Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Λάμψα : Προς μια θετική χρονιά κόντρα σε Covid και αθέμιτο ανταγωνισμό - Υποτονικό το πρώτο τρίμηνο 2022

Λάμψα : Προς μια θετική χρονιά κόντρα σε Covid και αθέμιτο ανταγωνισμό - Υποτονικό το πρώτο τρίμηνο 2022

Η Λάμψα στο 9μηνο προέβλεψε αύξηση μεγεθών για το 2022, αλλά εκτιμώνται μειωμένα κατά 25% σε σχέση με το 2019

Σχετικά Άρθρα

Η διεθνής τάση στον τουρισμό που θέλει τους πελάτες – κυρίως από τις Βόρειες χώρες - να πληρώνουν περισσότερα για ασφάλεια και ποιότητα, σώζει τα ξενοδοχεία πόλης, όπως στην εισηγμένη “Λάμψα”, τα ξενοδοχεία της οποίας το 2022 θα πετύχουν ανάκτηση του 80-90% του κύκλου εργασιών του 2019. Αυτό προβλέπουν πηγές της Λάμψα που συμπληρώνουν ότι, εξαιτίας αυτής της τάσης προβλέπεται να αυξηθούν περαιτέρω οι μέσες τιμές ανά δωμάτιο.
Υπενθυμίζεται ότι η Λάμψα στο 9μηνο προέβλεψε αύξηση μεγεθών για το 2022, αλλά εκτιμώνται μειωμένα κατά 25% σε σχέση με το 2019, όπου ο όμιλος κατέγραψε την κορύφωση των εργασιών του.
Όπως θα δούμε, η κυβερνητική απόφαση για μοριακό τεστ PCR και η έξαρση της μετάλλαξης οδηγεί σε ακυρώσεις εκδηλώσεων έτσι το πρώτο τρίμηνο αναμένεται υποτονικό, ωστόσο συνολικά η χρονιά αναμένεται θετική. Τα κύρια, όμως, προβλήματα, επίσης σύμφωνα με πηγές του ομίλου Λάμψα προκύπτουν από τον αθέμιτο ανταγωνισμό ( “μαύρη” αγορά ) από πολλά καταλύματα που δεν λειτουργούν με τους ίδιους όρους καθώς χρησιμοποιούν πινακίδες Ηotel.
Η δεύτερη “πληγή” σ ότι αφορά τα ξενοδοχεία είναι η πολεοδομική αλλαγή χρήσης η οποία αλλοιώνει την πολεοδομική μορφή της πόλης.

Υποτονικό πρώτο τρίμηνο – ακυρώσεις εκδηλώσεων - Υψηλότερες τιμές

Βεβαίως, το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς αναμένεται υποτονικό καθώς σταμάτησαν οι κρατήσεις εξαιτίας της πρόσφατης κυβερνητικής απόφασης για την διενέργεια μοριακού τεστ PCR 48 ώρες πριν το ταξίδι, ενω ήδη έχουν ξεκινήσει οι ακυρώσεις εκδηλώσεων λόγω της αναζωπύρωσης της μετάλλαξης Όμικρον.
Ήδη από το πρώτο εννεάμηνο η αύξηση της μέσης τιμής ανά δωμάτιο στα ξενοδοχεία της Λάμψα ( Μεγάλη Βρετανία, King George, Αthens Capital επιβεβαιώνουν την ανώτερω τάση καθώς σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Λάμψα
“H πληρότητα δωματίων στην αγορά ξενοδοχείων πολυτελείας της Αθήνας αυξήθηκε κατά 7,1% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2020 διαμορφώνοντας τον δείκτη στο 36,6% έναντι 34,1% το 2020 (για το διάστημα πριν την αναστολή λειτουργίας τους). Η μέση τιμή δωματίου στα ξενοδοχεία αυξήθηκε κατά 22,5% έναντι του 2020, φτάνοντας τα 169,93 ευρώ έναντι 138,77 ευρώ το 2020. Κατά συνέπεια το έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο αυξήθηκε στα ξενοδοχεία πολυτελείας της Αθήνας κατά 31,2% ( 62,17 ευρώ έναντι 47,38 ευρώ του 2020) ενώ τα συνολικά έσοδα δωματίων αυξήθηκαν κατά 108,5%.”

Επενδύσεις

Ξεκινώντας από τα δυο εμβληματικά ξενοδοχεία, τη Μεγάλης Βρετανία, και το Κing George, η χρονιά του 2021 κλείνει κοντά στο 60% του 2019, ωστόσο οι προσδοκίες για το 2022 ( προϋπολογισμός ) αντιστοιχούν στο 80-85%. Δυνατό ξεκίνημα πραγματοποιεί και το τρίτο ξενοδοχείο στο Σύνταγμα, το Athens Capital Mgallery, όπου η Λάμψα έχει επενδύσει 25 εκατ. ευρώ. Συμπληρωματικό στα τρία ξενοδοχεία, θα είναι και η νέα επένδυση στο ακίνητο της οδού Ζαλοκώστα, όπου θα δημιουργηθούν σουίτες για μια αγορά η οποία κινείται ανοδικά. Κοντά στο 85% του 2019 αναμένεται να κινηθεί η κίνηση στο Sheraton της Ρόδου. Πολύ δυνατά τέλος κινούνται και το ξενοδοχείο Hyatt Regency Βelgrade το οποίο αποτελεί το επίσημο ξενοδοχείο της πόλης με εταιρικό τουρισμό, αλλά και το Μercure Exelcior.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης