Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Χειμερινές εκπτώσεις: O Γ. Περιστέρης αγοράζει μετοχές ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με μεγάλο premium και πουλάει σε φίλους με discount!

Χειμερινές εκπτώσεις: O Γ. Περιστέρης αγοράζει μετοχές ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με μεγάλο premium και πουλάει σε φίλους με discount!
Ορισμένοι αποδίδουν την αμήχανη συμπεριφορά της μετοχής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο ότι ο όμιλος είναι υπερδανεισμένος, που αυτό έχει μια βάση αλλά δεν είναι η αιτία που η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει κολλήσει χρηματιστηριακά
Σχετικά Άρθρα

Η εταιρεία πρωταθλητής στην αγορά ιδίων μετοχών, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, κατάφερε μια ακόμα τρίπλα στον… εαυτό της.
Ο επικεφαλής και βασικός μέτοχος Γιώργος Περιστέρης δεν είχε θυμηθεί ότι υπάρχουν ίδιες μετοχές και ξεπέρασε το όριο πάνω από το οποίο θα έπρεπε να κάνει πρόταση δημόσιας προσφοράς.
Όταν το bankingnews αποκάλυψε το «λάθος», παραδέχθηκε την παρατυπία, λέγοντας ότι δεν θα πάρει νέες μετοχές από το stock option, μετά το ξανασκέφθηκε και δήλωσε ότι θα πουλήσει τις επιπλέον μετοχές και στις 15 Φεβρουαρίου 2022 το έκανε.
Οι χρηματιστηριακές εξελίξεις είναι στην πραγματικότητα, στη βάση τους, απλές.
Μόλις ολοκληρωθούν όλοι πρέπει να αντιλαμβάνονται ποιος κέρδισε, ποιος έχασε και γιατί.
Όταν τα πράγματα γίνονται πολύπλοκα και δεν έχουν απλή εξήγηση, υπάρχουν προβλήματα.

Η αναγκαστική και προαναγγελθείσα πώληση μετοχών ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ από τον επικεφαλής της εταιρείας Γ. Περιστέρη, έγινε κυρίως στο Family office της Μαριάννας Λάτση ενώ αγόρασε και ο αντιπρόεδρος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γουρζής 215.000 μετοχές αξίας 1,99 εκατ ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η Latsco Hellenic Holdings κατέχει ήδη 7,5985% στην εταιρεία, το οποίο είχε αποκτήσει στην τιμή των 11,2 ευρώ.
Στις 15 Φεβρουαρίου 2022 οι αρμόδιοι της Latsco αποδείχθηκαν πιο τυχεροί και αγόρασαν περίπου το 1% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην τιμή των 9,27 ευρώ ανά μετοχή.
Λίγο αργότερα πέρασαν στο Χρηματιστήριο πέντε ακόμη πακέτα, ένα 300.000 μετοχών και δύο ακόμη 215.000 μετοχών της εισηγμένης έκαστο, καθώς και δύο ακόμη πακέτα 100.000 και 50.000 μετοχών.
Συνολικά διακινήθηκαν πακέτα 1.780.000 μετοχών ή το 1,72% της εισηγμένης.
Η εταιρία Perge του Περιστέρη πούλησε 600 χιλιάδες μετοχές στα 9,27 ευρώ αξίας 5,56 εκατ ευρώ και η εταιρία Γαρδένια επίσης του Περιστέρη πούλησε 1,030 εκατ μετοχές στα 9,27 ευρώ αξίας 9,54 εκατ.
Οπότε η Λάτση απέκτησε 1,630 εκατ μετοχές με τιμή 9,27 ευρώ αξίας 15,1 εκατ ευρώ.
Επίσης γνωστοποιήθηκε ότι ο αντιπρόεδρος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ο Γουρζής αγόρασε 215.000 μετοχές στα 9,27 ευρώ έναντι 1,993 εκατ ευρώ.

Το ενδιαφέρον είναι ότι η συναλλαγή έγινε με μικρό discount σε σχέση με την χρηματιστηριακή τιμή ενώ οι τελευταίες αγορές μετοχές ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ από τον Γ. Περιστέρη έγιναν με απίστευτο premium στην τιμή των 11,20 ευρώ.
Δηλαδή η πώληση μετοχών στους φίλους επενδυτές προκάλεσε ζημιά 3,5 εκατ. ευρώ στον Γ. Περιστέρη αν υπολογίσουμε την τιμή που αγόρασε πρόσφατα μετοχές.

Προφανώς η κατάσταση είναι πολύπλοκη και αυτό που έχει σημασία δεν είναι να κερδίσει ή να χάσει κανείς από χρηματιστηριακές συναλλαγές(!) αλλά να καλυφθεί το αυταπόδεικτο σφάλμα που αποκαλύφθηκε.
Και η «λύση» είναι ένα φιλικό παρκάρισμα μετοχών για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα.
Ωστόσο η πρακτική αναίμακτης κάλυψης παραβάσεων αποτελεί δομικό πρόβλημα για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.
Είναι ένας από τους βασικούς λόγους που η αγορά μας θεωρείται ευάλωτη και χάνει αξιοπιστία αλλά και κεφάλαια.
Οι μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές δεν έχουν λόγους να εμπιστευτούν μια αγορά στην οποία κανείς δεν ξέρει ουσιαστικά ποιο ποσοστό ανήκει σε ποιους επενδυτές.
Ούτε θα τοποθετήσουν κεφάλαια σε μια αγορά στην οποία ακόμα κι όταν εντοπίζεται ένα σκάνδαλο ή μια παράβαση, κανείς δεν τιμωρείται ουσιωδώς κι όλα «επιλύονται» φιλικά, μ’ ένα κτύπημα στην πλάτη.
Αυτός είναι πολύ σημαντικός λόγος για την περιθωριοποίηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Σοβαρή υποσημείωση

Ο Γιώργος Περιστέρης αγόρασε μετοχές στα 11,20 ευρώ από την Reggeborgh που ουδέποτε έφθασε η μετοχή και πούλησε στα 9,27 ευρώ.
Το βασικό ερώτημα είναι γιατί η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δεν μπορεί να ανακάμψει παρά το συνεχές πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών δηλαδή πρόγραμμα συνεχούς στήριξης της μετοχής;
Γιατί ενώ αυξήθηκε στα 5 δισεκ. το ανεκτέλεστο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ η μετοχή δεν μπορεί να ανακάμψει;
Ορισμένοι αποδίδουν την αμήχανη συμπεριφορά της μετοχής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο ότι ο όμιλος είναι υπερδανεισμένος, που αυτό έχει μια βάση αλλά δεν είναι η αιτία που η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει κολλήσει χρηματιστηριακά.
Η αιτία είναι άλλη, βαθύτερη και ουσιαστικότερη και έχει άμεση σχέση με την Reggeborgh.
Οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί μεταξύ Reggeborgh και Περιστέρη άλλα καταδεικνύουν…. έτσι δεν είναι…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης