Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Εάν είχατε 100.000 ευρώ που θα τα επενδύατε; - Στην μετοχή του Μυτιληναίου ή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και γιατί;

Εάν είχατε 100.000 ευρώ που θα τα επενδύατε; - Στην μετοχή του Μυτιληναίου ή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και γιατί;
Στην ανάλυση αυτή δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί πολλές παράμετροι... προφανώς... θα ακολουθήσει πολύ διεξοδική σύγκριση... λίαν συντόμως μεταξύ Μυτιληναίου και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
Σχετικά Άρθρα

Εάν είχατε 100.000 ευρώ που θα τα επενδύατε;
Οι περισσότεροι θα επιλέγατε τράπεζες και σε κάποιο βαθμό μετά την βίαιη διόρθωση λόγω της Ουκρανίας δικαιολογημένα, αλλά εμείς σήμερα θα ασχοληθούμε με δύο μεγάλες εταιρίες με ομοειδές αντικείμενο.
Θα επικεντρωθούμε στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Τέρνα Ενεργειακή και στην εταιρία Μυτιληναίος.
Ο Μυτιληναίος βρίσκεται στα 14,050 ευρώ με αποτίμηση 2 δισεκ. και θα ήθελε να βρεθεί στα 3 δισεκ.
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ βρίσκεται στα 8,54 ευρώ με αποτίμηση 883 εκατ και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στα 12,68 ευρώ με αποτίμηση 1,46 δισεκ.
Το άθροισμα των κεφαλαιοποιήσεων των δύο εταιριών είναι 2,34 δισεκ. δηλαδή υπερβαίνει την χρηματιστηριακή αξία του Μυτιληναίου.
Το άθροισμα της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής κρίνεται απαραίτητο γιατί το αντίστοιχο αντικείμενο των δύο εταιριών εμφανίζεται ενοποιημένο στον Μυτιληναίο.

Ας δούμε λίγο τα δεδομένα.

Ο Μυτιληναίος εμφανίζει πιο καθαρά και ισορροπημένο ισολογισμό, ισχυρότερη κερδοφορία, μικρότερη δανειακή εξάρτηση σε βαθμό άκρως εμφανή και στηρίζεται για τον κύκλο εργασιών και τα κέρδη στην ενέργεια και στην μεταλλουργία.
Από τον κλάδο των κατασκευών η δραστηριότητα είναι μικρότερη.
Ο όμιλος ΓΕΚ με ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή εμφανίζει ορισμένες ιδιαιτερότητες.
Από την μια η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έχει αξία και αυτό αντικατοπτρίζεται στην μετοχή αλλά η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι μια καταχρεωμένη εταιρία με ακραία υψηλό δανεισμό που καθηλώνει την μετοχή και το κυριότερο δεν επιτρέπει ευελιξία στο μέλλον.
Εάν μάλιστα λάβουμε υπόψη ότι έχει δώσει προσφορές π.χ. στην Εγνατία Οδό όπου κατοχυρώθηκε το έργο οι οποίες είναι μη ανταγωνιστικές, εξάγεται το συμπέρασμα ότι η αύξηση του ανεκτέλεστου έργου στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 5 δισεκ. δεν σημαίνει και αύξηση κερδοφορίας.
Το έργο της Εγνατίας Οδού οικονομικά μπάζει από παντού και ναρκοθετεί την προοπτική της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ π.χ. έχει 2,2 δισεκ. δανειακές υποχρεώσεις και συνολικές υποχρεώσεις 3,2 δισεκ. και όλος ο όμιλος Μυτιληναίου έχει δάνεια λίγο κάτω από 1 δισεκ.
Με όρους EBITDA ο όμιλος Μυτιληναίου έχει δείξει πολύ καλύτερη συμπεριφορά με το ρίσκο και τις έκτακτες προβλέψεις να πλήττουν περισσότερο την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ από ότι τον Μυτιληναίο.
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εμφανίζεται και είναι leader στα κατασκευαστικά έργα στην Ελλάδα αλλά υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μην αποδώσουν οικονομικά και σε συνδυασμό με τον υψηλό δανεισμό, αυτό να μην μεταφραστεί στην μετοχή….
Εάν σε αυτό συνυπολογίσουμε και τα μετοχοδάνεια Περιστέρη αλλά και τα δάνεια που έχει λάβει ο Περιστέρης για να αποκτήσει τον έλεγχο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εξάγεται το συμπέρασμα ότι θα απαιτηθούν χρόνια ώστε να δει φως η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή είναι σε καλύτερη θέση και εμφανίζει καλύτερη εικόνα από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Τελικά τα 100.000 ευρώ που θα τα επενδύατε;

Με βάση τα σημερινά δεδομένα ο Μυτιληναίος έχει καλύτερο ισολογισμό από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Η σύγκριση αδικεί τον Μυτιληναίο και εξυψώνει την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που στην πράξη είναι μια προβληματική κατάσταση αλλά με μανδύα υγείας.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι θα ενταχθεί η μετοχή του Μυτιληναίου στον MSCI Greece όχι τόσο γρήγορα όσο πολλοί πιστεύουν – παίζει ρόλο και το free float η διασπορά μετοχών – αξιολογώντας ότι ο Μυτιληναίος παίρνει έργα ψίχουλα στις κατασκευές και την μερίδα του λέοντος η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ… αλλά ο Μυτιληναίος έχει ένα ξεκάθαρα πιο υγιή ισολογισμό… τα 100.000 ευρώ θα τα επενδύαμε με μεγαλύτερη ασφάλεια στην μετοχή του Μυτιληναίου.
Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ξελασπώνει την προβληματική εντός ή εκτός εισαγωγικών κατάσταση στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και έχοντας κλείσει και την υπόθεση ζημιών στο Τέξας… αποτελεί ένα asset που δεν πρέπει να υποτιμηθεί η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.
Για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες και πολλές ανησυχίες και αυτό φαίνεται εμφανώς στην μετοχή.

Η τελική αξιολόγηση

Προσεχώς θα παρουσιαστούν πολύ αναλυτικά στοιχεία για την οικονομική κατάσταση των δύο ομίλων συγκρίνοντας σε ενοποιημένη βάση Μυτιληναίο και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Ενεργειακή.
Και οι δύο όμιλοι, για να στηρίξουν τις μετοχές τους καταφεύγουν στις επαναγορές ιδίων μετοχών μέθοδος που κατά την άποψη μας είναι σπατάλη δυνάμεων.
Οι επαναγορές ιδίων μετοχών είναι διαδεδομένος μηχανισμός στήριξης στην Wall με τις επενδύσεις εκεί να φθάνουν ετησίως τα 800 ή 900 δισεκ. αλλά σε εταιρίες φούσκες…
Ο Μυτιληναίος αλλά ούτε και ο όμιλος ΓΕΚ θεωρούνται φούσκες αν και χωρίς τις επαναγορές θα είχαν χαμηλότερη χρηματιστηριακή αξία.

Συμπέρασμα

Ο Μυτιληναίος εμπνέει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους επενδυτές, έχει ξεκάθαρα καλύτερο ισολογισμό σε αντίθεση με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που είναι μια θολή επιχειρηματική κατάσταση.
Τοποθετούμε τα 100.000 ευρώ στον Μυτιληναίο και περιμένουμε να γίνουν 130.000 ευρώ σε βάθος 14-16 μηνών, αρκεί να μην υπάρξουν ζητήματα με το αλουμίνιο το οποίο ούτως ή άλλως ενισχύται στις διεθνείς αγορές αλλά άλλο η τιμή άλλο η ζήτηση και άλλο η προσφορά.
Στην ανάλυση αυτή δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί πολλές παράμετροι... προφανώς... θα ακολουθήσει πολύ διεξοδική σύγκριση... λίαν συντόμως μεταξύ Μυτιληναίου και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης