Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Λάμψα: Σημαντικό το πλήγμα της πανδημίας - Πτώση 79% στον κύκλο εργασιών του ομίλου το 9μηνο του 2020

tags :
Λάμψα: Σημαντικό το πλήγμα της πανδημίας - Πτώση 79% στον κύκλο εργασιών του ομίλου το 9μηνο του 2020
Λάμψα: Σημαντικό το πλήγμα της πανδημίας - Πτώση 79% στον κύκλο εργασιών του ομίλου το 9μηνο
Ο Όμιλος Λάμψα, απαντώντας σε επιστολή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αναφέρει ότι ξεκίνησε τους δύο πρώτους μήνες του έτους με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης όμως από τις αρχές Μαρτίου η ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού COVID-19 στην Ευρώπη άρχισε να περιορίζει σημαντικά την ταξιδιωτική συμπεριφορά σε παγκόσμιο επίπεδο.
Τον Μάρτιο του 2020, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε τον κορονοϊό COVID-19 σε πανδημία, η ραγδαία εξάπλωση της οποίας έχει πλήξει την επιχειρηματική και οικονομική δραστηριότητα σε όλο τον κόσμο και έχει προκαλέσει αναστολή ή επιβράδυνση των δραστηριοτήτων σημαντικών κλάδων της οικονομίας.
Ο Όμιλος δραστηριοποιείται κατά κύριο λόγο στον ξενοδοχειακό κλάδο, ο οποίος επηρεάστηκε από αρχές Μαρτίου από την πρωτόγνωρη κρίση, η οποία κατά τους πρώτους μήνες του έτους προήλθε από τον σημαντικό περιορισμού των ταξιδιών και επιδεινώθηκε ραγδαία με την ραγδαία εξάπλωση του ιού, την εμφάνιση κρουσμάτων και στη χώρα μας και τελικά με την επιβολή της αναστολής της λειτουργίας των τριών ξενοδοχείων του Ομίλου στην Ελλάδα αλλά και σχεδόν μηδενική επισκεψιμότητα στα ξενοδοχεία στη Σερβία ενώ παράλληλα υποβλήθηκε μεγάλος αριθμός ακυρώσεων των κρατήσεων που είχαν γίνει για μελλοντικές περιόδους.
Το Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία παρέμεινε κλειστό από τις 23 Μαρτίου έως τις 14 Ιουλίου. Το Ξενοδοχείο King George παραμένει κλειστό από τις 17 Μαρτίου και μέχρι σήμερα. Το Ξενοδοχείο Sheraton Rhodes λειτούργησε από την 29η Ιουλίου έως την 31η Οκτωβρίου.
Τέλος, το Ξενοδοχείο Athens Capital λειτούργησε από την 1η Σεπτεμβρίου έως την 7η Νοεμβρίου.
H πληρότητα δωματίων στην αγορά ξενοδοχείων πολυτελείας της Αθήνας μειώθηκε κατά 54,9% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2019 διαμορφώνοντας τον δείκτη στο 34,1% έναντι 75,6% το 2019. Η μέση τιμή δωματίου στα ξενοδοχεία μειώθηκε κατά 22,2% έναντι του 2019, φτάνοντας τα € 138,87 έναντι € 178,53 το 2019. Κατά συνέπεια το έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο μειώθηκε στα ξενοδοχεία πολυτελείας της Αθήνας κατά 64,9% (€ 47,36 έναντι € 135,03 του 2019) και αντιστοίχως τα συνολικά έσοδα δωματίων μειώθηκαν κατά 79,5%.
Το Ξενοδοχείο "Μεγάλη Βρετανία" εμφάνισε μείωση πωλήσεων 79,16% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο του 2019, ενώ το Ξενοδοχείο "King George" εμφάνισε μείωση πωλήσεων 86,36%. Το ξενοδοχείο "Sheraton Rhodes" λειτούργησε δύο μήνες εντός του εννεαμήνου του 2020 . Όσον αφορά τα Ξενοδοχεία του Ομίλου στην Σερβία, το μεν "Hyatt Regency Belgrade" κατέγραψε μείωση κατά 61,26%, το δε "Mercure Excelsior" μείωση κατά 72,87%.
Ο κύκλος εργασιών του Ομίλου σημείωσε στο εννεάμηνο μείωση κατά 79% και διαμορφώθηκε στα 13 εκατ. ευρώ έναντι 62,08 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019, ενώ τα ενοποιημένα EBITDA διαμορφώθηκαν σε ζημίες 5,7 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 19,22 εκατ. ευρώ στο περσινό εννεάμηνο και τα EBIT σε ζημίες 12,53 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 12,90 εκατ. ευρώ.
Η εταιρεία αναφέρει ότι εντός του 3ου τριμήνου του 2020 έχουν ληφθεί νέα δάνεια από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ύψους € 25 εκατ. για τον Όμιλο και € 18 εκατ. για την μητρική εταιρεία, μέσω του προγράμματος στήριξης επιχειρήσεων "Ταμείο Εγγυοδοσίας για τη χορήγηση εγγυήσεων σε νέα δάνεια σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τον COVID 19 μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ) , με αποτέλεσμα την 30/09/2020 τα ταμειακά διαθέσιμα του Ομίλου και της Εταιρείας να παρουσιάζονται σε σχέση με την 30/06/2020 αυξημένα κατά €17,6 εκατ. και €15 εκατ. αντίστοιχα.

Κίνδυνος πανδημίας του κορωνοϊού COVID -19 - επιπτώσεις

Ο περιορισμός στη δραστηριότητα του Ομίλου εγκυμονεί περεταίρω αρνητικές επιδράσεις στα χρηματοοικονομικά μεγέθη του Ομίλου:
Η Διοίκηση εκτιμά ότι ο Όμιλος κατά την διάρκεια του τέταρτου τριμήνου θα απωλέσει έσοδα της τάξεως των € 12 εκατομμυρίων ενώ η εταιρεία των € 9 εκατομμυρίων, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Για το 2021, αναμένεται αύξηση των μεγεθών, αλλά εκτιμώνται μειωμένα περίπου κατά ποσοστό 50% σε σχέση με το έτος 2019 που ο Όμιλος σημείωσε την κορύφωση του κύκλου εργασιών του.
Στις προβλέψεις της εταιρείας δεν έχουν συμπεριληφθεί οι ανακοινωθείσες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενισχύσεις ζημιών, σε επιχειρήσεις που η επιχειρηματική τους δραστηριότητα μειώθηκε ως αποτέλεσμα της πανδημίας της COVID-19.

Χρηματοοικονομική διάρθρωση – ρευστότητα

Οι συνέπειες της πανδημίας αναμένεται να είναι σημαντικές για τον Όμιλο με αποτέλεσμα τη δημιουργία ζημιών για τη χρήση 2020, εντούτοις η κεφαλαιακή επάρκεια της Εταιρείας αναμένεται να παραμείνει ισχυρή. Επιπλέον, άμεση συνέπεια της προαναφερόμενης συρρίκνωσης του κύκλου εργασιών του Ομίλου είναι και ο περιορισμός στη ρευστότητά του.
Η Διοίκηση του Ομίλου ήδη έχει προβεί σε ενέργειες με σκοπό την εξασφάλιση της ρευστότητας και την ομαλή συνέχιση της δραστηριότητάς του Ομίλου, έτσι όπως αυτές παρουσιάζονται στην έκθεση ΔΣ των 6μηνιαίων Οικονομικών Καταστάσεων της τρέχουσας χρήσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης