Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Αντιμέτωπες με τη «μέγγενη» του πληθωρισμού οι τουριστικές επιχειρήσεις

Αντιμέτωπες με τη «μέγγενη» του πληθωρισμού οι τουριστικές επιχειρήσεις
Η κρίση είναι κυρίως οικονομική» λένε ξενοδόχοι και ζητούν έμμεση ενίσχυση της ρευστότητας
Σχετικά Άρθρα

Ένα δύσκολο διάστημα έχουν να διανύσουν οι τουριστικές επιχειρήσεις που ετοιμάζονται για το άνοιγμα της σεζόν και βλέπουν τις κρατήσεις να μπαίνουν με το… σταγονόμετρο, ιδιαίτερα στην Κρήτη, το Νότιο Αιγαίο και άλλα νησιά.
Oι περισσότερες βρίσκονται αντιμέτωπες με τη γενικευμένη αβεβαιότητα που πηγάζει από τα μέτωπα του πολέμου στην Ουκρανία και εξαπλώνεται στη «μέγγενη» του ενεργειακού κόστους που φέρνει ανατιμήσεις στις προμήθειες και διστακτικότητα στον προγραμματισμό διακοπών.
Από Συμπληγάδες περνούν και τα δωδεκάμηνης λειτουργίας ξενοδοχεία που παραμένουν ανοιχτά αυτή τη στιγμή, με υπέρογκους λογαριασμούς να τρέχουν, υποχρεώσεις να πρέπει να εξοφληθούν σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, αλλά και πληρότητες σε ιστορικά χαμηλά δεδομένα για την εποχή.
Είναι χαρακτηριστικό ότι παράγοντες της αγοράς θεωρούν το πληθωριστικό τσουνάμι, το νούμερο ένα πρόβλημα αυτή τη στιγμή και δεν αποκλείουν, η δύσκολη αυτή εξίσωση να οδηγήσει ακόμη και σε προσωρινά λουκέτα εφόσον δεν αντιμετωπιστεί γρήγορα η έλλειψη ρευστότητας.

Αισιόδοξοι μεν, αλλά…

Ταυτόχρονα οι ελάχιστες ακυρώσεις που καταγράφηκαν από τις αγορές της Πολωνίας και της Ρουμανίας δεν έκαμψαν το ηθικό του κλάδου που ελπίζει σε στις αντοχές και τα γρήγορα αντανακλαστικά του ελληνικού τουρισμού. Αν και ήρθαν ως απόνερα του πολέμου στην Ουκρανία επειδή οι χώρες αυτές γειτνιάζουν με την περιοχή, δεν στάθηκαν ικανές για να «τραυματίσουν» την αισιοδοξία του τουριστικού τομέα που περιμένει να πάει καλά σε επίπεδο αφίξεων, έστω και last minute, εφόσον τερματιστούν σύντομα οι εχθροπραξίες και δοθεί στήριξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο – ανάχωμα στην ακρίβεια που συμπιέζει τα εισοδήματα των εν δυνάμει τουριστών.
Ωστόσο, οι άνθρωποι του κλάδου εκτιμούν ότι θα χρειαστούν περίπου δύο με τέσσερις εβδομάδες για να ξαναβρούν ρυθμό οι κρατήσεις από αγορές που παραμένουν για την ώρα παγωμένες, αναμένοντας και αυτές την κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.
Οι πιο αισιόδοξοι δεν αποκλείουν η Ελλάδα να καταφέρει να κάνει μια ακόμα χρονιά ρεκόρ και να αγγίξει τα επίπεδα του 2019, εφόσον το «ευρωπαϊκό πορτοφόλι» της μέσης οικογένειας μείνει ανεπηρέαστο στο σκέλος των διακοπών και η στήριξη από τις ΗΠΑ - από την οποία έρχονται επισκέπτες υψηλού εισοδήματος - συνεχιστεί απρόσκοπτα.
Με την κατάργηση εξάλλου του PLF από χθες σε όλες τις πύλες εισόδου, δηλαδή χερσαία σύνορα και αεροδρόμια, η Ελλάδα διευκολύνει τον τρόπο με τον οποίο υποδέχεται τουρίστες.
Ταυτόχρονα, οι εμβολιασμένοι από χώρες συμβατές με το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό και επιπλέον οι Αμερικανοί, οι Καναδοί και οι κάτοικοι της Αυστραλίας που ξανάνοιξε τα σύνορά της μετά από 3 χρόνια, μπορούν να εισέρχονται στη χώρα μας χωρίς υποχρέωση testing.
Αν και η απαγόρευση πτήσεων που ισχύει έως τις 30 Μαΐου αναμένεται να στερήσει την έλευση (έως) 750 χιλιάδων Ρώσων και Ουκρανών, η τουριστική βιομηχανία εκτιμά ότι δεν θα είναι μεγάλο το πλήγμα για τον ελληνικό τουρισμό (το 2020 είχαμε 50.000 ταξιδιώτες και πέρυσι 120.000 από τη Ρωσία) από την απώλεια των δύο συγκεκριμένων αγορών, επειδή μπορούν να αναπληρωθούν από άλλες για φέτος.

Η κρίση «ροκανίζει» τα ταμειακά διαθέσιμα

Αυτό που ζητούν οι επιχειρηματίες είναι να τους δοθεί «έμμεση» ρευστότητα με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής δανειακών, φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Θεωρούν δε, σημαντικό να επανέλθει η ειρήνη στην εμπόλεμη περιοχή, διότι οι κρατήσεις Απριλίου είναι λίγες και ο Μάιος είναι ένας μήνας τον οποίο, θέλουν να κερδίσουν.
Το ενθαρρυντικό είναι ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από τη διεθνή ταξιδιωτική κοινότητα και για αυτό οι ελληνικοί προορισμοί βρίσκονται στην κορυφή των προτιμήσεων, αν και αρκετοί δυνητικοί επισκέπτες προχωρούν σε αναθεωρήσεις και αναβάλλουν τον προγραμματισμό των διακοπών τους για αργότερα.
Οι επιχειρήσεις έχουν υπολογίσει έως και 30% πρόσθετη επιβάρυνση στα λειτουργικά τους έξοδα ενώ από την άλλη, ανησυχούν για ελλείψεις σε πρώτες ύλες και για ακριβότερες εισαγωγές.
Αρκετοί προμηθευτές δεν μπορούν να εγγυηθούν ότι δεν θα αυξηθούν στη συνέχεια οι τιμές και ζητούν άμεση καταβολή του αντιτίμου, ώστε να διαθέσουν τα προϊόντα τους στην αγορά.
Υπενθυμίζεται ότι τα ξενοδοχεία έχουν υπογράψει συμβόλαια ήδη από πέρυσι με τιμές ίδιες με εκείνες του 2019 και άρα θα βρεθούν με μειωμένη κερδοφορία.
Παράλληλα όμως, η άνοδος του κόστους των καυσίμων επηρεάζει και τις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων, με μεγάλους tour operators, όπως η DER Touristik, να μην αποκλείει προσαυξήσεις σε πακέτα διακοπών στο μέλλον. Αν και επί του παρόντος δεν αυξάνονται οι τιμές στα τουριστικά πακέτα για τα οποία έχει γίνει κράτηση, συστήνεται στους ταξιδιώτες να προχωρήσουν σε νέες κρατήσεις το συντομότερο δυνατόν, εάν θέλουν να εξασφαλίσουν καλύτερες τιμές για τις διακοπές τους.

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης