντι των 318.000 πέρυσι. Η περίοδος του Πάσχα μάλιστα ήταν άκρως βοηθητική και έφερε στο φως τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης, με την κίνηση εσωτερικού να καταγράφεται μόλις κατά 4,3% μειωμένη σε σύγκριση με το 2019, ενώ η διεθνής επιβατική κίνηση παρουσίασε πτώση κατά 20%. Συνολικά, κατά τους τέσσερις πρώτους μήνες του έτους η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου ανήλθε σε 4,5 εκατ. και παρέμεινε μειωμένη κατά 29,6% σε σύγκριση με το 2019. Οι επιβάτες εσωτερικού παρέμειναν κάτω από τα επίπεδα του 2019 κατά 21,4%, ενώ οι διεθνείς επιβάτες κατά 33,3%.

GBR Consulting: Ανακάμπτουν κίνηση και επενδύσεις

Την επιβατική κίνηση για το α΄τρίμηνο του 2022 καταγράφει και το Hospitality Newsletter της GBR Consulting, σύμφωνα με το οποίο, Αθήνα και Θεσσαλονίκη βαδίζουν σε τροχιά ανάκαμψης, με την πρώτη να έχει καταγράψει μεγαλύτερες ταχύτητες από την εσωτερική κίνηση, φτάνοντας σε επίπεδα 78% (έναντι 70% της διεθνούς κίνησης) του 2019, τον μήνα Μάρτιο. Σε ό,τι αφορά τη διεθνή κίνηση, το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης ανέκαμψε ταχύτερα από ό,τι η Αθήνα κατά τον ίδιο μήνα και έφτασε στο 83% του 2019, ενώ η εσωτερική κίνηση προσέγγισε το 72%. Η ξενοδοχειακή αγορά της Θεσσαλονίκης κατέγραψε RevPAR 80% του επιπέδου του 2019, ενώ η Αθήνα πλησίασε τα επίπεδα του 62% του 2019 κατά τον ίδιο μήνα. Το RevPAR των 28 € ωστόσο κατά το α΄ φετινό τρίμηνο, είναι σημαντικά χαμηλότερη τιμή για την Αθήνα σε σχέση με τη Ρώμη, τη Βαρκελώνη, τη Μαδρίτη και την Κωνσταντινούπολη, ενώ η Θεσσαλονίκη έμεινε πίσω από πολλούς ανταγωνιστές της, με εξαίρεση τους γερμανικούς προορισμούς.
«Παρά την αργή έναρξη του τουριστικού τομέα το α΄ τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση με το 2019 και το 2020, ο κλάδος είναι πολύ αισιόδοξος για φέτος με τη ζήτηση να αυξάνεται σημαντικά από τα τέλη Μαρτίου σε κύρια αεροδρόμια που βρίσκονται σε ελληνικά θέρετρα. Μετά από έναν βραδύτερο ρυθμό κατά τις τελευταίες εβδομάδες του Απριλίου, ο τουριστικός τομέας θα είναι έτοιμος για σημαντική ροή τουριστών από τον Μάιο και με τον κλάδο της φιλοξενίας σε πλήρη δυναμικότητα», σημειώνει η GBR. Σύμφωνα δε με στοιχεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο ξενοδοχειακός τομέας της Αθήνας επεκτάθηκε κατά 32 ξενοδοχεία και σχεδόν 1.600 δωμάτια, η συντριπτική πλειοψηφία στο κέντρο της πόλης, ενώ περίπου 1.300 νέα ξενοδοχειακά δωμάτια είναι υπό κατασκευή και 2.500 δωμάτια σχεδιάζονται στην επένδυση στο Ελληνικό. Αντίστοιχα στη Θεσσαλονίκη, τις δύο προηγούμενες χρονιές, άνοιξαν τέσσερα νέα ξενοδοχεία και το 2022 άλλα δύο, ενώ σχεδιάζεται να δημιουργηθούν επιπλέον 600 νέα δωμάτια.

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης