Τουρισμός & Αερομεταφορές

ΛΑΜΨΑ: Με το βλέμμα σε ένα καλύτερο 2022 - Οι επιδόσεις του 2021

ΛΑΜΨΑ: Με το βλέμμα σε ένα καλύτερο 2022 - Οι επιδόσεις του 2021
Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα για το 2022 αναφορικά με τα μεγέθη των δύο ξενοδοχείων του ομίλου στο Βελιγράδι
Με βελτιωμένα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ολοκληρώνεται το 2021 για τον όμιλο της ΛΑΜΨΑ, ενώ το 2022 εκτιμάται ότι θα είναι μία καλύτερη χρονιά σε σχέση με το αναιμικό 2021. Ο όμιλος διαθέτει ισχυρή παρουσία στον ξενοδοχειακό χάρτη της ελληνικής πρωτεύουσας, έχοντας στο χαρτοφυλάκιό του τα πολυτελή «Μεγάλη Βρεταννία», King George και Athens Capital MGallery, ενώ ελέγχει επίσης το ξενοδοχείο Sheraton στη Ρόδο και τα Hyatt Regency Belgrade και Excelsior στο Βελιγράδι.
Τα δύο πολυτελή ξενοδοχεία του ομίλου στην πλατεία Συντάγματος, η «Μεγάλη Βρεταννία» και το King George, εκτιμάται ότι θα καταφέρουν να καλύψουν τελικά το 2021 το 60% της δραστηριότητας του 2019 και οι προσδοκίες για το 2022 να ανεβάζουν τον πήχη στο 80%-85% των επιπέδων του 2019. Καλές επιδόσεις έκανε στο ντεμπούτο του και το νέο, πολυτελές ξενοδοχείο του ομίλου, του Athens Capital MGallery, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την πλατεία Συντάγματος και αποτελεί τη «ναυαρχίδα» των MGallery στην Ευρώπη. Για το ξενοδοχείο Sheraton στη Ρόδο το 2021 ολοκληρώνεται με τα οικονομικά μεγέθη στο 50% του 2019, ενώ για το 2022 αναμένεται περαιτέρω ανάκαμψη και επίτευξη του 80%-85% των μεγεθών του 2019.
Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα για το 2022 αναφορικά με τα μεγέθη των δύο ξενοδοχείων του ομίλου στο Βελιγράδι, του Hyatt Regency Belgrade και του Mercure Excelsior, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για αποκατάσταση στο 80%-90% του 2019.

Δύο ταχύτητες

Συνολικά, το 2021 τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας κατάφεραν να καταγράψουν καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας και εκείνα του ορεινού όγκου, καλύπτοντας ανάλογα με την περιοχή στην οποία βρίσκονται το 70%-75% των μεγεθών του 2019. Στον αντίποδα, τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας κινήθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα, επιτυγχάνοντας το 50%-60% των μεγεθών του 2019.

Ο ρόλος της «Ομικρον»

Αισιόδοξες για τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας είναι οι προβλέψεις για το 2022, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο ακόμη και για επαναφορά στα επίπεδα του 2019, υπό την προϋπόθεση ότι θα το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες. Προς το παρόν, η εμφάνιση της μετάλλαξης «Ομικρον» έχει οδηγήσει σε ακυρώσεις -κατά κύριο λόγο- συνεδρίων που είχαν προγραμματιστεί για τον Ιανουάριο και μεταφορά τους το 2023. Μάλιστα, όπως εκτιμούν πηγές της διοίκησης του ομίλου, εάν συνεχιστεί η εξάπλωση της μετάλλαξης, το α’ τρίμηνο του 2022 προμηνύεται ιδιαίτερα δύσκολο για τα ξενοδοχεία πόλης και ορεινού όγκου.
Πάντως, σε συνολικό επίπεδο προβλέπεται άνοδος των τιμών, δεδομένου ότι οι ταξιδιώτες είναι διατεθειμένοι να δαπανήσουν περισσότερα χρήματα για τις διακοπές τους σε σχέση με την προ-πανδημίας εποχή, ενώ «αγκάθι» για τους ξενοδόχους που δραστηριοποιούνται στην ελληνική πρωτεύουσα παραμένει η αγορά με τα «γκρίζα» καταλύματα που δε λειτουργούν με όρους αντίστοιχους με αυτούς που λειτουργούν τα νόμιμα.

Πηγή: www.tourismtoday.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης